Nova vest
Zimski sportovi

Sreda, 10.02.2010.

16:36

Bjorn Deli, najtrofejniji zimski Olimpijac

Pošto skijaško trčanje nije mnogo poznato u svetu mnogo ljudi nije ni čulo za Norvežanina Bjorna Delija. Ipak, njegovi rezultati govore sami za sebe, tokom devedesetih godina prošlog veka potpuno je dominirao na Zimskim Olimpijskim igrama i sigurno je jedan od najboljih sportista u istoriji Igara.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Deli je učestvovao na Igrama 1992. godine u Albertvilu, dve godine kasnije u Lilehameru i 1998. godine i osvojio je ukupno 12 medalja, osam zlatnih i sedam srebrnim, što ga čini najtrofejnijim sportistom na Zimskim Olimpijskim igrama ikada. Do svog prvog olimpijskog zlata Deli je došao sa 24 godine, a poslednje sa 30, a zbog povrede leđa karijeru je morao da završi sa 32.

Četiri godine pre nego što je Deli debitovao u Albertvilu Norveška, koja je otkrila skijaško trčanje, je u Kalgariju osvojila samo dve srebrne medalje u toj disciplini. Na Igrama 1992. godine Deli i njegov sunarodnik Vegard Ulvang su osvojili po tri zlatne medalje, dok je on uz to imao i jedno srebro, i tako su na najbolji način vratili Norvešku u sam vrh.

Dve godine kasnije pred svojim navijačima u Lilehameru Deli je osvojio po dva zlata i dva srebra, od kojih je jedno došlo posle razočaravajućeg poraza u štafeti. Na tim Igrama norveški tim u skijaškom trčanju je osvojio pet od deset zlata te zemlje i domačin je tako završio svoje učešće na prvom mestu u poretku učesnika prvi put posle 1968. godine.

Na svojim poslednjim Igrama, 1988. godine u Naganu, Deli je osvojio još tri zlatne medalje i srebra, i po treći put je bio najbolji među muškim takmičarima sa ukupno četiri medalje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

28 d

U fokusu

Vidi sve