Češka razbila Srbiju, ali nada postoji

Mlada reprezentacija Srbije doživela je težak poraz u drugom kolu grupe A Evropskog prvenstva za igrače do 21 godine od domaćina Češke – 4:0 (2:0).

Izvor:

Subota, 20.06.2015.

18:00

Default images
Beta/AP Photo/Petr David Josek

Naša selekcija je tako ostala na samo jednom osvojenom bodu, dok je Češka, posle poraza od Danske u prvom kolu, stigla do prvog trijumfa.

Ekipa Mladena Dodića odigrala je očajan meč i dovela plasman u polufinale i na Olimpijske igre pod veliki znak pitanja. Česi su zaigrali sjajno od prvog minuta susreta i potpuno zasluženo osvojili tri boda.

Ipak, i dalje postoji nada da se Srbija domogne druge faze, a samim tim i Igara u Riju naredne godine, ali je potrebno da Nemačka dobije oba svoja preostala meča na turniru.

Najpre bi 'Panceri' trebalo da pobede Dance, u drugom duelu naše grupe od 20.45, a zatim i Čehe u poslednjem kolu, uz, naravno, pobedu 'Orlića' nad Dancima na zatvaranju grupne faze takmičenja.
Beta/AP Photo/Petr David Josek
Posle odlične partije protiv Nemačke, koja važi za glavnog favorita za titulu, na otvaranju šampionata (1:1) niko nije očekivao ovakav rasplet situacije u duelu sa domaćinom, a njegova pobeda se ni u jednom trenutku ne može dovesti u pitanje.

Stvari su krenule po zlu već u sedmom minutu, kada je Kliment iskoristio uspavanost naše odbrane u doveo svoj tim u vođstvo. Nisu se Česi tu zaustavili, a Kliment je najavio het-trik u 21. minutu, ovoga puta posle prodora i proigravanja Skalaka, ponovo po levom boku.

Pokušala je Srbija da odgovori odmah na startu drugog dela igre, imala je inicijativu i nekoliko opasnih napada, ali su domaćini ponovo kaznili najmanju grešku naše defanzive. U 56. minutu napadač Jihlave upotpunio je het-trik, pošto je bio brži od naših štopera i spretniji od golmana Dmitrovića.

Tada je već bilo jasno da naša selekcija nema nikakve šanse za povratak, da bi konačan rezultat susreta postavio Fridek volej udarcem u 59. minutu.
Beta/AP Photo/Petr David Josek
Sastavi:

Srbija: Dmitrović, Stojković (od 46. Petković), Spajić, Pantić, Petrović, Čaušić (od 63. Kovačević), Brašanac, Srnić, Đuričić, Jojić (od 85. Milunović), Pešić.

Češka: Koubek, Hibs, Kalas, Brabec, Kaderabek, Žmrhal, Petrak, Fridek, Kadlec (od 29. Travnik), Skalak (od 74. Masopust), Kliment (od 82. Prikril).

Očekivano, domaća selekcija krenula je snažno od samog starta, pa je u uvodnih pet minuta stvorila nekoliko izglednih situacija za gol. Pretio je domaćin uglavnom preko bokova i iz prekida, ali nije uspeo konkretnije da zapreti golu Dmitrovića.

Međutim, samo 120 sekundi kasnije, Česi su kaznili usporenost i loše postavljanje naše odbrane. Akcija je tekla po levom boku, Kadlec se sjajno ubacio i pokupio loptu Hibša, zatim odigrao savršenu loptu na ivicu peterca do Kadleca, a ovaj je lako poslao pod prečku – 1:0.
Beta/AP Photo/Petr David Josek
Nepun minut kasnije domaćin je mogao da dupira svoje vođstvo, i to u dva navrata. Najpre je, posle velike greške Čaušića, Kadlec izašao sâm ispred našeg golamana – ali je Dmitrović odlično intervenisao – da bi u nastavku akcije Skalak sa manje od pola metra promašio ceo gol.

Nisu Česi menjali pristup, niti spuštali 'gas', a naša selekcija, koja nikako nije ličila na onaj tim iz prvog kola, ponovo je imala mnogo sreće u 15. minutu – kada je udarac Kadleca sa ivice šesnesterca završio na prečki.

Naša selekcija nikako nije uspevala da se trgne, a domaći sastav je to iskoristio na najbolji mogući način, pošto je već u 21. minutu stvorio dva pogotka prednosti. Ponovo je gol 'pao' preko levog kriva, ovoga puta je Skalak bio taj koji je ušao u kazneni, prevario Spajića divnom fintom, a njegov odbidak Kliment ponovo lako smestio u mrežu – 2:0.

U preostalih dvadeset minuta prvog dela igre nije bilo previše uzbuđenja, obe selekcije imale su po jednu priliku, a Čehe je zadesio i peh – pošto je veoma dobri Kadlec morao da napusti igru zbog povrede.
Beta/AP Photo/Petr David Josek
Ekipa Mladena Dodića uputila je prvi udarac na gol tek u 39. minutu, kada je MIloš Jojić iz izuzetno teške pozicije šutirao spoljnim delom kopačke, ali je Kubek uspeo da interveniše. Tri minuta kasnije, domaća ekipa imala je novu šansu da možda i reši pitanje pobednika, međutim, Dmitović je ponovo spasao Srbiju.

Reagovao je selektor Dodić na poluvremenu uvođenjem Marka Petkovića umesto Nikole Stojkovića, preko čije strane su Česi postigli oba gola, a Srbija je od starta drugih 45 minuta zaigrala daleko agresivnije i ofanzivnije, ali i dalje bez prave šanse za pogodak i povratak u meč.

Već u prvom minutu, posle solo prodora Đuričića, lopta je stigla do Jojića, ali je njegov udarac lako zaustavio čuvar mreže rivala. I taman kada je delovalo da Srbija može da se vrati u meč, usledila su dva nova 'hladna tuša'.

Najpre je Kliment kompletirao het-trik i na taj način krunisao svoju spektakulranu partiju, pošto je lepo ispratio pâs Brabeca kroz naše štopere, zalomio i obišao Dmitrovića, a zatim lagano smestio loptu u praznu mrežu – 3:0.
Beta/AP Photo/Petr David Josek
Katastrofalno popodne po naš tim nastavilo se već posle 180 sekundi, u 59. minutu, kada su Česi kaznili još jednu lošu postavku naše odbrane i definitivno rešili pitanje pobednika.

Skalak je bio nezadrživ na desnom krilu, usledio je centaršut na drugu stativu, gde je usamljeni Fridek uhvatio lagani volej i rutinski smestio loptu u dalji ugao – 4:0.

Ponovo je reagovao Dodić, ovoga puta izvođnjem Čaušića i uvođenjem Kovačevića, ali ni to nije donelo značajniju promenu na terenu – pošto je Kliment imao novu dobru priliku da postigne novi gol.

U preostalih dvadesetak minuta susreta se ništa značajnije nije promenilo, a Česi su imali još nekoliko prilika da zabeleže čak i ubedljiviji trijumf, ali je naša odbrana nekako uspela da otkloni sve opasnosti i spreči još veći debakl.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

368 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: