Svetsko prvenstvo u skijanju, Miler i Kostelićeva najbolji!

Svetsko prvenstvo u alpskom skijanju, održano u Sent Moricu, proteklo je u znaku austrijske selekcije u obe konkurencije, odličnog Bode Milera i Janice Kostelić. U zemljama gde se skijanje smatra nacionalnim sportom i gde se u skijanje ulaže dosta novca, TV prenosi iz Sent Morica izazivali su veliku pažnju, a kao i posle svakog velikog takmičenja neki su ushićeni, a neki razočarani. Domaćini, Švajcarci, su bili odlični, na uslove u mondenskom Sent Moricu niko nije imao primedbe, staze su bile sjajno pripremljene...

Izvor: Miloš Šaranoviæ

Sreda, 19.02.2003.

10:06

Default images

Bode Miler prva 'zvezda' Sent Morica!

Iako su prve dve zvezde austrijskog skijanja poslednjih godina, Stefan Eberharter i Herman Majer, ostavile skroman utisak (jedno zlato za Eberhartera, jedno srebro za Majera) ostatak 'Vunder tima' osvojio je još dve medalje. Mihael Valhofer bio je pobednik triler spusta, Hans Knaus je za tri stota ostao bez 'zlata' u veleslalomu. Ukupno četiri medalje, solidan učinak za Austrijance, kao i pre dve godine, najtrofejniji su. Možda su se nadali i većem broju medalja, ali su u spustu osvojili samo jednu, za razliku od brojnih takmičenja za Svetski kup gde se dešavalo da sva tri mesta na pobedničkom postolju pripadnu članovima austrijskog tima. Bilo je dosta problema sa odlukom da Herman Majer bude u sastavu, ali je on polovičnim učinkom (srebro u superveleslalomu, loša vožnja u spustu) ostavio nesporazum 'otvorenim' pošto obe strane (rukovodstvo reprezentacije i skijaši koji su zbog njega ispali iz tima) imaju argumente za dalju polemiku. Eberharter je, iako najbolji spustaš sezone, u 'svojoj' disciplini ostao bez medalje, a u veleslalomu su svi Austrijanci, osim 'srebrnog' Knausa, bili slabiji od očekivanja. Amerikanac Bode Miler pokazao je da je veliki as, ako se mogla očekivati njegova pobeda u kombinaciji, veleslalomsko 'zlato' je uspeh, a drugo mesto u superveleslalomu moglo bi se nazvati velikim iznenađenjem. Tako je Miler postao najtrofejniji učesnik Svetskog prvenstva, a uspesi u Sent Moricu mogli bi mu doneti psihološku stabilnost u nastavku sezone i borbi za Svetski kup. Ćetil Andre Omot nije osvojio 'zlato', ali je medaljama u spustu i kombinaciji postao najtrofejniji ucesnik Svetskih prvenstava svih vremena. Njegov zemljak, Lase Ćus osvojio je jedno 'srebro', dovoljno da na večnoj listi svetskih šampionata dođe do drugog mesta. Razočaranje su domaćini, Švajcarci, jedno srebro, Curbrigena u slalomu i jedna bronza, Kernena u spustu, daleko od onoga čemu su se nadali. Kao i pre dve godine potpuno su poraženi od Austrijanaca, a čini se da će im trebati puno vremena da dostignu komšije. Italijani su bili slabi, Roka je 'srećnom bronzom' u slalomu ublažio loš utisak koji su kao tim ostavili. Hrvati su dobili ono čemu su se nadali, prvo mesto u slalomu za Ivicu Kostelića, Slovenaca skoro da nema blizu vrha, a pohvale zaslužuju i Amerikanci kao tim. Pored Milera, samo je Šlopi osvojio medalju, ali su imali nekoliko dobrih nastupa i sjajnu atmosferu koja je Mileru pomogla da postane prva zvezda šampionata.
Janica Kostelić ponovo najuspešnija

U konkurenciji žena, prva zvezda bila je Hrvatica Janica Kostelić. Imala je problema sa povredama, ali je došla do dve zlatne medalje, potvrdivši tako da, posle Solt Lejk Sitija i odličnih rezultata u Svetskom kupu, nema premca u svetskom skijanju. U veleslalomu se prilično mučila, ali Kostelićeva je sportistkinja koja se ne štedi, pa ne čudi njena odluka da ne propusti nijedno takmičenje u Sent Moricu, kao i nova, da operaciju, koja se ne može izbeći, odloži za kraj sezone. Šveđanka Anja Person osvojila je zlato u veleslalomu, nadala se, sigurno, još nekom pobedničkom postolju, ali je ostala sa jednom medaljom, jedinom za švedski nacionalni tim. Zapretila je Kostelićevoj i u slalomu, ali ju je prva, loša vožnja, onemogućila da se bori za pobedu. Kanađanke su osvojile dve medalje, Turžon zlatnu u spustu i Forsajtova bronzanu u veleslalomu i ovo nije prvo veliko takmičenje na kojem skijašice iz Kanade ostvaruju bolje rezultate nego u Svetskom kupu. Deniz Karbon osvojila je jedinu medalju za Italijanke, ostale skijašice iz Italije (Karen Pucer, pre svih) nisu pokazali ništa. Švajcarkinje imaju srebro Rej-Bele i bronzu Marlis Ester, a najviše medalja osvojile su, naravno, Austrijanke. Mihaela Dorfmajster je jedina svetska šampionka iz Austrije, Majsnicer i Šild su osvojile medalje, a dva puta se na pobedničkom postolju našla Nikola Hosp, druga u kombinaciji, treća u slalomu. Francuskinje su ostale bez medalja, Karol Montilje je bila van forme na ovom prvenstvu, a Slovenke nisu ni senka nekadašnjeg tima koji je desetak godina redovno donosio medalje sa velikih takmičenja.
Jedina predstavnica Srbije i Crne Gore, Jelena Lolović bila je 37. u veleslalomu.

Svih deset takmičenja održano je u dobrim uslovima, na odlično pripremljenim stazama, po idealnom vremenu. Mondenski Sent Moric bio je pravo mesto za ovakvo takmičenje, a organizacija Švajcaraca, prema očekivanjima, vrhunska. osvajači medalja:

muškarci:

slalom: 1. Kostelić (Hrvatska), 2. Curbrigen (Švajcarska), 3. Roka (Italija)
veleslalom: 1. Miler (SAD), 2. Knaus (Austrija), 3. Šlopi (SAD)
superveleslalom: 1. Eberharter (Austrija), 2. Miler (SAD), Majer (Austrija)
spust: 1. Valhofer (Austrija), 2. Omot (Norveška), 3. Kernen (Švajcarska)
kombinacija: 1. Miler (SAD), 2. Ćus (Norveška), 3. Omot (Norveška)

žene:

slalom: 1. Kostelić (Hrvatska), 2. Šild (Austrija), 3. Hosp  (Austrija)
veleslalom: 1. Person (Švedska), 2. Karbon (Italija), 3. Forsajt (Kanada)
superveleslalom: 1. Dorfmajster (Austrija), 2. Klark (SAD), 3. Mendez (SAD)
spust: 1. Turžon (Kanada), 2. Rej-Bele (Švajcarska), 2. Majsnicer (Austrija)
kombinacija: 1. Kostelić (Hrvatska), 2. Hosp (Austrija), 3. Ester (Švajcarska) bilans medalja:

1. Austrija          3 - 5 - 1 --- 9
2. Hrvatska        3 - 0 - 0 --- 3
3. SAD              2 - 2 - 2 --- 6
4. Kanada         1 - 0 - 1 --- 2
5. Švedska        1 - 0 - 0 --- 1
6. Švajcarska     0 - 2 - 2 --- 4
7. Norveška       0 - 2 - 1 --- 3
8. Italija             0 - 1 - 1 --- 2

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: