Lorenco pobedio Rosija za petu titulu!

Vozač Jamahe Horhe Lorenco osvojio je petu titulu svetskog šampiona pobedom na sjajnoj poslednjoj trci sezone Moto GP šampionata, Velikoj nagradi Valensije.

Izvor: JT

Nedelja, 08.11.2015.

13:30

Default images
© 2015 Yamaha Motor Racing Srl

Španac se tako vratio na tron posle tri godine, a osvojio je svoju treću titulu u kraljevskoj klasi, u kojoj je do prvenca došao 2010. godine.

Prethodno je dva puta bio šampion u klasi do 250 kubika – 2006. i 2007. godine. Takođe, vratio je titulu u Jamahin posed posle dve titule koje je Hondi doneo Mark Markes.

Lorenco je na kraju sezonu završio sa samo pet bodova prednosti u odnosu na Rosija, dok je Markes bio daleko na trećoj poziciji u šampionatu. 30-godišnji Španac je titulu apsolutno zasluženo osvojio, ali se zbog kontroverznih dešavanja na poslednje tri trke u kojima je akter bio Markes, ali i Rosijevog ponašanja u Maleziji, njegov uspeh našao u senci.

Vozač Jamahe je na poslednjoj trci sezone trijumfovao ispred dvojca Repsol Honde Marka Markesa i Danija Pedrose, dok je ’Doktor’ kao četvrti prošao kroz cilj posle starta sa začelja. Lorenco i Markes su zvižducima ispraćeni na podijum, a jedini je ovacije navijača dobio Pedrosa.

Novi šampion je vodio od starta do cilja na Velikoj nagradi Valensije i na kraju je bio manje od sekunde ispred Markesa, koji je sve vreme bio iza njega, ali nijednog trenutka nije pokušao da ga napadne. S druge strane, kada ga je Pedrosa pretekao dva kruga pre kraja odmah je agresivno uzvratio, pa je ponovo imao i te kakvu ulogu u borbi za titulu, iako je već pre nekoliko trka ostao bez šanse da je odbrani.

Rosi je, s druge strane, startovao sa začelja posle kazne koju je dobio zbog incidenta sa Markesom na prethodnoj trci u Maleziji. ’Doktor’ je uspeo sjajno da se probije u roku od samo nekoliko krugova, ali kada je stigao do četvrtog mesta, vodeća trojica su se već mnogo odvojila, a on nije mogao da ih isprati.

'Doktor' je kroz cilj prošao skoro 20 sekundi iza Lorenca, a šest sekundi ispred vozača Jamahe Teh 3 Pola Espargara, kojeg su pratili timski kolega Bredli Smit, Andrea Doviciozo na Dukatiju i stariji brat Aleš. Najbolju desetoricu kompletirali su vozač LCR Honde Kal Kračlou i Danilo Petruči na Pramak Dukatiju.

Naredni Moto GP šampionat počinje Velikom nagradom Katara 20. marta.

Tok trke

Beta/AP Photo/Alberto Saiz
Kračlou je imao probleme pre samog starta, pa je bi primoran da startuje iz boksa pred 110.000 navijača. U prvoj krivini staze „Rikardo Tormo“ poveo je Lorenco, ispred Pedrose i Markesa, dok se Rosi sa začelja probio do 16. pozicije za samo nekoliko krivina. Markes je brzo pretekao svog timskog kolegu i krenuo da izaziva Lorenca, a ’Doktor’ je u međuvremenu pretekao Hejdena, Ernandesa i Bautista.

Do trećeg kruga, Rosi je stigao do 12. pozicije, a vrlo brzo je pretekao i Bradla i Pira i brzo se približavao vodećoj grupi. U trećem krugu je trka bila gotova i za Janonea, koji je u padu potpuno uništio svoj Dukati, pa je ’Doktor’ tada već bio deveti. Rosi je neverovatnom brzinom sustigao grupu u kojoj su bili braća Espargaro, Petruči i Smit.

Lorenco je kontrolisao vođstvo, a Markes i Pedrosa ga nisu napadali, dok je Rosi daleko iza pokušavao da nađe prolaz pored Smita, kojeg je i pretekao u šestom krugu za osmo mesto. Krug kasnije, Rosi je pretekao i Petručija i krenuo u poteru za braćom Espargaru, koji su bili sekundu ispred njega. U žurbi da što pre sustigne vozače ispred sebe, Italijan je i napravio grešku i otišao preširoko, ali se brzo pribrao i nastavio da juri mlađeg Espargara.

U desetom krugu, Rosi je konačno pretekao mladog vozača Jamahe Teh 3, koji ga je poprilično namučio, a ispred je bio stariji Espargaro. ’Doktor’ je dva kruga kasnije napao i spektakularno pretekao vozača Suzukija, a ubrzo je došao priliku da isto učini i u borbi sa Doviciozom, što je i uradio i do 13. kruga se probio do četvrto mesto.

Markes je do tada uspeo potpuno da se približi Lorencu, ali nije ga napadao u prvim trenucima, a ni u nekoliko narednih krugova. Rosi je na četvrtom mestu bio više od deset sekundi iza Pedrose i nije uspevao da prati taj ritam, dok ispred Markes još nije napadao Lorenca. Pedrosa je u međuvremenu počeo da se približava vodećem dvojcu, a pred poslednja tri kruga je uspeo da se umeša u borbu za pobedu.

Dva kruga pre kraja, Pedrosa je napao Markesa, ali mu je timski kolega odgovorio, a potom do kraja trke nije ni pokušao da izazove Lorenca. Na kraju je vozač Jamahe došao do sedme pobede ove sezone, ispred dvojca Repsol Honde. Mlađi Espargaro bio je bolji od ostalih, ispred Smita, Dovicioza i starijeg brata, a prvu desetoricu kompletirali su Kračlou i Petruči.

*Detalju analizu sezone u Moto GP šampionatu moi ćete da pročitate na sajtu B92 u ponedeljak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

247 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: