Ircima se vratilo za Anrijevu ruku...

Floran Maluda centrirao je sa nekih 40 metara na drugu stativu gde je Tjeri Anri loptu prihvatio rukom u kaznenom prostoru.

Izvor: Nikola Ðukiæ

Utorak, 17.11.2015.

11:30

Default images
Beta/AP

Ona je prethodno odskočila u petercu Republike Irske, da bi je legendarni Francuz iz drugog kontakta prosledio rukom do Vilijama Galasa koji je glavom ubacio u mrežu.

Igran je 103. minut utakmice na sada već ukletom stadionu ’Francuska’ u Sen Deniju, na kojem su ’Galski petlovi’ izjednačili na 1:1 u revanšu baraža za Svetsko prvenstvo 2010. u Južnoj Africi.

Gosti iz Irske krenuli su sa napadima na sudiju Martina Hansona reklamirajući nedozvoljeni potez, ali je on odmahnuo rukom i pokazao na centar. Francuzi su izdržali do kraja utakmice i ukupnim rezultatom 2:1 prošli na Mundijal. Fudbalski savez počeo je sa pritiscima na Svetsku fudbalsku federaciju kako bi utakmica bila poništena, ali je sve bilo završeno u junu ove godine kada je FIFA uplatila pet miliona evra fudbalskoj asocijaciji ove zemlje, kako bi prekinula sve sudske procese protiv Anrija i Francuske.

Šest godina od jednog od najvećeg skandala u istoriji fudbala igračima koje sada vodi Martin O’Nil vratilo se sve u meču doigravanja sa Bosnom i Hercegovinom, koju su izbacili sa ukupnih 3:1. U prvom meču na ’Bilinom polju’ koji je bio na ivici regularnosti zbog velike magle bilo je 1:1, da bi u revanšu Dablinu pobedili sa 2:0 golovima Džonatana Voltersa.

Volters je bio strelac oba pogotka na ’Aviva’ stadionu, prvo u 24. minutu iz jedanestercu, a potom i u 70. Upravo u tom penalu ima mnogo simbolike – meč je praktično odlučen kada je posle centaršuta Derila Marfija lopta okrznula po ruci Ervina Zukanovića i Bjern Kujpers je pokazao na belu tačku.
Photo by Charles McQuillan/Getty Images
Reprezentativac Bosne i Hercegovine je zbog toga dobio javnu opomenu, a Volters je sjajno izveo penal i loptu poslao u donji levi ugao.

„Utakmicu koju nismo igrali ne možemo ni da pobedimo. Na kraju smo dobro prošli, iako je sudija svirao 70% u korist Iraca. Taj penal koji je njima dosudio nama ne bi dao nikada u životu“, rekao je Edin Džeko koji je bio razočaran nastupom Bosanaca u revanšu.

Iako će mnogi reći da je Ircima moralo da se vrati, da je sudbina umešala prste ili da je pravda pobedila, u Dablinu je viđeno sve samo to ne – bar ne u tom trenutku. Domaći su bili bolji i zasluženo prošli, ali je ipak holandski sudija bio taj čiji su prsti odlučili i pritisli „pogrešan taster“.

Najstroža kazna dosuđena je nepravedno iako snimak pokazuje da je minimalnog kontakta sa rukom bilo, a razloga za to je mnogo – položaj tela i ruke prilikom kontakta, distanca između igrača koji je uputio centaršut i igrača kojeg je lopta pogodila, prirodan položaj ruku prilikom pokušaja bloka, uticaj na igru odnosno činjenica da taj momenat nije nešto bitno mogao da utiče na rezultat, važnost meča.
Photo by Charles McQuillan/Getty Images
Takođe, ne treba zaboraviti i ulogu sudije iza gola čija bi preporuka, u ovakvim situacijama, trebalo da bude odlučujuća. Svakako da duel nije odlučen u tom 24. minutu, ali glavni arbitar ne bi pogrešio da je pustio da se igra nastavi.

„Što se tiče penala, to je bila velika i prestroga odluka sudije. Mislim da Kujpers nije bio na nivou ove utakmice. On je bio najlošiji pojedinac na meču“, rekao je selektor Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević.

’Zmajevi’ su bili vidno razočarani propušetnom prilikom za novo veliko takmičenje, dok je ’Zelena armija’ obezbedila treće učešće na Šampionatu ’Starog kontinenta’, posle 1988. i 2012. godine. Oba puta, Irci su eliminisani posle grupne faze.

„To nije bio penal, u ovakvim utakmicama sudija to ne sme da svira“, zaključio je Haris Medunjanin. Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: