Nova vest
Zimski sportovi

Ponedeljak, 15.02.2010.

02:56

Amar Garibović: „Dolazak na Igre sam po sebi veliki uspeh“

Pored Milanka Petrovića i Belme Šmrković Srbija će u nordijskim disciplinama na Olimpijskim igrama u Vankuveru imati još jednog predstavnika - Amara Garibovića, koji će se takmičiti u skijaškom trčanju na 15 kilometara slobodnim stilom. U razgovoru za B92 Garibović je rekao šta učešće na Olimpijskom igrama znači jednom 18-godišnjaku, šta misli o stazi na kojoj će se takmičiti i ko je po njemu favorit za trijumf u njegovoj disciplini.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Igre u Vankuveru su jedno ogromno iskustvo za mene jer je sa 18 godina doći na takav događaj veoma dobar uspeh sam po sebi. Zahvalio bih se Olimpijskom komitetu Srbije koji mi je pružio kako novčanu tako i moralnu podršku koja mi je puno značila”.

Put do Igara u Vankuveru za Garibovića nije bio lak, a kao i Belma Šmrković i on je imao problema sa nordijskom komisijom, ali i pripremama za ono što ga očekuje u Severnoj Americi.

Pripremao sam se koliko su mi to uslovi dopuštali, imali smo probleme sa nordijskom komisijom od samog početka letnjeg pripremnog perioda jer su oni usporavili naš rad svim mogućim sredstvima, i finansijski i organizacijski. Tokom celog letnjeg perioda nismo bili nigde na pripremama. Zato sam se pripremao u Sjenici sa svojim matičnim klubom u kojem sam i naučio da vozim skije”.

Problemi su se pojavili i kada smo moj trener Murat Garibović, moj drug Rejhan Šmrković i ja otišli na Svetsko prvenstvo u ski-rolu u Hrvatskoj pa je ta nordijska komisija pokrenula disciplinski postupak protiv nas zbog toga. Završni deo priprema odradio sam u Mekedoniji, tamo sam na jednoj bio drugi na pet kilometara, a treći na deset, i tamo sam i ostvario normu za Olimpijske igre”.

Od svog premijernog učešća na najprestižnijem svetskom takmičenju u zimskim sportovima Garibović ne očekuje mnogo, već samo da dođe do cilja.

Ne mogu da očekujem da na Igrama u Vankuveru postignem neki veliki rezultat jer sam ja, ipak, jedan 18-godišnjak. Pre svega očekujem da završim trku i da me zdravlje posluzi. I, naravno, daću sve od sebe pa dostojno predstavim reprezentaciju Srbije, svoj klub “Jelenak” i svoj grad Sjenicu. Što se rezultata tiče biću zadovoljan da uđem u među 80 odsto takmičara koji će učestvovati”.

Garibović do sada nije imao priliku da se takmiči na severnoameričkom tlu, ali je uspeo da se upozna sa stazom na kojoj će debitovati na Igrama.

Prvi put sam u Severnoj Americi, i veoma mi se sviđa Kanada, a staza na Visleru, na kojoj ću se takmičiti je odlična, ali poprilično teška i nadam se da ću je izvozati što bolje i da ću ostvariti što manji zaostatak u odnosu na pobednika”.

Prvi favorit za trijumf na trci na 15 kilometara, koja je na programu u ponedeljak, 15. februara, je po mnogima, ali i po Gariboviću je Peter Northug.

Trka će biti veoma zanimljiva za gledaoce, posebno zbog međusobnog okršaja Petera Northuga sa Tobijasom Angererom, Dariom Kolonjom, Đorđom Dicentom, Ronijem Hafsasom… Teško je bilo šta prognozirati, ali je moj favorit Northug, jer mi se sviđa njegov stil i način na koji taktički odrađuje svaku svoju trku”, rekao je za B92 Amar Garibović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

29 d

U fokusu

Vidi sve