Andres Inijesta – tihi dirigent koji je zaslužio sve

Na velikom ’Santjago Bernabeuu’ u toku je bio 77. minut kada je Luis Enrike odlučio da napravi i poslednju izmenu.

Izvor: Nikola Ðukiæ

Nedelja, 22.11.2015.

11:45

Default images
Photo by Denis Doyle/Getty Images

Kapiten Barselone Andreas Inijesta ustupio je svoje mesto na terenu Muniru El Hadadiju, a navijači su ga ispratili ovacijama i aplauzima.

To nisu bile najvatrenije pristalice katalonskog tima već one kojima je Real Madrid u srcu i koje su imale tu nesreću da prate katastrofu na voljenom stadionu. Tri minuta pre toga Luis Suares je postigao četvrti gol i doneo ubedljiv trijumf aktuelnom prvaku Španije i Evrope.

Inijesta je tako postao tek treći igrač u Španiji kojem su navijači najvećeg rivala aplaudirali u Madridu – u prošlom veku tu čast zaslužio je Dijego Armando Maradona, da bi potom i maestralni Ronaldinjo oduševio ’kraljeviće’.

U sada već istorijskom duelu u kojem je odigrao simultanku, Brazilac je postigao dva gola za košmarnu noć Ikera Kasiljasa, Serhija Ramosa i družine. Deset godina kasnije istorija se ponovila, a skromni momak iz Fuentelbilje po ko zna koji put oduševio je fudbalski svet. Bio je dirigent Barselonine simfonije na ’Bernabeuu’, učestvovao je u svim napadačkim akcijama svog tima i bio direktno odgovoran za dva od četiri pogotka.

„Andres Inijesta je oličenje ljudskosti, ne samo zbog Barselone i svih kulesa (navijača Barselone prim.aut). Imamo priliku da gledamo jedinstvenog igrača koji je u stanju da proizvede magiju i koji ima oči na potiljku. Konstantno vidi rivale na terenu i unosi mirnoću pasom. Razumem zašto su mu aplaudirali“, rekao je trener Luis Enrike.

U najvećem derbiju sveta koji je obeležio 12. kolo španske Primere, Real je bio taj koji je krenuo bolje, ali se sve preokrenulo u 11. minutu. Buskets je poslao loptu do Serđija Roberta koji je u prijemu izbacio dvojicu čuvara, rasporio odbranu domaćih i uputio sjajno dodavanje Luisu Suaresu. Urugvajac je propustio iza stajne noge i spoljnim delom kopačke pogodio suprotni ugao.

Veliki teret pao je sa leđa Katalonaca i prvi pogodak je omogućio Inijesti da prikaže ono najbolje što zna, a zna mnogo. Dominirao je sredinom terena, vešto birao trenutke u kojima će Nejmara ’gurati’ u situacije 1 na 1 sa Danilom, a pri svakoj iole kritičnijoj situaciji, uz Busketsa je smirivao tempo. Kao nekada tokom Gvardioline ere, presing gostiju je funkcionisao savršeno, a kruna je stigla u 39. minutu.
Photo by Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images
Vezista koji je u maju napunio 31 godinu oduzeo je na nekih 40 metara loptu Luki Modriću, povukavši polukontru. Došao je do kaznenog, između dvojice rivala ’bocnuo’ do Nejmara koji uz malo sreće vara Kejlora Navasa. Brazilac se nalazio u ofsajdu, sudija nije podigao zastavicu, pa je Inijesta upisao prvu asistenciju u sezoni.

Posle uspešnog dodavanja u prvom, došao je red i na gol u drugom poluvremenu i sve do izlaska, najlepši trenutak na meču. U toku je bio 53. minut i duga akcija Barselone. Kombinovali su Alveš, Roberto i Ivan Rakitić na desnom boku, da bi Hrvat spazio saigrača u sredini. Andres je prosledio do Nejmara i nastavio kretanje, napadač mu je petom odložio loptu na koju je naleteo i zakucao je u rašlje Realovog gola.

On se tako u ligaškom meču upisao u strelce posle 608 dana i ’El Klasika’ od pre dve godine kada je ’Blaugrana’ slavila sa 4:3. Prilikom proslave stavio je palac u usta i gol posvetio detetu koje očekuje sa suprugom Anom Ortis. Njih dvoje imaju petogodišnju ćerku Valeriju, ali ih je u martu 2014. zadesila porodična tragedija kada je Ana imala spontani pobačaj.
Photo by Denis Doyle/Getty Images
Posle gola mogao je da odahne – Barselona je osigurala važan trijumf, pobegla na šest bodova razlike prvom pratiocu, a još ubedljivijom učinio je Suares svojim drugim golom.

„Razlika je šest bodova, ali nije sve gotovo, još je dug put do titule. Odlazimo zadovoljni iz Madrida. Odigrali smo kompletnu utakmicu – imali smo loptu u posedu i često gledali kako najbolje da završimo akciju. Bili smo efikasni. Želeli smo da pobedimo što većom razlikom jer je i to veoma važno. Hvala svima na aplauzima“, istakao je Inijesta.

I stvarno ne čudi što je možda i najzahtevnija publika na svetu aplaudirala protivničkom igraču. On je bio taj koji im je 2010. godine doneo svetsko zlato, on je bio među onima koji su špansku generaciju sa kraja prošle i početka ove decenije popeli na pijedestal najbolje reprezentacije svih vremena. Nikada nije pokazao nepoštovanje prema protivniku, naročito ne prema Realu, a u vreme najveće krize odnosa dva kluba bio je primer kako se treba ponašati.

I nama koji smo 263. ’El Klasiko’ pratili preko malih ekrana niko ne može da oduzme činjenicu – imali smo privilegiju da u najboljem izdanju gledamo jednog od najvećih veznih igrača u istoriji ove igre.

Andresa Inijestu. Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: