Nova sramota – Španci opet bez Svetske grupe

Španski tenis upao je u najveću krizu u ovom veku – Dejvis kup reprezentacija drugu godinu zaredom neće igrati u Svetskoj grupi.

Izvor: Ðukiæ Nikola

Nedelja, 19.07.2015.

22:00

Default images
Beta/AP

Posle velikih problema sa kojima se suočava Rafel Nadal, skandala sa seksističkim porukama upućenim selektorkama, španski tenis zadobio je novi težak udarac. ’Furija’ je u baražu za plasman u Svetsku grupu poražena od Rusije sa 3-2, iako je posle prvog dana imala prednost od 2-0.

Selektorka Končita Martines na klupi je zamenila Galu Leon Garsiju koja je neočekivano dala otkaz i već na startu se susrela sa problemima koje je imala njena prethodnica. Gala Leon je odustala zbog pritiska koji je pokrenula porodica Nadal da je nepojmljivo da žena bude selektor muške reprezentacije.

Glavni kritičar odluke Španske teniske federacije da bivšu teniserku izaberu na mesto selektora muške reprezentacije Toni Nadal je, ironično, zapitao kako će ona moći da komunicira sa igračima u svlačionici, budući da su oni tu oskudno odeveni.

„Muški tenis nije isti kao ženski, pre svega, u taktičkom smislu“, dodao je tada Toni.

Po dolasku na tu poziciju Gala je poručila da će učiniti sve da njena zemlja bude opet najbolja, ali je ubrzo naletela na kritike ni Tonijevog učenika Rafaela.

„Nisam pokrenula debatu o seksizmu. Prvi koji je pričao o ženi u muškoj svlačionici jeste Toni Nadal. Mogu mirno da spavam, nisam uradila ništa loše“, rekla je Gala koja je nasledila Karlosa Moju.
Photo by Jasper Juinen/Getty Images
Usledila je ostavka, ali su problemi ostali isti – glavnih zvezda nije bilo, pa je Končita u Vladivostok povela veterane Tomija Robreda, Davida Marera, Marka Lopesa i Pabla Anduhara, jedinog igrača koji ima manje od 30 godina.

Rafa Nadal nastavio je bojkot nacionalnog tima, David Ferer se oporavlja od povrede lakta, Felisijano Lopes za ovaj vikend zakazao svadbu, dok se na spisku nisu našli ni Roberto Bautista Agut, Giljermo Garsija-Lopes, Fernando Verdasko, Pablo Karenjo-Busta, Danijel Himeno-Traver, Marsel Granoljers...

Svi oni se nalaze među prvih 80 igrača na ATP listi.

Produženi vikend u Rusiji počeo je savršeno za goste – Robredo je sa laganih 6:2, 6:3, 6:3 nadigrao Andreja Rubljova i omogućio Anduharu da bez pritiska odigra svoj meč. Trenutno 35. igrač sveta lako je izašao na kraj sa Karenom Kačanovim, rezultatom 6:3, 6:3, 6:2.

Donskoj i Kravčuk iznenadili su u dublu Lopesa i Marera, ali se očekivalo da će Španci lagano doći do još jednog poena i vratiti se u elitno društvo.

Međutim, prvo je Jevgenij Donskoj iznenadio Robreda (6:3, 5:7, 6:2, 7:6 (7-3)), a onda je Rubljov kompletirao senzaciju trijumfom u tri seta nad Anduharom – 6:4, 7:6 (7-4), 6:3.

„Fantastično je, jedva kontrolišem emocije. Posle prvog dana nisam mogao ni da zamislim da će moj meč protiv Anduhara odlučivati. Danas sam dao sve za pobedu. Nikada u karijeri nisam igrao meč u pet setova, ali su mi navijači dali dodatnu energiju. Na terenu sam osećao da mogu iznova i iznova da trčim. Ipak, ovo nije najveća pobeda u mojoj karijeri – ovo je samo najava nečeg boljeg što će doći u budućnosti“, ponovo je bio neskroman Rubljov, kao i posle meča u petak.
Starsportphoto
Končita Martines verovala je da može vratiti veru u tenis i time pokrenuti najveće zvezde da se vrate u reprezentaciju, ali uspeha nije bilo.

„Teško je i okrutno, ali je tenis takav. Nikada nije sigurno da ćete pobediti, a danas našim igračima nije bio dan. Došli smo sa iskusnim timom da ispunimo misiju, ali nismo uspeli. Nikome nije lako da dođe ovde i brani boje Španije i zato želim da pohvalim posvećenost igrača koji su bili tu“.

Od 2000. do 2011. godine Španija je osvojila svih pet titula u ovom takmičenju i niko nije ni pomišljao da može pasti ovoliko nisko.

„Moramo izvući zaključke iz ovoga i biti ujedinjeniji nego ikada. Svi igrači moraju videti da je veoma teško igrati Dejvis kup, posebno u gostima. Moramo biti potpuno posvećeni i oformiti najjaču moguću ekipu“, zaključila je selektorka Končita Martines.

To će biti veoma teško ako se u obzir uzmu brojni problemi koji su uslovili da Španci padnu ispod selekcija poput Dominikanske republike. Nedopustivo za jednu od najvećih teniskih sila na svetu.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: