Balkan, 105 učesnika, malo favorita

Balkanske zemlje imaće ukupno 105 predstavnika na Zimskim Olimpijskim igrama koje su u subotu počele u Vankuveru. Međutim, malo ko od njih je među favortitima.

Izvor: B92

Subota, 13.02.2010.

19:25

Default images

Od 11 balkanskih zemalja u Vankuveru, osim Slovenije, samo je još Hrvatska od osamostaljenja od SFRJ osvajala zlato na nekim Igrama. Albanija i Crna Gora imaju samo po jednog predstavnika, dok će Srbija sa deset olimpijaca prvi put nastupati samostalno.

Albaniju će predstavljati 23-godišnji Erjon Tolja koji je u Torinu 2006. nastupom u superveleslalomu označio debitantski nastup svoje zemlje na ZOI. Jedini predstavnik Crne Gore, koja debituje na ZOI biće, takođe skijaš, 19-godišnji Bojan Kosić.

Igre u Vankuveru biće pete za olimpijce Bosne i Hercegovine koja je dobitovala 1994. u Lilehameru. Pet sportista će predstavljati BiH, skijaši Žana Novaković, Maja Klepić i Marko Rudić, učesnik u skijaškom trčanju Mladen Plakalović i Tanja Karišik koja će nastupati i u bijatlonu.

Makedonija će na svojim četvrtim ZOI imati troje učesnika. Darko Damjanovski i Rosana Kiroska će nastupiti u skijaškom trčanju, a Antonio Ristevski u alpskom skijanju.

Šest od sedam medalja za Hrvatsku na prethodnim igrama osvojila je Janica Kostelić koja se povukla iz aktivnog skijanja. Sedmu medalju osvojio je njen brat Ivica koji je u Torinu 2006. bio drugi u superkombinaciji. 30-godišnji Kostelić će i u Vankuveru biti u konkurenciji za medalje, a on, naravno, cilja zlatnu. Pored njega, Hrvatsku će predstavljati još 17 takmičara, među kojima je i Natko Zrnčić-Dim koji je u Svetskom kupu 2009/2010 osvojio bronzu u superkombinaciji, ali i Ana Jelušić koja je u Torinu kao 19-godišnjakinja završila kao 15. trku u slalomu. Hrvatski tim uključuje i bob četvorosed, i po dvoje bijatlonaca i takmičara u skijaškom trčanju.

ZOI u Kanadi biće 18. za Bugarsku, a 17. za Grčku koja na prethodnih 16 nije osvojila medalju. Obe zemlje su prvi put na Igrama učestvovale 1936. u nemačkom Garmiš-Partenkirhenu. Vasilis Cakiris će u svojoj 45. godini peti put nastupati u skijaškom trčanju na Igrama, a ujedno je i trener svojoj 19-godišnjoj ćerki Panajoti Cakiri koja se takmiči u bijatlonu. Cakiris je uz Hrvata Ivana Stolu (48), koji se takmiči u bobu, jedan od najstarijih učesnika.

Bez medalje na ZOI je i Turska koja je takođe prvi put učestvovala 1936. Tursku predstavljaju troje takmičara u skijaškom trčanju, dva alpska skijaša i Tugba Karademir u umetničkom klizanju.

Vankuver, smešten na obali Pacifika, je treći kanadski grad domaćin Olimpijskih igara. Montreal je bio domaćin letnjih Igara 1976, a Kalgari ZOI 1988.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: