Nova vest
Zimski sportovi

Subota, 20.02.2010.

22:30

Još jedno zlato za čudesnog Amana

Švajcarski skakač Simon Aman pobedio je i na velikoj skakonici u Vankuveru.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Osvojivši oba zlata u pojedinačnoj konkurenciji Aman je ponovio podvig iz Solt Lejk Sitija 2002. godine i postao najuspešniji sportista u ovoj disciplini u istoriji Igara. Srebrna medalja pripala je, kao i na maloj skakaonici, Poljaku Adamu Mališu a bronzana Austrijancu Gregoru Šlirencaueru pa je raspored na pobedničkom postolju 'preslikan' sa prvog takmičenja na maloj skakaonici.

U prvoj seriji najbolji je bio pobednik takmičenja na maloj skakaonici, Švajcarac Simon Aman. Leteo je 144 metra i, uz solidne ocene, stekao prednost u odnosu na konkurente.

Drugi je posle prvog nastupa bio Adam Mališ, a Poljak je skočio 137 metara, Treći je bio Finac Mati Hautameki ali je već posle prve serije broj kandidata za osvajanje medalja ostao mali.

Razlika između prvoplasiranog Amana i šestoplasiranog Lejcla bila je veća od 20 bodova.

Od takmičara kojima su davani izgledi da osvoje neku od medalja posle prvog nastupa od olimpijskih takmičenja u pojedinačnoj konkurenciji, i pored plasmana u drugu seriju, oprostili su se Slovenac Kranjec, Švajcarac Kutel i Nemac Urman.

Mati Hautameki je i ovaj put u drugoj seriji skočio loše i završio iza Šlirencauera. Austrijanac, prošlogodišnji osvajač Svetskog kupa, stigao je do još jedne bronzane medalje.

Sledeći je bio Adam Mališ, poljski veteran je skočio dovoljno da preuzme vođstvo (133,5 metra) i zahvaljujući sjajnom stilu stigao do svoje četvrte medalje na Olimpijskim igrama.

Vrhunac dana bio je drugi skok Simona Amana. Švajcarac je leteo 138 metara i ponovio podvig iz Solt Lejk Sitija, 'vezao' dve zlatne medalje na istim Igrama i sa četiri medalje u pojedinačnoj konkurenciji postao najbolji skakač u istoriji Zimskih Olimpijskih igara.

Prethodni rekord držao je Finac Mati Nikenen koji je osvojio zlato na normalnoj skakaonici 1984. godine u Sarajevu, a potom se četiri godine kasnije u Kalgariju okitio najsjajnijim odličjima na obe skakaonice.

"Nemam reči," bilo je prvo što je izgovorio Aman, "Šta da kažem? Bio sam veoma nervozan. Bilo je baš stresno iskustvo. Ipak, imao sam snage za taj skok i to je sjajno."

Skakače čeka još ekipno takmičenje koje je na programu u ponedeljak od 19 časova po srednjeevropskom vremenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

24 d

U fokusu

Vidi sve