Apolo Anton Ono, buntovnik sa dosta razloga

Apolo Anton Ono, aktuelni vladar šort treka, na prvi pogled je sve samo ne klasičan sportista.

Sa stavom otpadnika, popularnošću filmske zvezde i statusom neprikosnovenog seks simbola, čovek čija je specifična težina dovela do nove reči onomanija, stigao je da se za 27 godina dva puta sa Olimpijskih igara vrati sa zlatnim medaljama, domogne kolekcije od 23 medalje sa šampionata sveta (devet zlatnih) i oprosti od takmičenja.

I vrati.

Izvor: B92

Subota, 30.01.2010.

03:02

Default images

Posle Igara u Torinu na kojima je uzeo tri medalje odlučio je da okači klizaljke o klin i živeo godinu dana na potezu Sijetl – Los Anđeles – Njujork.

Onda je odlučio da još jednom pokuša da se popne na najvišu stepenicu pobedničkog postolja, u komšiluku.

Topla ali i tipična američka priča o integraciji, nevoljama i povratku, od oca Japanca i majke lokalke, posle ranog razvoda roditelja i odlaska majke rastao uz brata, dohvatio se lošeg društva i krenuo ka ponoru…

Našao je klizaljke i krenuo ka slavi, nekada incidentni dečak i nestašni adolescent postao je trostruki prvak sveta na jedinom juniorskom prvenstvu na kom se pojavio.



Izjednačen u konkurenciji sportista iz SAD sa kolegom po sportu Erikom Hajdenom po broju olimpijskih odličja i u 27. godini stiže na Igre kao prvi favorit.

U karijeri ima zlata na velikim takmičenjima na 500, 100, 1500, 3000 metara, u štafeti i timskim trkama.

Bivši pripadnik Vojske spasa, osnivač fondacija za borbu protiv raznih bolesti, aktivista organizacija koje pomažu gladnima u Africi i poluuspešni glumac, rođen 22. maja 1982. godine, stiže u Vankuver po nove medalje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: