Vreme je za 102. Tur d’Frans!

Najprestižnija biciklistička trka na svetu je pred nama, a ovogodišnje, inače 102. izdanje trke Tur d’Frans startuje u subotu u Utrehtu. To je šesti put da Holandija bude domaćin prologa Tura, što je rekord među zemljama koje nemaju direktnu granicu a Francuskom. Pre Utrehta, prestižna trka je startovala iz Amsterdama 1954. godine, Sheveningena 1973, Leidena 1978, Hertogenboša 1996. i Roterdama 2010. godine.

Izvor: B92

Subota, 04.07.2015.

09:00

Default images
Beta/AP Photo/Christophe Ena, File

Tokom ovogodišnjeg Tura najbolji biciklisti na svetu će preći skoro 3.500 kilometara na putu do Jelisejskih polja u Parizu, gde će uslediti veliki finiš 26. jula. Tradicionalno, 22 tima će učestvovati na trci, svaki će imati po devetoricu vozača, a samo oni najuporniji će stići do prestonice Francuske, a najbolji i do trofeja u četiri konkurencije.

Iako mnogi ističu da ovaj Tur neće biti jedan od najbrutalnijih u istoriji, bez sumnje će biti jedan od najkomplikovanijih. Organizatori su osmislili zanimljivu, neki bi rekli i eksperimentalnu, rutu punu zamki u obliku strmih uspona, kaldrme i vetrovitih plaža. Razlog za to je želja da ljubitelji biciklizma budu svedoci svakodnevne drame na Turu.

Drugu godinu zaredom, biciklisti će proći preko kaldrme, karakteristične za Belgiju i severni deo Francuskoj i to već tokom prve nedelje. Već tada bi trku mogao da pogodi određeni broj odustajanja, posebno u slučaju da bude padavina, po kojim je taj deo Francuske i poznat. Te etape će ljubitelje biciklizma podsetiti na legendarni jednodnevni klasik Pariz-Rube, poznat pod imenom ‘Pakao severa’, što samo po sebi govori šta bicikliste čeka već od nedelje.
Beta/AP Photo/Laurent Cipriani
Krajem prve nedelje, biciklisti će morati da se izbore i sa vetrovima, pošto će voziti pored Atlantskog okeana kroz Normandiju i Bretanju, a ta ruta obuhvata i puteve direktno uz plažu. Etape same po sebi ne bi trebalo da budu teške, ali u kombinaciji sa vetrom mogu da dovedu do velikog broja udesa, za koje se svi timovi već spremaju.

Druga nedelja će doneti prave planinske etape, i to tri zaredom, posle dana odmora u Pou. Prvo ih čekaju Pirneji, a u samom finišu i Alpi, gde će jedan od finiša biti na brutalnom Kol du Turmaleu. Poslednja etapa, koja će izvesno i odlučiti pobednika, dan pre ceremonijalne vožnje do Pariza, završiće se posle 21 serpentine na Alp d’Iezu, što samo potvrđuju želju organizatora da Tur bude odlučen baš tada.

Morate da se zapitate kako sve izgleda iz helikoptera. To mora da bude uverljiva ruta iz sportske perspektive, ali u isto vreme i lepa. Morate da iznenadite ljude”, rekao je direktor Tura Kristijan Prudom, koji je osmislio rutu zajedno sa svojim pomoćnicima.
Beta/AP Photo/Laurent Cipriani
Pred start 102. Tura četvorica vozača se izdvajaju kao favoriti, a među njima su trojica već osetila ukus trijumfa na najprestižnijoj trci na svetu. Najviše titula među njima ima Alberto Kontador – dve, a uz pomoć svog Tinkof-Sakso tima će pokušati da nastavi tamo gde je stao na trci Điro d’Italija i veže trijumfe na sve tri trke iz ‘veličanstvene trojke’, pošto je prošle godine bio najbolji na Vuelti. Takođe, Španac je spreman za osvetu, pošto je prošle godine trku završio ranije zbog teškog udesa.

Uz Kontadora, tu su i branilac titule Vinčenco Nibali iz Astane, njegov prethodnik na tronu Kris Frum, koji brani boje tima Skaj, i biciklista Movistara Nairo Kintana. Svaki od njih četvorice ima svoje vrline i mane, ali i bez sumnje odlično izabrane timove kojima je glavni cilj da se postaraju da njihov vođa ne završi na zemlji i ostvari što bolje vreme. Zbog svog iskustva možda mnogi daju veću prednost Kontadoru, Frumu i Nibaliju, ali je Kintana poslednjih godina pokazao da je ozbiljan kandidat za trijumf na Turu.

Pored za žutu majicu, velika borba će biti vođena i za tri preostale – zelenu, za najboljeg sprintera, tačkastu, za najboljeg na planinskim ciljevima, i belu, za najboljeg vozača do 23 godine. Uz borbu za trijumf u generalnom plasmanu, ljubitelje biciklizma najviše zanima borba među sprinterima, a ove godine bismo mogli da budemo svedoci velike borbe između Marka Kavendiša i Petera Sagana.
Beta/AP Photo/Christophe Ena
Ovogodišnji Tur označiće i povratak bonusa za najbolju trojicu na pojedinim etapama, a u ovom slučaju to će biti sve od druge do osme. Pobednik će dobiti bonus od deset sekundi, što će uticati na vreme u generalnom plasmanu, drugoplasirani šest, a trećeplasirani četiri.

Ipak, to nije najveća promena, već će ona biti viđena u bodovanju za najboljeg sprintera i planinskog vozača. Pobeda na sprinterskoj etapi nosiće 50 bodova, drugo mesto 30, a treće 20, što je promena u odnosu na ranije, kada je bodovanje bilo 45-35-30. Na ostalim etapama koje će se bodovati za zelenu i tačkastu majicu, a koje će se voziti po kaldrmi i planinskim putevima, uz individualni hronometar, za pobedu će se dobijati 25 bodova.

Tur ne bi bio Tur da ne vidimo i poneko iznenađenje, a svi oni koji vole biciklizam ili barem lepote Holandije, Belgije i Francuske imaće priliku da uživaju u naredne tri nedelje. Pa, neka Tur počne!

Tur d’Frans 2015

1. etapa (4. jul): Utreht (13,8km) individualni hronometar
2. etapa (5. jul): Utreht – Neltje Jans (166km)
3. etapa (6. jul): Antverp – Huj (159,5km)
4. etapa (7. jul): Seraing – Kambrai (223,5km)
5. etapa (8. jul): Ara – Amijen (189,5km)
6. etapa (9. jul) Abervilj – Avr (191,5km)
7. etapa (10. jul) Livaro – Fugere (190,5km)
8. etapa (11. jul) Ren – Mur de Bretanj (181,5km)
9. etapa (12. jul) Van – Plimele (28kim) timski hronometar
Slobodan dan (13. jul) Po
10. etapa (14. jul) Tarb – Pjer Sen Martan (167km)
11. etapa (15. jul) Po – Koteret (188km)
12. etapa (16. jul) Lanemezan – Plado de Beilj (195km)
13. etapa (17. jul) Mure – Rode (198,5km)
14. etapa (18. jul) Rode – Mend (178,5km)
15. etapa (19. jul) Mend – Valens (183km)
16. etapa (20. jul) Burg de Peg – Gap (201km)
Slobodan dan (21. jul) Gap
17. etapa (22. jul) Dinj-le-Ben – Pra Lup (161km)
18. etapa (23. jul) Gap – Sen Žan de Morijen (186,5km)
19. etapa (24. jul) Sen Žan de Morijen – La Tusuar – Le Sibelj (138km)
20. etapa (25. jul) Modan – Alp d’Iez (110,5km)
21. etapa (26. jul) Sevr – Pariz (109,5km)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: