B92 Sport Vancouver 2010 Srbija u Vankuveru
prethodna strana 1 od 3 sledeca idi na stranu

13. februar 2010. | 02:28

Vuk Rađenović: “Realno mesto - zlatna sredina”

Na Zimskim Olimpijskim igrama u Vankuveru Srbija će prvi put imati predstavnike u bobu, u kojem će se takmičiti Vuk Rađenović, Slobodan Matijević, Miloš Savić i Igor Šarčević. U razgovoru za B92 Rađenović, čiji je otac Boris trener bob tima Srbije, otkrio je kako je počeo da se bavi tim sportom, kako se pripremao za Vankuver, i šta očekuje od svog prvog učešća na Olimpijskim igrama.

Prema rečima mlađeg Rađenovića u kontaktu sa bobom je, zbog oca, bio celog života, a takav put je izabrao pre devet godina kada je Olimpijski komitet Jugoslavije raspisao konkurs za bob tim.

Ljubav prema bobu je došla jer sam o tome slušao ceo život. Stalno mi je to prolazilo kroz glavu jer se moj otac bavio bobom još pre Olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu. Otkad znam za sebe znam i za bob. 2001. godine je bio raspisan konkurs za bob tim, prošao sam test i tada je sve krenulo”.

Iako je bob u svetu veoma popularan takva situacija nije i u Srbiji, a Rađenović ističe da je to i zbog toga što tim sportom mogu da se bave formirani sportisti.

Ovo je mali sport, posebno jer postoje otežavajuće okolnosti, kao što je to da njim ne može da se bavi pre 18. godine. Zato ne može da se pravi neka masovnost u klubovima po Srbiji”.

Još jedan od problema je i nedostatak staze za bob, ali član tima koji će predstavljati Srbiju u Vankuveru kaže da to za njega nije otežavajuća okolnost.

U Sarajevu postoji staza, ali, koliko znam, ona nije u voznom stanju za bob. Često me pitanju kako se bavim bobom, a nemam gde da treniram. To je isto kao da vozim Formulu 1, a nemam trkačku stazu u Srbiji. Pre početka sezone sve staze na svetu su zatvorene tako da mogu da imam sedam staza ovde, ali ne bih mogao da vozim. Svi bobisti u svetu, kao i mi, do početka sezone, rade na trenažerima, rade simulacije starta na poligonima, na opštoj fizičkoj kondiciji”.

Od timova u regionu, prema rečima Rađenovića ističe se Rumunija, dok Srbija nimalo ne zaostaje za rivalima, a čak je i bolja od nekih.

Od zemalja u regioni Bosna i Hercegovina ima svoj tim od kojeg smo dosta bolji u poslednje vreme. Oni su imali nekih finansijskih poteškoća i nisu vozili. Hrvatska ima solidnu ekipu, Slovenija nema bob četvorosed, Rumunija ima jak tim, dok se Bugarska ne takmiči poslednjih godinu dana”.

Rađenović kaže da nije video stazu na kojoj će se takmičiti u Vankuveru, ali da je od ostalih timova čuo kakva je.

Nikada nisam bio na stazi u Vankuveru, ali su neke ekipe bile i kažu da je ubedljivo najopasnija staza koja postoji sada. Najbrža je, najrizičnija i najteža za vožnju, i u principu će biti zanimljivije nego na ostalim stazama. Na njoj je najveća brzina izmerena 166 km/h”.

Iako ne želi da prognozira rezultat na debiju na Olimpijskim igrama Rađenović ističe da bi bio zadovoljan plasmanom među 20 najboljih timova.

Od ove sezone smo ušli u svetsku elitu. Ne prognoziram nešto spektakularno, ali bio bih zadovoljan da uđemo među prvih 20 ekipa. To ne znači da ne može bolje, ali znači da može i gore. Na Igrama će učestovati 30 posada, a naše realno mesto je zlatna sredina”, rekao je Vuk Rađenović za B92.

Srpski bob tim će se na Olimpijskim igrama u Vankuveru takmičiti 26. i 27. februara.

Postojeći komentari (7) | Pošaljite komentar  Odštampaj   Pošalji


Svoje debitantsko učešće na Zimskim Olimpijskim igrama srpski bob tim, u sastavu Vuk Rađenović, Slobodan Matijević, Miloš Dalje...

Postojeći komentari (13) | Pošaljite komentar

Posle greške u superveleslalomu i 39. mesta u veleslalomu najmlađa srpska skijašica na Olimpijskim igrama u Vankuveru Nevena Dalje...

Postojeći komentari (2) | Pošaljite komentar

Srpski bob tim u petak je počeo svoje takmičenje na Olimpijskim igrama u Vankuveru i posle dve trke zauzima 17. mesto. Trener Dalje...

Postojeći komentari (11) | Pošaljite komentar

Svoje učešće na Olimpijskim igrama u Vankuveru najiskusnija srpska skijašica Jelena Lolović završila je bez plasmana u slalomu, Dalje...

Postojeći komentari (8) | Pošaljite komentar

Posle dugog očekivanja bob tim Srbije će u petak od 22 časa po srednjeevropskom vremenu početi zvanično takmičenje na Olimpijskim Dalje...

Postojeći komentari (18) | Pošaljite komentar

Posle 30. mesta u superveleslalomu najiskusnija srpska skijašica na Olimpijskim igrama u Vankuveru Jelena Lolović je u veleslalomu Dalje...

Postojeći komentari (2) | Pošaljite komentar

Trener reprezentacije Srbije za nordijske discipline Murat Garibović ocenio je da je troje njegovih učenika iz sjeničkog Dalje...

Postojeći komentari (3) | Pošaljite komentar

Srpske skijašice Jelena Lolović i Nevena Ignjatović prvu rundu veleslaloma na Olimpijskim igrama u Vankuveru završile su Dalje...

Postojeći komentari (1) | Pošaljite komentar

Olimpijski bob tim Srbije, u sastavu ’pilot’ Vuk Rađenović, Slobodan Matijević, Miloš Savić i Igor Šarčević, Dalje...

Postojeći komentari (11) | Pošaljite komentar


petak 24. mart 2023.

Medalje

  Država Zlatne medalje Srebrne medalje Bronzane medalje Ukupno
1. Kanada Kanada 14 7 5 26
2. Nemačka Nemačka 10 13 7 30
3. Sjedinjene Američke Države Sjedinjene Američke Države 9 15 13 37
4. Norveška Norveška 9 8 6 23
5. Južna Koreja Južna Koreja 6 6 2 14