Nova vest
Zimski sportovi

Ponedeljak, 15.02.2010.

22:36

Iznenađenje zvano Dario Kolonja

Dario Kolonja, švajcarski trkač, osvojio je zlatnu medalju u trci na 15 kilometara, dok je srpski reprezentativac Amar Garibović bio 80.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Kolonja je stazu prešao za 33 minuta, 36 sekundi i tri desetinke. Drugo mesto pripalo je veteranu Pjetru Pileru Kotreru iz Italije sa 24,6 sekunde zaostatka, treći je bio Čeh Lukaš Bauer, koji je za pobednikom zaostao 35,7 sekundi. Kolonjina pobeda je treća zlatna medalja za Švajcarsku, posle Simona Amana i Didijea Defaga on je treći olimpijski pobednik u Vankuveru iz te zemlje.

Dvadesettrogodišnji Švajcarac tako je pokazao da u Vankuveru 'ima dovoljno zlata' za mlade sportiste jer je prethodno trku na 10 kilometara u konkurenciji žena dobila Šveđanka Kala. Kolonja je u karijeri ostvario dve pobede u takmičenjima za Svetski kup i bio najbolji u ukupnom poretku u sezoni 2008/2009.

Bauer je u Torinu u istoj disciplini osvojio srebrnu medalju, a bio je drugi i na svetskom prvenstvu 2009. godine u Liberecu.

Pileru Kotreru je medalja iz Vankuvera četvrta olimpijska, posle zlata iz Torina i srebra u Solt Lejk Sitiju u štafetnim trkama i bronze u Torinu na 15+15 kilometara.

Šveđanin Helner je završio na najtežem, četvrtom mestu, a peto i šesto mesto pripali su Francuzima Vitozu i Manifakau.

Jedan od najvećih favorita u Vankuveru, Norvežanin Peter Nortug, katastrofalan nastup završio je na 41. mestu sa više od dva minuta zaostatka za pobednikom.

Garibović, jedini srpski predstavnik u skijaškom trčanju u konkurenciji muškaraca, svoj debi na Olimpijskim igrama završio na 80. mesto u konkurenciji 96 takmičara. On je na kraju imao za nešto više od šest i po minuta slabije vreme od novog olimpijskog šampiona.

I na ovoj trci bilo je primetno da je staza u lošem stanju i da će do kraja takmičenja, ako se vreme ne promeni ili organizatori ne smisle rešenje, biti prilično teško takmičiti se u Vistler Parku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

1 d

U fokusu

Vidi sve