"Olako obećana brzina"

Dvadesetak dana je prošlo kako su u Košarkaškom savezu bivše Jugoslavije najavili razgovore sa čelnicima španske ACB lige, sa ciljem da se treneru Unikahe, Božidaru Maljkoviću omogući da vodi naš nacionalni tim. Velika tenzija da se do kraja januara objavi ime selektora, sada je dobila opuštenu februarsku epizodu u kojoj se za sada ni ne pominje kada će početi pregovori sa Špancima.

Izvor: Zoran Panjkoviæ Braca Djordjeviæ

Ponedeljak, 10.02.2003.

18:38

Default images

Generalni sekretar KSSICG, Predrag Bogosavljev, pred put u Ameriku na razgovore sa predstavnicima NBA lige oko draftovanja maloletnih košarkaša, nije želeo da nam kaže dokle se stiglo kada je u pitanju selektor.
O tom problemu za B92 su govorile srpske i crnogorske NBA zvezde, Divac, Stojaković, Radmanović i Drobnjak.

Centar Kingsa, Vlade Divac, smatra da je u izboru selektora trebalo pitati i igrače, a o Maljkoviću misli sve najbolje:

«Ja bih voleo da selektor bude Boža, jer mislim da je odličan trener. Medjutim, ne vidim način na koji bi on postao selektor, jer ako Pešiću to nije pošlo za rukom, ne znam kako će Maljkoviću uspeti. Mislim, da je to pitanje koje su čelnici saveza trebalo drugačije da reše.
Bez obzira koje ime savez predloži, neće biti napravljena greška, jer su svi naši treneri dobri. Medjutim, ne treba da tražimo rešenje na kratke staze i da za godinu dana opet biramo selektora. Neophodno je rešiti problem na duži period».
I ostali igrači se slažu sa Divcem da je trebalo konsultovati i igrače, a Stojaković dodaje da je neizvesno njegovo učešće na Eurobasketu u Švedskoj:

«U našoj zemlji je frka jer mi još uvek nemamo trenera, a sad ko će igrati u Švedskoj, to u ovom trenutku i nije mnogo bitno. Mi smo svi izrazili želju da ćemo igrati za reprezentaciju bez obzira ko bude trener, ali se takodje slažem sa Divčevom izjavom da igrači moraju da budu pitani za izbor selektora.

Što se tiče mog dolaska, ne zavisi mnogo od mene, zavisi od mog kluba Sakramento Kingsa, u kome su bili razočarani prošlog leta zbog moje povrede i želeli bi da se odmorim sledećeg leta. Ipak, ja i dalje imam želju da igram za reprezentaciju jer mi to pričinjava veliku čast».
Radmanović je najeksplicitniji kada je u pitanju izbor selektora i najavljuje da ga ove godine po svoj prilici nećemo gledati u Švedskoj:

«Ja sam imao loša iskustva sa reprezentacijom. Ko će biti selektor, to je u ovom trenutku teško pitanje, jer se time bave ljudi koji ne bi trebalo da o tome odlučuju. Mislim, da bi igrači, kao što je Divac rekao, trebalo sami da odluče ko će da vodi ekipu. Ako mi svi igramo iz patriotskih razloga i taj selektor bi trebalo da radi preko leta sa reprezentacijom, a da se posle priključi ekipi koju trenira.

Ima nekoliko stvari koje bi morale da se reše u našoj reprezentativnoj košarci. Ukoliko se nastavi sa ovakvim radom kao do sada, mogu javno da kažem da neću da igram za reprezentaciju».
Njegov saigrač, Predrag Drobnjak smatra da situacija u KSJ nije baš najzdravija jer posle dva uzastopna zlata nekoliko standardnih igrača najavljuju izostanak iz nacionalnog tima:

"Mislim da se pored dobrih stvari, prošle godine izdešavalo i dosta toga lošeg. Sve to utiče na naše igrače, pa se s pravom postavlja pitanje ko će igrati, a ko neće. Vidi se da tu nešto ne štima, jer kako je moguće da posle osvajanja evropskog i svetskog zlata pojedini igrači najavlju izostanak iz reprezentacije.

U stručnom savetu sede naši najbolji treneri, medjutim, treba konsultovati i igrače, pre svega one iskusnije, jer na parketu igra drugih 12 ljudi, koji bi uz tog novog selektora trebalo da čine homogenu celinu».

Kako sada stvari stoje nije nemoguće da ime novog selektora najjačeg nacionalnog brenda dobijemo na proleće, a možda i kasnije. U tom slučaju, opisu trenutne situacije najviše bi odgovarao naslov knjige «Olako obećana brzina», jedne od prvih žrtava Miloševićevog režima, Dragiše Pavlovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: