Nova vest
Zimski sportovi

Petak, 12.02.2010.

00:31

Franc Klamer, spustaš koji je rizikovao

Ako se za nekoga može reći da je odgovoran za porast broja odličnih spustaša u Austriji to je sigurno Franc Klamer. Austrijanci su i pre njega imali dobre spustaše, ali njima nije pošlo za rukom ono što je njemu.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Kramer je dominirao u poretku Svetskog kupa u slalomu četiri godine za redom, od 1975. do 1978. godine, a na naredni, peti i poslednji, Kristalni globus čekao je do 1983. godine. U karijeri je 25 puta trijumfovao na trkama u spustu u okviru Svetskog kupa, a taj broj niko do danas nije nadmašio. Najbliži su mu bili Švajcarac Peter Miler, koji je u toj disciplini trijumfovao 19 puta, ali i dvojica Austrijanaca Štefan Eberharter sa 18 pobeda i Herman Majer sa 15.

Svoje jedino olimpijsko zlato Kramer je osvojio 1976. godine pred svojim navijačima u Insbruku. Pred početak Igara, sa već jednim osvojenim malim Kristalnim globusom, Klamer je bio veliki favorit, a uz to je imao i veliku podršku pored staze.

Sa startnim brojem 15 Klamer je bio poslednji među najboljim spustašima koji je izašao na stazu i znao je da mora da izvoza fantastičnu trku da bi nadmašio tada još uvek aktuelnog olimpijskog šampiona Švajcarca Bernarda Rusija. Uz veliki rizik Klamer je skijao na ivici i do zlata je došao s prednošću od 33 stotinke na zadovoljstvo 60.000 navijača.

Posle Igara u Insbruku Klamer je nastavio sa dominacijom u spustu do kraja 1979. godine, a tada je krenuo strmoglav pad, izazvan povredom njegovog brata na jednoj trci u toj disciplini. Zbog lošijih rezultata Klamer nije uspeo da se izbori za mesto u austrijskom timu pa nije ni mogao da brani zlato na narednim Igrama koje su održane u Lejk Plesidu.

Ne želevši da se tako lako preda naporno je radio na povratku u svetski vrh i to je i učinio u decembru 1981. godine, kada je trijumfovao u francuskom Val d’Izeru. Naredne sezone je osvojio petu titulu u spustu, dok je svoje poslednje Olimpijske igre u Sarajevu 1984. godine završio na, za njega razočaravajućem, desetom mestu.

Tokom karijere Klamer je bio veliki heroj austrijskih ljubitelja alpskog skijanja Takođe je bio i uzor velikog broja austrijskih skijaša koji su baš zbog njega kao svoju glavnu disciplinu izabrali spust. Zbog fantastičnih rezultata prozvali su ga ‘Kajzer’. ‘Austrijski astronaut’ i ‘Klamer ekspres’, a on se svima odužio odličnom promocijom alpskog skijanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

24 d

U fokusu

Vidi sve