Frikom YUBA liga: Šuterski vikend pred velika uzbuđenja

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.03.2003.

19:43

Default images

Pre nego prodjemo kroz sve susrete pojedinačno, skrenuo bih vam pažnju na jedan detalj. Na čak četiri utakmice pobednici su postizali stotinu Ili više poena, dok je na jednoj od njih čak i poraženi ušao u “trocifrene brojeve”. Znači, veliki broj postignutih poena, a do toga se ne stiže slučajno…Verujem da će sad dežurni dušebrižnici odmah krenuti sa pričama tipa: eto, vidi kakva nam je košarka? To daje po sto koševa ko kako hoće, u “naše” vreme (koje god da je ono bilo…ili nebilo) se igrala odbrana, nije to moglo tako…i slično. A onda će doći dan manje efikasnosti naših klubova i isti ti kojima nije odgovarao veliki broj koševa ce sada započeti novu priču, oportunu prethodnoj: eto vidiš, to niko više ništa ne zna, ne znaju ni koš da daju kada su sami…i slično. Sve u svemu, ovog vikenda je bilo dosta toga što bi košarkaške poklonike moglo da zadovolji.

Kao što sam već napisao, Spartak nije uspeo da pobedi Budućnost. Na većini utakmica bi šut od 62% bio presudni faktor pobede, ali ovoga puta to nije bilo dovoljno. Jednostavno, Podgoričani su odlično šutirali, tačnije nikad bolje ove sezone, posebno na gostujućim terenima. 15 ubačenih od 23 šutnute trojke !!! Svaka čast, nema šta. I nema mesta komentarima da su šutevi bili otvoreni, jer uglavnom nisu bili, a i oni koji se mogu tako okarakterisati nisu bili poklonjeni, i njih je trebalo napraviti. Bakić je šutirao 8-6, Milojević i Brown po 3-2. Dobro šutersko veče gostiju je razlog zbog kojeg se neće duže pričati o domaćoj ekipi, koja je pružila jednu od svojih boljih partija. Uostalom, koliko često ekipa sa 5 igrača dvocifrenog broja postignutih poena ne dobija takve utakmice? Mijajlović veoma efikasan, Šuput na svom uobičajenom vrlo dobrom nivou. Lovćen je posle deset minuta bio u minusu od 12 poena, a onda je napravio plus od 28 poena u sledećih 30 minuta. Mladi Pelkić je odigrao najbolju utakmicu u svojoj dosadašnjoj karijeri  - 22p, 13 sk, a i Stevović će imati po čemu da pamti ovaj vikend – 24p, šut 10-8, 7sk, 4 as . Čarapića je u drugom poluvremenu zamenio Minić, koji je svoje minute iskoristio kako bi širio zadovoljstvo po ekipi – 7 asistencija. Sloga i dalje ostaje na 4 pobede, i sa nadom čeka sledeće kolo kada je domaćin Spartaku u utakmici koja bi mogla puno toga da reši.
Lavovi su postigli 107 poena, verovali ili ne. Ili recimo, 6 igrača je dalo 14 I više koševa. Ili, najefikasniji igrač u Stepandićevom timu je bio Pantić, koji je u igru ušao sa klupe. Sve ovo nam do sada Grušanović & Co. nisu puno puta priuštili, a da sve bude još čudnije, Djurić – startni play – nije ni ulazio u igru. Ni tu nije kraj neuobičajenostima: Domaćin je šutirao 53 puta iz igre, što je 21 šut manje od gostiju!!! Pa otkuda onda pobeda od 11 poena? Odgovor daje učinak sa linije slobodnih bacanja – Lavovi 29 od 37, Zdravlje 3 -5 !!! (niko se nije žalio na sudjenje, barem ne zvanično). Ne bilo pravedno preskočiti učinak Pavkovića, koji je ponovo imao double-double učinak – 21p, 13 asistencija (verujte, ovoliki broj asistencija, imajući u vidu način na koji se broje, je gotovo neverovatan). Oprečna su mišljenja o uspešnosti njegovog eventualnog igranja za klubove sa mnogo većim ambicijama, ali se u ovom trenutku mora konstatovati da svoj posao organizatora igre radi “mnogo dobro”. Za pobednike, pored Pantića, dobro su odigrali Mandić (15p, 7as), Carr (19 p), Rajković (16p,6sk)... Celom “igrankom” je rukovodio Negovanović, a o Mikanu da i ne pišemo…

Zvezda je došla u prazan Spens, za prvih i poslednjih 10 minuta dala po 38, odnosno 40 poena i vratila se za Beograd da se sprema za Ljubljanu I ONAJ meč u sredu. Da su dominirali, jesu…da je bilo perioda opuštanja, jeste…ali sve u svemu, vec vidjena brza i efikasna igra. Nisu se ni mogla očekivati veća iskušenja, ipak je Trifunović sedeo pored Nikolića, sigurno je da mu je odlično poznato šta je sve mogao da očekuje, a šta sve ne. Najbolji utisak su ostavili najmladji kod domaćina – Kitanović i Milošević.
Partizan je i OKK Beograd pobedio sa preko 40 razlike, što prosečnu razliku , posle prestanka učešća u Evroligi, diže na gotovo 35 poena. Ponovila se agresivna, brza,efektna i krajnje efikasna igra crno belih, u kojoj se jednostavno nije u subotu uveče mogao naći slabiji pojedinac. OKK je očigledno spremao odgovore na defanzivne izazove domaćina, i u prvih 10 minuta je to uglavnom funkcionisalo. Ulazak Sekulića je digao agresivnost na lopti i “produbio” odbranu, tako da se igralo preko celog terena, sa jasnom idejom i ciljevima. Vujanić je pokazao zavidan nivo posvećenosti ovom delu igre, što ga nije sprečilo da još jedanput bude najefikasniji na utakmici. Uz njega, treba istaci i Housea, sa 100% učinkom za 13p, 4sk, 4as, 4 ukradene i 3 blokade, kao i Kecmana sa 16p, 6 sk i 8 asistencija, od ukupnih 22!!! Partizan je šutirao fenomenalnih 77% za 2 p, i ukupnih 69% iz igre. Za poražene je najbolje odigrao Dragojlović, koji je iskoristio koncentraciju odbrane Partizana na Ocokoljiću.

I na kraju nešto o jedinoj utakmici kola pre koje nije bilo moguće sa realnim procentom uspešnosti prognozirati rezultat. Hemofarm je uspeo da u Vršcu, pred publikom, nanese FMP-u treći poraz u domaćem prventsvu i tako promeni izgled tabele…barem na neko vreme. Već sam početak se može oceniti kao “čudan” – više nego olako gosti su domaćinima prepuštali dobre pozicije u reketu, više nego lako lopta je menjala vlasnike (sto je uvek poželjno ) i pre nego su i sami očekivali, Vrščani su dolazili do mogućnosti da poentiraju. To jednostavno nije uobičajeno stanje Železnikove odbrane, ali prave razloge za takav start verovatno najbolje zna Aca Petrović. Ni u ofanzivnoj fazi gotovo da ništa nije bilo na nivou na koji smo navikli ove sezone, što navodi na zaključak da im pauza nije prijala. Hemofarm je definitivno ustalio formu, a ovoga puta smo videli sve igrače u funkciji tima, što nije uvek bio slučaj. Učinak Topića je mnogo veći nego što  to statistika pokazuje. Igrač takve šuterske moći svodi odbranu na 4 na 4 , i samim tim otvara više prostora za saigrače. Uz to, FMP sinoć nije uspeo da svoju igru gradi preko njega i na taj način nadje odgovor za njegov učinak u napadu. Tandem Aškrabić – Nikolić je odigrao daleko lošije nego što može. Tragova prepoznatljive igre je bilo, ali je nedostajala efikasnost i preciznost (Nikolić 7 izgubljenih lopti). Ostaje pitanje na koje se i ne može dati jasan odgovor -  da li su “Panteri” već u svojim glavama vrteli predstojecu utakmicu sa Partizanom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: