Na pola puta do Portugalije

U većini kvalifikacionih grupa odigrana je polovina utakmica, i na 'polovini' kvalifikacija samo dve reprezentacije su u poziciji da prave planove za samu završnicu, 2004. godine u Portugaliji. Bilo je iznenađenja, više nego u prethodnom ciklusu kvalifikacija, ali manje nego na SP u Japanu i Južnoj Koreji, a u prijatna iznenađenja ovog ciklusa mogle bi se ubrojati selekcije Litvanije, Velsa, Bugarske i Letonije, razočarali su Rumuni, Belgijanci, Rusi... i ne samo oni, ali krenimo redom!

Izvor: Miloš Šaranoviæ

Subota, 05.04.2003.

13:29

Default images

Grupa 1 - Sjajni Francuzi

Ovo će biti prvo takmičenje na kome prvak Evrope nema pravo učešća u završnici bez kvalifikacija, ali su Francuzi tu 'nepravdu' ispravili bez problema. Pet mečeva, pet pobeda, i velika prednost u bodovima, uz uverljive igre u većini utakmica. Francuzi su, iako još ima dosta da se igra, skoro sigurno prvi u ovoj grupi, a za drugo mesto boriće se selekcije Slovenije, Izraela, možda i Kipra. Izraelci hendikepirani raznim 'domaćim' terenima zbog rata u Iraku, Slovenci sa željom da 'vežu' tri nastupa na velikim takmičenjima u seriji.
Inače, selektor Kipra, Momčilo Vukotić, podneo je ostavku posle poraza njegove selekcije u Ljubljani.
O plasmanu u baraž odlučiće, najverovatnije, dvomeč Slovenija - Izrael, a 30. aprila igraju Izrael - Kipar i Malta - Slovenija.

Grupa 2 - Gužva na vrhu

U ovoj grupi odigrana je polovina planiranih utakmica, u vođstvu su Norvežani, znatno uverljiviji nego u kvalifikacijama za prethodno veliko takmičenje, a poslednja dva kola donela su velika iznenađenja. Danci su prvo 'preslišali' Rumune u Bukureštu, nanevši im najveći poraz u novijoj istoriji (5:2), a zatim su Dance 'ponizili' reprezentativci Bosne i Hercegovine. Trenutni plasman na tabeli pokazuje prednost Norvežana, ali ima još dosta da se igra, a Skandinavcima neće biti lako, ni selekcija BiH, a još manje Rumunija neće gubiti 'bez borbe'.
Sledeće utakmice su 7. juna, igraju Danska - Norveška i Rumunija - BiH.
Grupa 3 - Česi u prednosti

Dve sasvim ozbiljne reprezentacije boriće se do kraja za direktan plasman na EURO 2004., ona koja izgubi ići će u baraž. Česi su u prednosti, osvojili su bod protiv Holanđana kao gosti, ali utakmica na stadionu 'Letna' odlučiće, skoro sigurno, o pobedniku ove grupe. Austrijanci, a posebno Belorusi i Moldavci daleko od prva dva tima svoje grupe.
Sledeći mečevi su 7. juna, sastaju se Moldavija - Austrija i Belorusija - Holandija.

Grupa 4 - Poljaci i Letonci u vođstvu

Reprezentacija Poljske je, posle duge pauze, uspela da se plasira na veliko takmičenje 2002. godine, sada su u vođstvu, Šveđani su se 'vratili' pobedom u Budimpešti, Letonija je iznenađujuće dobra, bez primljenog ogla u tri utakmice, a Mađari i dalje u krizi. U ovoj grupi ništa se neće znati do kraja, osim da je San Marino, sigurno i ubedljivo, poslednji!
Tridesetog aprila igraju Letonija i San Marino.
Grupa 5 - Tri puta sedam na vrhu!

Reprezentacija Litvanije je za četiri dana priredila dva velika iznenađenja. Dugogodišnji autsajderi su prvo 'iščupali' bod u Bremenu protiv Nemaca, a zatim pobedili Škotsku na svom terenu.
Nemci su, kao i prethodnih godina, nesigurni, daleko od nekadašnjih 'strašnih Nemaca', ali i dalje sa najvećim izgledima za plasman u Portugaliju, remi protiv Litvanije je došao posle pobede nad istim protivnikom na strani, a ostaju još dve utakmice sa Škotima, koji su u Litvaniji propustili priliku da bodom uvećaju izglede za palsaman na jedno od prva dva mesta.
Ali, Škoti su, kao i uvek, svima opasan protivnik i neće biti nikakvo iznenađenje ako se plasiraju na prvenstvo.
Sedmog juna prvi obračun favorita, Škotska - Nemačka i duel autsajdera, Island - Farska ostrva.

Grupa 6 - Španija, naravno!

Na svetskim i evropskim prvenstvima već dugo neuspešni, ali u kvalifikacijama uvek sigurni, Španci, vode u ovoj grupi posle remija u Kijevu i pobede nad Jermenijom. Grci su se 'vratili u igru' pobedom u Belfastu nad slabom selekcijom Severne Irske, a Ukrajinci će im do kraja biti konkurent za drugu poziciju i plasman u baraž.
Neuspeh Španaca bio bi, ipak, potpuna senzacija.
Sledeći mečevi su 7. juna, sastaju se Španija - Grčka i Ukrajina - Jermenija.
Grupa 7 - Engleska ili Turska?

Do utakmice u Sanderlendu, pune incidenata, Turci su bili u boljoj poziciji od Engleza, 2:0 za Engleze izmenilo je sliku. Sada je selekcija Svena Jorana Eriksona u vođstvu, a Turci obećavaju pakao u 'revanšu', u utakmici koja će odlučiti o pobedniku ove grupe.
Teško je verovati da Slovaci mogu da se bore za drugo mesto, a Makedonci su, po igrama i rezultatima, sličniji sleekciji Lihtenštajna nego ozbiljnim reprezentacijama u ovoj grupi.
Sedmog juna igraju Slovačka - Turska i Makedonija - Lihtenštajn.

Grupa 8 - Odlični Bugari 

Posle deset godina bez velikog takmičenja, Bugari se, po rezultatima i kvalitetu igre, mogu nazvati blagim favoritom. U grupi su i Hrvati, uverljivi protiv Belgijanaca i sa puno nade da će protiv Bugarske u Zagrebu moći i do prvog mesta u grupi, Belgijanci, koji su, čini se, bleđi nego prethodnih godina i dva autsajdera, Estonija i San Marino.
Iako su Bugari u prednosti, a Belgijanci do sada nisu pokazali praktično ništa, teško je predvideti konačan plasman u ovoj grupi. Sigurno se ništa neće rešiti u sledećoj utakmici, 30. aprila, kada igraju Andora i Estonija.
Grupa 9 - Moćni Velšani!

Selekcija Velsa ima 12 bodova iz četiri utakmice, Italijani su se protiv Finaca malo oporavili od neuspeha u Velsu i kiksa protiv Srbije i Crne Gore pred svojim navijačima. U ovoj grupi je teško prognozirati rasplet pošto je odigrana utakmica manje, ali bude li selekcija SiCG igrala kao sa Azerbejdžanom i Bugarskom, jedino pitanje je - ko će biti prvi, a ko drugi, a kandidati su - Italija i Vels!
Možda se nešto promeni do 6. juna, kada igraju Finska - Srbija i Crna Gora.

Grupa 10 - Švajcarska vodi

Dve reprezentacije koje su u grupi 10 sa najvećim rejtingom ušle u kvalifikacije, Rusija i Irska trenutno su na drugom i četvrom mestu, Švajcarci su pobedom u Irskoj, uz podatak da je Albanija osvojila četiri boda protiv Rusije i Irske, prvi.
Rusi nisu toliko daleko od plasmana na jedno od prva dva mesta i pored debakla u Tirani, Irci se sigurno neće lako predati i pored katastrofalnog starta. Sledeći meč, najverovatnije, 30. aprila, Gruzija - Rusija. Rusi su tražili od UEFA da se utakmica igra na neutralnom terenu zbog divljanja gruzijskih navijača na utakmici njihove reprezentacije sa Irskom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: