Nova vest
Zimski sportovi

Petak, 12.02.2010.

20:24

ZOI - negativni i pozitivni rekordi

Zimske olimpijske igre u Vankuveru su 21. po redu, a kao i prethodne doneće neke nove i produžiti neke stare rekorde.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Island, zemlja okovana ledom i snegom, je jedna od zemalja koja najduže čeka medalju na ZOI. Mađarska je jedina od stalnih učesnica bez zlatnog odličja. Norveška je lider po ukupnom broju medalja, Švajcarska 22 godine čeka zlato u spustu, dok će šest olimpijaca nastupiti na svojim šestim Igrama.

Reprezentacija Islanda će u Vankuveru 16. put nastupiti na Zimskim olimpijskim igrama, a zanimljivo je da ova zemlja kojoj je led u imenu je posle Argentine i Grčke (16) zemlja sa najviše nastupa bez medalje. Grčka će u Vankuveru 17. put imati predstavnika na ZOI. Od 1936. godine propustila je samo igre u kalifornijskom Skvo Veliju 1960.

Mađarska je jedna od 12 zemalja koja je učestvovala na svim ZOI, a jedina je među njima koja nikada nije osvojila zlato. Svih šest medalja (dva srebra, četiri bronze) Mađarska je osvojila u umetničkom klizanju.

Jedan od favorita za najveći broj osvojenih medalja je Nemačka koja je bila lider po broju medalja tri puta do sad, u Albertvilu 1992, u Naganu 1998. i Torinu 2006. Na svakim igramo od ujedinjenja bila je rekorder po broju medalja. Nemačka će uz Italiju i SAD biti jedina zemlja koju će na igrama predstavljati više od sto olimpijaca.

Na 21. Zimskim olimpijskim igrama u Vankuveru šest sportista će po šesti put učestvovati na ZOI, što je rekord koji trenuto drži 15 ljudi. Marko Bušel (Lihtenštajn) će biti prvi alpski skijaš kojem je to uspelo. Ilmars Bricis (Letonija) će izjednačiti rekord biatlonca Alfreda (Austrija), dok će kros-kantri skijaš Skier Andrus Verpalu biti prvi Estonac koje je učestvovao na šest Igara, dok će Ana Orlova (Letonija) će biti peta žena. Albert Demčenko je drugi Rus sa ovim podvigom, dok će Japanac Norijaki Kasaji biti prvi olimpijac iz Azije ali i prvi skijaš skakač sa šest nastupa.

U subotu 13. februara počinje prvo takmičenje u alpskom skijanju u muškoj konkurenciji, spust. Švajcarski skijaši će u Kanadi pokušati da osvoje prvo zlato u ovoj disciplini još od Igara u Kalgariju 1988. godine kada je pobedio Pirmin Curbrigen. Samo Španci i Šveđani duže čekaju na zlatnu medalju u alpskom skijanju.

Rekorder u ukupnom broju medalja na ZOI je Norveška sa 283 odličja od čega 98 zlatnih (98-100-85). Zanimljivo je da su Norvežani u Torinu 2006. osvojili samo dve zlatne medalje, što je razočaravajući rezultat s obzirom na 12 zlatnih odličja iz Solt Lejk Sitija 2002.

Norveška je uz Austriju i Hrvatsku jedina zemlja koja ima više uspeha na Zimskim nego na letnjim Olimpijskim igrama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

20 d

U fokusu

Vidi sve