Subota, 13.02.2010.

05:58

Zvanično otvorene Igre u Vankuveru

Svečanom ceremonijom u areni “BC Plejs” u Vankuveru otvorene su 21. Zimske Olimpijske igre.

Izvor: B92

Zvanièno otvorene Igre u Vankuveru IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

Nataša, Vankuver

pre 14 godina

Zašto Bryan Adams i Nelly Furtado? Pa valjda zato što su vezani za Britansku Kolumbiju. Bryan Adams je rastao u Severnom Vankuveru, Nelly je rodom iz Viktorije, glavnog grada provincije. Prodala je preko 20 miliona albuma. U poslednje tri godine njene pesme su izbijale na prvo mesto top listi u SAD, Velikoj Britaniji, Kanadi, Nemačkoj itd.
Pozdrav iz Vankuvera!

Zasto malicioznost?

pre 14 godina

Opet se pokazuje da kod nas u novinarstvu moze svasta da prodje, a narocito nedovoljna informisanost o dogadjaju o kojem se izvestava, pa se, onda, izvode svakakvi zakljucci i sl. Ne shvataju (novinari) u potpunosti dogadjaj o kojem pisu, pa , onda, ima toliko poluistina i dezinformacija, a konzumenti (citaoci, slusaoci i gledaoci) se lepe, pa onda i toliko malicioznih komentara. RTS me ne cudi. Oni rade kako "mamam kaze", ali...
Himnu Kanade na otvaranju ZOI nije interpetirao Brajan Adams. On je sa Neli Furtado izveo kompoziciju (u tradicionalnom maniru) koja je cinila omaz svim sportistima i ljudima dobre volje. Himnu je, u dzez maniru (nezmislivo, jel da?) Nikki Janofsky, Kvebecanka grckog porekla (rodjena i zivi u Montrealu) i kojoj predvidjaju da ce biti najveca bela interpretarka dzeza ikada.
Olimpijski plamen je zapalio SAMO jedan sportista (bivsi). Vejn Grecki. Ostali koji su bili sa njim na sceni u dvorani (Nes i drustvo)su bili u konkurenciji (ranije) da budu izvuceni kao palioci i bili su pratnja Greckom. Srece da bude izvucen iz sesira je imao Vejn.
Inace, cela svecanost je trebalo da podvuce (mislim da jeste) radost zivljnja i zajednistva u Kanadi kakva jeste: zemlja zajednistva, "operisana" od rasnih, rodnih i drugih nejednakosti, pa do prirodnih lepota Kanade (scenografija, kostimografija, muzika...) Ako je i bilo gresaka (verovatno da jeste), one su minorne i ni u cemu ne umanjuju velicinu umetnickog dojma.
Uopste ne mogu da razumem zbog cega smo toliko maliciozni u komentarima (a i u novinarskim tekstovima). Olimpijada je, valjda, dogadjaj dobre volje i unapredjivanja saradnje medju svim ljudima sveta.

siruparke naj su bolje ;)

pre 14 godina

Celine Dion nije bila jer je trenutno na fertility treatment-u (?!), prevedeno na tretmanu vestacke oplodnje. Da su doveli Sanaju Tvein, s obzirom na postojece kantri motive na otvaranju, onda bi ovo otvaranje vise licilo na Calgary Stampede, iliti prevedeno na naski, kako bese, Sinjska alka, tj. konjicke igre.
(Milan, 13. februar 2010 22:09)

Jeeeel!
E baš ti hvala što si mi to pojasnio...
Tako znači, Selin se "veštački oplodjava", Šanaja nije taj tip ( po tvom mišljenju), a šta bi sa Alanis ?
Ajd' probaj to nekako da mi saznaš, nju najviše "preferiram".
Nego...
Gde nadje to za Seli, 'leba ti :) svaka čast:) to se zove fan :)

Milan

pre 14 godina

Opet ja posto vidim da se i dalje daju dezinformacije.

U Zetri je bilo zatvaranje OI, a ne otvaranje. Nikada do sada otvaranje zimskih OI nije bilo u sali. Zatvaranja OI su uvek manja i bilo ih je u salama.

Celine Dion nije bila jer je trenutno na fertility treatment-u (?!), prevedeno na tretmanu vestacke oplodnje. Da su doveli Sanaju Tvein, s obzirom na postojece kantri motive na otvaranju, onda bi ovo otvaranje vise licilo na Calgary Stampede, iliti prevedeno na naski, kako bese, Sinjska alka, tj. konjicke igre.

Arena

pre 14 godina

Jedno je sta kazu politizovane medije, a drugo je sto obican covek vidi. Zivim u Kanadi i obozavam Kanadu zbog mnogih stvari, ali ovo otvaranje je bilo najgore koje sam ikada imao prilike da gledam. Nisam se zacudio sto je svaka kritika koji sam imao posle sinocnjeg tv programa bila zastupljena jutros na chat-u NY Times-a. Ali bas sa svakom izjavom sam se slozio sa Amerima. Zao mi je sto Kanadjani zive u iluziji da je ovo uspesno izvedeno, jer je ovo takav mediokritet od organizacije da me je sramota. A ja mislio da samo siromasna Srbija moze sebi ovo da dozvoli. Cakstovise ubedjen sam da bi Srbija bila i mastovitija i zeljnija da pokaze svoju osobenost na jednom ovakvom dogadjaju. Ako si se vec dohavtio necega sto ljudima predstavlja pojam savrsene izvedbe, onda idi do kraja, a ne da se vadis besparicom i skromnoscu. Mislim stvarno.


http://community.nytimes.com/comments/vancouver2010.blogs.nytimes.com/2010/02/12/coming-soon-live-updates-from-opening-ceremony/?sort=oldest&offset=1

Zoki

pre 14 godina

U SAD je otvaranje prenosio NBC i komentatori su rekli da je ovo verovatno bilo najspektakularnije otvaranje ZOI do sada, čemu je sigurno pomogla i činjenica da se sve dešavalo u zatvorenom prostoru, gde su razni specijalni efekti bili mogući. Sve je bilo besprekorno osim onog četvrtog stuba koji se nije podigao. Taj isti mehanizam je verovatno isproban pre same ceremonije, a tokom same ceremonije je bez problema podizao one indijanske toteme. Ne mislim da je to bilo nešto katastrofalno. Meni je bila puno upečatljivija scena kada čovek u invalidskim kolicima unosi baklju u dvoranu.
Što se tiče iznošenja baklje iz dvorane, po pravilima MOK-a olimpijski plamen sa pali napolju, da svi mogu da ga vide. Zato je i zapaljen drugi plamen van dvorane, u gradu.
Dvorana u kojoj je otvorena olimpijada ima krov koji se održava na principu većeg vazdušnog pritiska u samoj dvorani, to je najveći krov tog tipa na svetu. Kada se izlazi, vanjska vrata se ne otvaraju dok se ne zatvore unutrašnja. Zato je Gretzky sačekao da se vrata otvore pre nego što je izašao napolje.
Što se tiče obezbeđenja baklje, samo oni koji ne poznaju Kanadu mogu biti iznenađeni veličinom obezbeđenja koje je pratilo baklju. Wayne Gretzky je mogao da prošeta sa bakljom baš kao što bi i Vlade Divac mogao da prošeta Beogradom. Radi se o izuzetno omiljenom sportisti koga jednostavno voli cela zemlja. Zato se policija nije ni trudila da ga odvoji od naroda.
Na temu staze za bob i sankanje, na kojoj je poginuo nesrećni mladić iz Gruzije: stazu je projektovao Udo Gurgel, čovek kome je ovo šesta olimpijska staza koju je projektovao. Istraga medjunarodnih federacija za sankanje, bob i skeleton oslobodila je organizatore bilo kakve odgovornosti.

simpatizer Kanadskih pevaljki

pre 14 godina

Kanadjani su simpatična nacija, nema šta, ali ne može im se oprostiti što za ceremoniju otvaranja nisu angažovali tri NAJVEĆE pevačke zvezde nacije: CELINE DION, ALANIS MORISSETTE i SHANIA TWAIN !!!
Prosto neverovatno :(
To su se više puta pitali i komentatori sa RTS-a.
...eeeeh da je tu sad Selin, pa da zapeva....

Istvan

pre 14 godina

Bokileja je dileja. Samo dileja moze da smisli ovakve gluposti! A za autora clanka: prvi put je otvaranje odrzano u sali u Sarajevu (Zetra)-neki bi trebali da se secaju toga. To je bilo u onoj zemlji sto bese zvana Jugoslavija...nema potrebe da se stidimo.Naprotiv!

funkee

pre 14 godina

Chetvrti potporni stub nije ni predvidjen da se podigne! A onaj shto je kao izduvao za paljenje nije, jer je taj plamen sachuvan da se upali velika baklja napolju !!!

Anna

pre 14 godina

Da li neko ima linkove za slike naših sportista na otvaranju, ova slika sa sajta je mnogo male rezolucije.
Sigurno ima još slika.
Na zvaničnom sajtu nema ni jedna slika Srbije.

Aleksandar

pre 14 godina

Za ove sto nemaju pojma o cemu pricaju jedini problem sa stazama postoji na Cypress-u na kome su i ovako i onako veoma ogranicena takmicenja. Sve ostalo je na Whistler-u koja je valjda najbolja planina u Severnoj Americi za skijanje i koji je pokriven snegom.

Sto se Gretsky-ija tice on je i trebao da iznese plamen da bude upaljen u Coal Harbour-u ne zbog greske nego zbog omisljenosti. Sto se security tice mojne da se brinete nema problema oko toga ovde u Vancouver-u.

Pozdrav iz Vancouver-a za sve one koji nemaju pojma o cemu pricaju.

Dejan Nestorov

pre 14 godina

Vancouver i razočaranje pre starta igara

Zaista je neverovatno da se i to desi, igre nisu ni počele a mi Srbi smo već razočarani. Pitate se kako i zašto??? Odgovor je na javnom medijskom servisu Srbije , pitajte njih ako ste sedeli do zore i čekali da vidite tu divnu ceremoniju, na sreću moglo se gledati preko drugih kablovskih televizija. Ali prosto je neverovatno da se žale na vremenske neprilike spolja u 21.veku u veku , zar ne? Naši su plazma televizori ostali mali ove noći zahvaljujući medijskom javnom servisu Srbije, ali oni često vole da kažu sledeću rečenicu koja datira iz doba komunizma " Poštovani gledaoci pokraj malih ekrana" Sad vidim u pravu su. Mozda bi bolje zvučalo "Poštovani veliki ekrani pored malih gledalaca"

Datum i vreme rodjenja

pre 14 godina

Mi smo bili najgore obućeni od svih. Šta predstavljaju oni crni dugački kaputi sa crvenim neukusnim šalovima? Da nisu to možda boje naše zasatave? Zar nije poanta da dodješ obućen u bojama svoje zastave koju ponosno predstavljaš i voliš? Očigledno da neko radi protiv naše države! Ali to većini od nas nije ni bitno...zato propadamo. Na kraju možda i stvarno ostane od divne Srbije samo BG pašaluk.

Milan

pre 14 godina

Ko ne zna, prvo pita umesto sto ispada smesan pisuci gluposti.

Plan je uvek bio da postoje dva plamena, jedan (po prvi put) unutar zatvorenog objekta i jedan cvrsci i veci, napolju. Zar mislite da zato sto se nije podigao cetvrti stub, da se onda primenila "rezervna varijanta"?

Po prvi put je otvaranje uradjeno u zatvorenom prostoru. To je gigantska balon sala. Svi oni koji su jednom usli u neku balon salu znaju da postoji pretkomora koja izjednacava pritisak. Zato je Gretzky morao da saceka da se pritisci izjednace pre nego sto su spoljna vrata mogla da se otvore.

Dok je isao kolima do drugog plamena koliko ste mogli da vidite policije na ulicama. Narod je skakao, ludirao se i slikao odmah pored Gretzky-ja, ali incidenata nije bilo. Drugim recima, na slicnim manifestacijama u Kini recimo, takvi trenuci su strogo osigurani barikadama ili gomilom policije. Ovde toga nije bilo i zato je Kanada jedno, a Kina drugo.

Jeste, jedan stub se nije podigao. Kanadjani nisu savrseni. Ali ceo dozivljaj je bio na nivou.

I na kraju, sankas je poginuo na treningu. Po nekima je trebalo sve raspustiti i zatvoriti olimpijadu. Kaze stara izreka: "preko tudjih ledja ni sto batina nije mnogo".

ajmo tisina

pre 14 godina

Koliko srbija ima medalja s zimskih olimpijskih igara....
Kazu da Hrvatska ima samo pet zlatnih....zna se tko je najsportskija nacija Balkana....imamo vise medalja nego zajedno sve republike ex yu

radetoronto

pre 14 godina

Mislim da je plan uvek bio da se zapali dva plamena, jer onaj u stadionu je bio sam privremeni (stadion je unutrasnji, ima krova, pa ne moze tu da gori plamen 16 dana).

A slazem se da ono sa cetvrtom stubom je ispalo smesno.

Shommy82

pre 14 godina

Plasim se najgore ikada igre. Pogibija coveka na racun organizatora koja je prepisana njegovoj gresci (svaki sportista moze da pogresi, ali je ocikledna cinjenica da je staza losa i skroz nezasticena), zatim greska kod paljenja baklje, prema izvestajima staze su ocajne, a i vremenski uslovi im ne idu na ruku. Radovao sam se ZOI, a plasim se da cu biti veoma razocaran.

Боки

pre 14 godina

Шта тек рећи за песму коју су извели Нели Фуртадо и Брајан Адамс, моги су до сутра да понављају оне стихове. Брајан Адамса сам препознао тек када је коментатор на крају извођења рекао о коме се ради.

go serbia

pre 14 godina

Komentar moje drugarice Kanadjanke dok smo gledale Crnu Goru kako paradira na otvaranju: "Jao treba da ste presetni sto se Srbija odvojila od ovih? Pa Montenegro je ubedljivo najgore obucen tim na svetu. Sa tim bojama na sebi mi lice na virske sa semfom. A tek oni jeftini kicasti salovi sa natpisom drzave. Jaoj nije mi dobro."

Hrvati su za nijansu bili bolji. Sa onim kocikcama su dosadili i bogu i narodu. Mogu zamisliti kako su im kupatila po Hrvatskoj poplocana. Table cloth design. A stil odece je izgledao kao iz 70.tih. Izmedju Kineza i Hrvata ne bi znao kome bi dao drugo mesto po neukusu.

Srbiji idu mnoge pohvale na pristojnom i elegantnom pojavljivanju. Na sledecim igrama uz tako lepu prezentaciju ocekujemo i jos bolje rezultate u zimskim sportovima s obzirom da smo u usponu i da vise namamo sankcije.

Bokileja

pre 14 godina

Neverovatne scene!
Nakon sto se jedan od stubova nije otvorio, Vejn Grecki je bio primoran da sa Olimpiskom bakljom ide nekim terenskim vozilom kroz centar grada. Zbog nemogucnosti da se olimpiski plamen formira u originalnom obliku sa 4 stuba, organizator je odlucio da se bakljom upali plamen i na drugoj lokaciji - centar Vankuvera. U jednom momentu Grecki je morao da ceka da se otvore nekakva klizna vrata koja su ga drzala sa olimpiskim plamenom u uzanom holu.
Ljudi koji su se zatekli na ulicama nisu mogli da veruju da pored njih prolazi Vejn Grecki sa olimpiskim plamenom!!!
Pored vozila nije bilo nikakvog obezbedjena - raspad sistema.

mile

pre 14 godina

Ja/Jesus
Cudi me da niste primetili da je celo otvaranje bilo izuzetno osmisljeno i izvedeno izuzev tog problema sa hidraulikom koji mozda bi prosao nezapazen da glupi komentatori se nisu potrudili da to objave jer im je yo najvaznije. O naravno trac je najvazniji - za te detalje i traceve tu je CNN.

Slobo

pre 14 godina

ladno su nekih 5 minuta cekali da se dignu stubovi i na kraju se digli samo tri umesto cetiri tako da Steve Nash (valjda on) nije mogo da zapali stup olimpijskom vatrom

Ja

pre 14 godina

Kako niste provalili da je pri paljenju plamena potpuno zakazao jedan od ona 4 drzaca i da je jedan sportista zato ostao da blene s bakljom u ruci?

mile

pre 14 godina

Ja/Jesus
Cudi me da niste primetili da je celo otvaranje bilo izuzetno osmisljeno i izvedeno izuzev tog problema sa hidraulikom koji mozda bi prosao nezapazen da glupi komentatori se nisu potrudili da to objave jer im je yo najvaznije. O naravno trac je najvazniji - za te detalje i traceve tu je CNN.

go serbia

pre 14 godina

Komentar moje drugarice Kanadjanke dok smo gledale Crnu Goru kako paradira na otvaranju: "Jao treba da ste presetni sto se Srbija odvojila od ovih? Pa Montenegro je ubedljivo najgore obucen tim na svetu. Sa tim bojama na sebi mi lice na virske sa semfom. A tek oni jeftini kicasti salovi sa natpisom drzave. Jaoj nije mi dobro."

Hrvati su za nijansu bili bolji. Sa onim kocikcama su dosadili i bogu i narodu. Mogu zamisliti kako su im kupatila po Hrvatskoj poplocana. Table cloth design. A stil odece je izgledao kao iz 70.tih. Izmedju Kineza i Hrvata ne bi znao kome bi dao drugo mesto po neukusu.

Srbiji idu mnoge pohvale na pristojnom i elegantnom pojavljivanju. Na sledecim igrama uz tako lepu prezentaciju ocekujemo i jos bolje rezultate u zimskim sportovima s obzirom da smo u usponu i da vise namamo sankcije.

Ja

pre 14 godina

Kako niste provalili da je pri paljenju plamena potpuno zakazao jedan od ona 4 drzaca i da je jedan sportista zato ostao da blene s bakljom u ruci?

Shommy82

pre 14 godina

Plasim se najgore ikada igre. Pogibija coveka na racun organizatora koja je prepisana njegovoj gresci (svaki sportista moze da pogresi, ali je ocikledna cinjenica da je staza losa i skroz nezasticena), zatim greska kod paljenja baklje, prema izvestajima staze su ocajne, a i vremenski uslovi im ne idu na ruku. Radovao sam se ZOI, a plasim se da cu biti veoma razocaran.

Milan

pre 14 godina

Ko ne zna, prvo pita umesto sto ispada smesan pisuci gluposti.

Plan je uvek bio da postoje dva plamena, jedan (po prvi put) unutar zatvorenog objekta i jedan cvrsci i veci, napolju. Zar mislite da zato sto se nije podigao cetvrti stub, da se onda primenila "rezervna varijanta"?

Po prvi put je otvaranje uradjeno u zatvorenom prostoru. To je gigantska balon sala. Svi oni koji su jednom usli u neku balon salu znaju da postoji pretkomora koja izjednacava pritisak. Zato je Gretzky morao da saceka da se pritisci izjednace pre nego sto su spoljna vrata mogla da se otvore.

Dok je isao kolima do drugog plamena koliko ste mogli da vidite policije na ulicama. Narod je skakao, ludirao se i slikao odmah pored Gretzky-ja, ali incidenata nije bilo. Drugim recima, na slicnim manifestacijama u Kini recimo, takvi trenuci su strogo osigurani barikadama ili gomilom policije. Ovde toga nije bilo i zato je Kanada jedno, a Kina drugo.

Jeste, jedan stub se nije podigao. Kanadjani nisu savrseni. Ali ceo dozivljaj je bio na nivou.

I na kraju, sankas je poginuo na treningu. Po nekima je trebalo sve raspustiti i zatvoriti olimpijadu. Kaze stara izreka: "preko tudjih ledja ni sto batina nije mnogo".

Slobo

pre 14 godina

ladno su nekih 5 minuta cekali da se dignu stubovi i na kraju se digli samo tri umesto cetiri tako da Steve Nash (valjda on) nije mogo da zapali stup olimpijskom vatrom

Aleksandar

pre 14 godina

Za ove sto nemaju pojma o cemu pricaju jedini problem sa stazama postoji na Cypress-u na kome su i ovako i onako veoma ogranicena takmicenja. Sve ostalo je na Whistler-u koja je valjda najbolja planina u Severnoj Americi za skijanje i koji je pokriven snegom.

Sto se Gretsky-ija tice on je i trebao da iznese plamen da bude upaljen u Coal Harbour-u ne zbog greske nego zbog omisljenosti. Sto se security tice mojne da se brinete nema problema oko toga ovde u Vancouver-u.

Pozdrav iz Vancouver-a za sve one koji nemaju pojma o cemu pricaju.

Zoki

pre 14 godina

U SAD je otvaranje prenosio NBC i komentatori su rekli da je ovo verovatno bilo najspektakularnije otvaranje ZOI do sada, čemu je sigurno pomogla i činjenica da se sve dešavalo u zatvorenom prostoru, gde su razni specijalni efekti bili mogući. Sve je bilo besprekorno osim onog četvrtog stuba koji se nije podigao. Taj isti mehanizam je verovatno isproban pre same ceremonije, a tokom same ceremonije je bez problema podizao one indijanske toteme. Ne mislim da je to bilo nešto katastrofalno. Meni je bila puno upečatljivija scena kada čovek u invalidskim kolicima unosi baklju u dvoranu.
Što se tiče iznošenja baklje iz dvorane, po pravilima MOK-a olimpijski plamen sa pali napolju, da svi mogu da ga vide. Zato je i zapaljen drugi plamen van dvorane, u gradu.
Dvorana u kojoj je otvorena olimpijada ima krov koji se održava na principu većeg vazdušnog pritiska u samoj dvorani, to je najveći krov tog tipa na svetu. Kada se izlazi, vanjska vrata se ne otvaraju dok se ne zatvore unutrašnja. Zato je Gretzky sačekao da se vrata otvore pre nego što je izašao napolje.
Što se tiče obezbeđenja baklje, samo oni koji ne poznaju Kanadu mogu biti iznenađeni veličinom obezbeđenja koje je pratilo baklju. Wayne Gretzky je mogao da prošeta sa bakljom baš kao što bi i Vlade Divac mogao da prošeta Beogradom. Radi se o izuzetno omiljenom sportisti koga jednostavno voli cela zemlja. Zato se policija nije ni trudila da ga odvoji od naroda.
Na temu staze za bob i sankanje, na kojoj je poginuo nesrećni mladić iz Gruzije: stazu je projektovao Udo Gurgel, čovek kome je ovo šesta olimpijska staza koju je projektovao. Istraga medjunarodnih federacija za sankanje, bob i skeleton oslobodila je organizatore bilo kakve odgovornosti.

Боки

pre 14 godina

Шта тек рећи за песму коју су извели Нели Фуртадо и Брајан Адамс, моги су до сутра да понављају оне стихове. Брајан Адамса сам препознао тек када је коментатор на крају извођења рекао о коме се ради.

radetoronto

pre 14 godina

Mislim da je plan uvek bio da se zapali dva plamena, jer onaj u stadionu je bio sam privremeni (stadion je unutrasnji, ima krova, pa ne moze tu da gori plamen 16 dana).

A slazem se da ono sa cetvrtom stubom je ispalo smesno.

Dejan Nestorov

pre 14 godina

Vancouver i razočaranje pre starta igara

Zaista je neverovatno da se i to desi, igre nisu ni počele a mi Srbi smo već razočarani. Pitate se kako i zašto??? Odgovor je na javnom medijskom servisu Srbije , pitajte njih ako ste sedeli do zore i čekali da vidite tu divnu ceremoniju, na sreću moglo se gledati preko drugih kablovskih televizija. Ali prosto je neverovatno da se žale na vremenske neprilike spolja u 21.veku u veku , zar ne? Naši su plazma televizori ostali mali ove noći zahvaljujući medijskom javnom servisu Srbije, ali oni često vole da kažu sledeću rečenicu koja datira iz doba komunizma " Poštovani gledaoci pokraj malih ekrana" Sad vidim u pravu su. Mozda bi bolje zvučalo "Poštovani veliki ekrani pored malih gledalaca"

Zasto malicioznost?

pre 14 godina

Opet se pokazuje da kod nas u novinarstvu moze svasta da prodje, a narocito nedovoljna informisanost o dogadjaju o kojem se izvestava, pa se, onda, izvode svakakvi zakljucci i sl. Ne shvataju (novinari) u potpunosti dogadjaj o kojem pisu, pa , onda, ima toliko poluistina i dezinformacija, a konzumenti (citaoci, slusaoci i gledaoci) se lepe, pa onda i toliko malicioznih komentara. RTS me ne cudi. Oni rade kako "mamam kaze", ali...
Himnu Kanade na otvaranju ZOI nije interpetirao Brajan Adams. On je sa Neli Furtado izveo kompoziciju (u tradicionalnom maniru) koja je cinila omaz svim sportistima i ljudima dobre volje. Himnu je, u dzez maniru (nezmislivo, jel da?) Nikki Janofsky, Kvebecanka grckog porekla (rodjena i zivi u Montrealu) i kojoj predvidjaju da ce biti najveca bela interpretarka dzeza ikada.
Olimpijski plamen je zapalio SAMO jedan sportista (bivsi). Vejn Grecki. Ostali koji su bili sa njim na sceni u dvorani (Nes i drustvo)su bili u konkurenciji (ranije) da budu izvuceni kao palioci i bili su pratnja Greckom. Srece da bude izvucen iz sesira je imao Vejn.
Inace, cela svecanost je trebalo da podvuce (mislim da jeste) radost zivljnja i zajednistva u Kanadi kakva jeste: zemlja zajednistva, "operisana" od rasnih, rodnih i drugih nejednakosti, pa do prirodnih lepota Kanade (scenografija, kostimografija, muzika...) Ako je i bilo gresaka (verovatno da jeste), one su minorne i ni u cemu ne umanjuju velicinu umetnickog dojma.
Uopste ne mogu da razumem zbog cega smo toliko maliciozni u komentarima (a i u novinarskim tekstovima). Olimpijada je, valjda, dogadjaj dobre volje i unapredjivanja saradnje medju svim ljudima sveta.

Bokileja

pre 14 godina

Neverovatne scene!
Nakon sto se jedan od stubova nije otvorio, Vejn Grecki je bio primoran da sa Olimpiskom bakljom ide nekim terenskim vozilom kroz centar grada. Zbog nemogucnosti da se olimpiski plamen formira u originalnom obliku sa 4 stuba, organizator je odlucio da se bakljom upali plamen i na drugoj lokaciji - centar Vankuvera. U jednom momentu Grecki je morao da ceka da se otvore nekakva klizna vrata koja su ga drzala sa olimpiskim plamenom u uzanom holu.
Ljudi koji su se zatekli na ulicama nisu mogli da veruju da pored njih prolazi Vejn Grecki sa olimpiskim plamenom!!!
Pored vozila nije bilo nikakvog obezbedjena - raspad sistema.

Nataša, Vankuver

pre 14 godina

Zašto Bryan Adams i Nelly Furtado? Pa valjda zato što su vezani za Britansku Kolumbiju. Bryan Adams je rastao u Severnom Vankuveru, Nelly je rodom iz Viktorije, glavnog grada provincije. Prodala je preko 20 miliona albuma. U poslednje tri godine njene pesme su izbijale na prvo mesto top listi u SAD, Velikoj Britaniji, Kanadi, Nemačkoj itd.
Pozdrav iz Vankuvera!

Istvan

pre 14 godina

Bokileja je dileja. Samo dileja moze da smisli ovakve gluposti! A za autora clanka: prvi put je otvaranje odrzano u sali u Sarajevu (Zetra)-neki bi trebali da se secaju toga. To je bilo u onoj zemlji sto bese zvana Jugoslavija...nema potrebe da se stidimo.Naprotiv!

Anna

pre 14 godina

Da li neko ima linkove za slike naših sportista na otvaranju, ova slika sa sajta je mnogo male rezolucije.
Sigurno ima još slika.
Na zvaničnom sajtu nema ni jedna slika Srbije.

simpatizer Kanadskih pevaljki

pre 14 godina

Kanadjani su simpatična nacija, nema šta, ali ne može im se oprostiti što za ceremoniju otvaranja nisu angažovali tri NAJVEĆE pevačke zvezde nacije: CELINE DION, ALANIS MORISSETTE i SHANIA TWAIN !!!
Prosto neverovatno :(
To su se više puta pitali i komentatori sa RTS-a.
...eeeeh da je tu sad Selin, pa da zapeva....

Datum i vreme rodjenja

pre 14 godina

Mi smo bili najgore obućeni od svih. Šta predstavljaju oni crni dugački kaputi sa crvenim neukusnim šalovima? Da nisu to možda boje naše zasatave? Zar nije poanta da dodješ obućen u bojama svoje zastave koju ponosno predstavljaš i voliš? Očigledno da neko radi protiv naše države! Ali to većini od nas nije ni bitno...zato propadamo. Na kraju možda i stvarno ostane od divne Srbije samo BG pašaluk.

funkee

pre 14 godina

Chetvrti potporni stub nije ni predvidjen da se podigne! A onaj shto je kao izduvao za paljenje nije, jer je taj plamen sachuvan da se upali velika baklja napolju !!!

Milan

pre 14 godina

Opet ja posto vidim da se i dalje daju dezinformacije.

U Zetri je bilo zatvaranje OI, a ne otvaranje. Nikada do sada otvaranje zimskih OI nije bilo u sali. Zatvaranja OI su uvek manja i bilo ih je u salama.

Celine Dion nije bila jer je trenutno na fertility treatment-u (?!), prevedeno na tretmanu vestacke oplodnje. Da su doveli Sanaju Tvein, s obzirom na postojece kantri motive na otvaranju, onda bi ovo otvaranje vise licilo na Calgary Stampede, iliti prevedeno na naski, kako bese, Sinjska alka, tj. konjicke igre.

siruparke naj su bolje ;)

pre 14 godina

Celine Dion nije bila jer je trenutno na fertility treatment-u (?!), prevedeno na tretmanu vestacke oplodnje. Da su doveli Sanaju Tvein, s obzirom na postojece kantri motive na otvaranju, onda bi ovo otvaranje vise licilo na Calgary Stampede, iliti prevedeno na naski, kako bese, Sinjska alka, tj. konjicke igre.
(Milan, 13. februar 2010 22:09)

Jeeeel!
E baš ti hvala što si mi to pojasnio...
Tako znači, Selin se "veštački oplodjava", Šanaja nije taj tip ( po tvom mišljenju), a šta bi sa Alanis ?
Ajd' probaj to nekako da mi saznaš, nju najviše "preferiram".
Nego...
Gde nadje to za Seli, 'leba ti :) svaka čast:) to se zove fan :)

ajmo tisina

pre 14 godina

Koliko srbija ima medalja s zimskih olimpijskih igara....
Kazu da Hrvatska ima samo pet zlatnih....zna se tko je najsportskija nacija Balkana....imamo vise medalja nego zajedno sve republike ex yu

Arena

pre 14 godina

Jedno je sta kazu politizovane medije, a drugo je sto obican covek vidi. Zivim u Kanadi i obozavam Kanadu zbog mnogih stvari, ali ovo otvaranje je bilo najgore koje sam ikada imao prilike da gledam. Nisam se zacudio sto je svaka kritika koji sam imao posle sinocnjeg tv programa bila zastupljena jutros na chat-u NY Times-a. Ali bas sa svakom izjavom sam se slozio sa Amerima. Zao mi je sto Kanadjani zive u iluziji da je ovo uspesno izvedeno, jer je ovo takav mediokritet od organizacije da me je sramota. A ja mislio da samo siromasna Srbija moze sebi ovo da dozvoli. Cakstovise ubedjen sam da bi Srbija bila i mastovitija i zeljnija da pokaze svoju osobenost na jednom ovakvom dogadjaju. Ako si se vec dohavtio necega sto ljudima predstavlja pojam savrsene izvedbe, onda idi do kraja, a ne da se vadis besparicom i skromnoscu. Mislim stvarno.


http://community.nytimes.com/comments/vancouver2010.blogs.nytimes.com/2010/02/12/coming-soon-live-updates-from-opening-ceremony/?sort=oldest&offset=1

Bokileja

pre 14 godina

Neverovatne scene!
Nakon sto se jedan od stubova nije otvorio, Vejn Grecki je bio primoran da sa Olimpiskom bakljom ide nekim terenskim vozilom kroz centar grada. Zbog nemogucnosti da se olimpiski plamen formira u originalnom obliku sa 4 stuba, organizator je odlucio da se bakljom upali plamen i na drugoj lokaciji - centar Vankuvera. U jednom momentu Grecki je morao da ceka da se otvore nekakva klizna vrata koja su ga drzala sa olimpiskim plamenom u uzanom holu.
Ljudi koji su se zatekli na ulicama nisu mogli da veruju da pored njih prolazi Vejn Grecki sa olimpiskim plamenom!!!
Pored vozila nije bilo nikakvog obezbedjena - raspad sistema.

go serbia

pre 14 godina

Komentar moje drugarice Kanadjanke dok smo gledale Crnu Goru kako paradira na otvaranju: "Jao treba da ste presetni sto se Srbija odvojila od ovih? Pa Montenegro je ubedljivo najgore obucen tim na svetu. Sa tim bojama na sebi mi lice na virske sa semfom. A tek oni jeftini kicasti salovi sa natpisom drzave. Jaoj nije mi dobro."

Hrvati su za nijansu bili bolji. Sa onim kocikcama su dosadili i bogu i narodu. Mogu zamisliti kako su im kupatila po Hrvatskoj poplocana. Table cloth design. A stil odece je izgledao kao iz 70.tih. Izmedju Kineza i Hrvata ne bi znao kome bi dao drugo mesto po neukusu.

Srbiji idu mnoge pohvale na pristojnom i elegantnom pojavljivanju. Na sledecim igrama uz tako lepu prezentaciju ocekujemo i jos bolje rezultate u zimskim sportovima s obzirom da smo u usponu i da vise namamo sankcije.

Shommy82

pre 14 godina

Plasim se najgore ikada igre. Pogibija coveka na racun organizatora koja je prepisana njegovoj gresci (svaki sportista moze da pogresi, ali je ocikledna cinjenica da je staza losa i skroz nezasticena), zatim greska kod paljenja baklje, prema izvestajima staze su ocajne, a i vremenski uslovi im ne idu na ruku. Radovao sam se ZOI, a plasim se da cu biti veoma razocaran.

simpatizer Kanadskih pevaljki

pre 14 godina

Kanadjani su simpatična nacija, nema šta, ali ne može im se oprostiti što za ceremoniju otvaranja nisu angažovali tri NAJVEĆE pevačke zvezde nacije: CELINE DION, ALANIS MORISSETTE i SHANIA TWAIN !!!
Prosto neverovatno :(
To su se više puta pitali i komentatori sa RTS-a.
...eeeeh da je tu sad Selin, pa da zapeva....

ajmo tisina

pre 14 godina

Koliko srbija ima medalja s zimskih olimpijskih igara....
Kazu da Hrvatska ima samo pet zlatnih....zna se tko je najsportskija nacija Balkana....imamo vise medalja nego zajedno sve republike ex yu

Datum i vreme rodjenja

pre 14 godina

Mi smo bili najgore obućeni od svih. Šta predstavljaju oni crni dugački kaputi sa crvenim neukusnim šalovima? Da nisu to možda boje naše zasatave? Zar nije poanta da dodješ obućen u bojama svoje zastave koju ponosno predstavljaš i voliš? Očigledno da neko radi protiv naše države! Ali to većini od nas nije ni bitno...zato propadamo. Na kraju možda i stvarno ostane od divne Srbije samo BG pašaluk.

Zasto malicioznost?

pre 14 godina

Opet se pokazuje da kod nas u novinarstvu moze svasta da prodje, a narocito nedovoljna informisanost o dogadjaju o kojem se izvestava, pa se, onda, izvode svakakvi zakljucci i sl. Ne shvataju (novinari) u potpunosti dogadjaj o kojem pisu, pa , onda, ima toliko poluistina i dezinformacija, a konzumenti (citaoci, slusaoci i gledaoci) se lepe, pa onda i toliko malicioznih komentara. RTS me ne cudi. Oni rade kako "mamam kaze", ali...
Himnu Kanade na otvaranju ZOI nije interpetirao Brajan Adams. On je sa Neli Furtado izveo kompoziciju (u tradicionalnom maniru) koja je cinila omaz svim sportistima i ljudima dobre volje. Himnu je, u dzez maniru (nezmislivo, jel da?) Nikki Janofsky, Kvebecanka grckog porekla (rodjena i zivi u Montrealu) i kojoj predvidjaju da ce biti najveca bela interpretarka dzeza ikada.
Olimpijski plamen je zapalio SAMO jedan sportista (bivsi). Vejn Grecki. Ostali koji su bili sa njim na sceni u dvorani (Nes i drustvo)su bili u konkurenciji (ranije) da budu izvuceni kao palioci i bili su pratnja Greckom. Srece da bude izvucen iz sesira je imao Vejn.
Inace, cela svecanost je trebalo da podvuce (mislim da jeste) radost zivljnja i zajednistva u Kanadi kakva jeste: zemlja zajednistva, "operisana" od rasnih, rodnih i drugih nejednakosti, pa do prirodnih lepota Kanade (scenografija, kostimografija, muzika...) Ako je i bilo gresaka (verovatno da jeste), one su minorne i ni u cemu ne umanjuju velicinu umetnickog dojma.
Uopste ne mogu da razumem zbog cega smo toliko maliciozni u komentarima (a i u novinarskim tekstovima). Olimpijada je, valjda, dogadjaj dobre volje i unapredjivanja saradnje medju svim ljudima sveta.

Slobo

pre 14 godina

ladno su nekih 5 minuta cekali da se dignu stubovi i na kraju se digli samo tri umesto cetiri tako da Steve Nash (valjda on) nije mogo da zapali stup olimpijskom vatrom

Istvan

pre 14 godina

Bokileja je dileja. Samo dileja moze da smisli ovakve gluposti! A za autora clanka: prvi put je otvaranje odrzano u sali u Sarajevu (Zetra)-neki bi trebali da se secaju toga. To je bilo u onoj zemlji sto bese zvana Jugoslavija...nema potrebe da se stidimo.Naprotiv!

Arena

pre 14 godina

Jedno je sta kazu politizovane medije, a drugo je sto obican covek vidi. Zivim u Kanadi i obozavam Kanadu zbog mnogih stvari, ali ovo otvaranje je bilo najgore koje sam ikada imao prilike da gledam. Nisam se zacudio sto je svaka kritika koji sam imao posle sinocnjeg tv programa bila zastupljena jutros na chat-u NY Times-a. Ali bas sa svakom izjavom sam se slozio sa Amerima. Zao mi je sto Kanadjani zive u iluziji da je ovo uspesno izvedeno, jer je ovo takav mediokritet od organizacije da me je sramota. A ja mislio da samo siromasna Srbija moze sebi ovo da dozvoli. Cakstovise ubedjen sam da bi Srbija bila i mastovitija i zeljnija da pokaze svoju osobenost na jednom ovakvom dogadjaju. Ako si se vec dohavtio necega sto ljudima predstavlja pojam savrsene izvedbe, onda idi do kraja, a ne da se vadis besparicom i skromnoscu. Mislim stvarno.


http://community.nytimes.com/comments/vancouver2010.blogs.nytimes.com/2010/02/12/coming-soon-live-updates-from-opening-ceremony/?sort=oldest&offset=1

siruparke naj su bolje ;)

pre 14 godina

Celine Dion nije bila jer je trenutno na fertility treatment-u (?!), prevedeno na tretmanu vestacke oplodnje. Da su doveli Sanaju Tvein, s obzirom na postojece kantri motive na otvaranju, onda bi ovo otvaranje vise licilo na Calgary Stampede, iliti prevedeno na naski, kako bese, Sinjska alka, tj. konjicke igre.
(Milan, 13. februar 2010 22:09)

Jeeeel!
E baš ti hvala što si mi to pojasnio...
Tako znači, Selin se "veštački oplodjava", Šanaja nije taj tip ( po tvom mišljenju), a šta bi sa Alanis ?
Ajd' probaj to nekako da mi saznaš, nju najviše "preferiram".
Nego...
Gde nadje to za Seli, 'leba ti :) svaka čast:) to se zove fan :)

Dejan Nestorov

pre 14 godina

Vancouver i razočaranje pre starta igara

Zaista je neverovatno da se i to desi, igre nisu ni počele a mi Srbi smo već razočarani. Pitate se kako i zašto??? Odgovor je na javnom medijskom servisu Srbije , pitajte njih ako ste sedeli do zore i čekali da vidite tu divnu ceremoniju, na sreću moglo se gledati preko drugih kablovskih televizija. Ali prosto je neverovatno da se žale na vremenske neprilike spolja u 21.veku u veku , zar ne? Naši su plazma televizori ostali mali ove noći zahvaljujući medijskom javnom servisu Srbije, ali oni često vole da kažu sledeću rečenicu koja datira iz doba komunizma " Poštovani gledaoci pokraj malih ekrana" Sad vidim u pravu su. Mozda bi bolje zvučalo "Poštovani veliki ekrani pored malih gledalaca"

funkee

pre 14 godina

Chetvrti potporni stub nije ni predvidjen da se podigne! A onaj shto je kao izduvao za paljenje nije, jer je taj plamen sachuvan da se upali velika baklja napolju !!!

Ja

pre 14 godina

Kako niste provalili da je pri paljenju plamena potpuno zakazao jedan od ona 4 drzaca i da je jedan sportista zato ostao da blene s bakljom u ruci?

mile

pre 14 godina

Ja/Jesus
Cudi me da niste primetili da je celo otvaranje bilo izuzetno osmisljeno i izvedeno izuzev tog problema sa hidraulikom koji mozda bi prosao nezapazen da glupi komentatori se nisu potrudili da to objave jer im je yo najvaznije. O naravno trac je najvazniji - za te detalje i traceve tu je CNN.

Milan

pre 14 godina

Ko ne zna, prvo pita umesto sto ispada smesan pisuci gluposti.

Plan je uvek bio da postoje dva plamena, jedan (po prvi put) unutar zatvorenog objekta i jedan cvrsci i veci, napolju. Zar mislite da zato sto se nije podigao cetvrti stub, da se onda primenila "rezervna varijanta"?

Po prvi put je otvaranje uradjeno u zatvorenom prostoru. To je gigantska balon sala. Svi oni koji su jednom usli u neku balon salu znaju da postoji pretkomora koja izjednacava pritisak. Zato je Gretzky morao da saceka da se pritisci izjednace pre nego sto su spoljna vrata mogla da se otvore.

Dok je isao kolima do drugog plamena koliko ste mogli da vidite policije na ulicama. Narod je skakao, ludirao se i slikao odmah pored Gretzky-ja, ali incidenata nije bilo. Drugim recima, na slicnim manifestacijama u Kini recimo, takvi trenuci su strogo osigurani barikadama ili gomilom policije. Ovde toga nije bilo i zato je Kanada jedno, a Kina drugo.

Jeste, jedan stub se nije podigao. Kanadjani nisu savrseni. Ali ceo dozivljaj je bio na nivou.

I na kraju, sankas je poginuo na treningu. Po nekima je trebalo sve raspustiti i zatvoriti olimpijadu. Kaze stara izreka: "preko tudjih ledja ni sto batina nije mnogo".

Aleksandar

pre 14 godina

Za ove sto nemaju pojma o cemu pricaju jedini problem sa stazama postoji na Cypress-u na kome su i ovako i onako veoma ogranicena takmicenja. Sve ostalo je na Whistler-u koja je valjda najbolja planina u Severnoj Americi za skijanje i koji je pokriven snegom.

Sto se Gretsky-ija tice on je i trebao da iznese plamen da bude upaljen u Coal Harbour-u ne zbog greske nego zbog omisljenosti. Sto se security tice mojne da se brinete nema problema oko toga ovde u Vancouver-u.

Pozdrav iz Vancouver-a za sve one koji nemaju pojma o cemu pricaju.

Nataša, Vankuver

pre 14 godina

Zašto Bryan Adams i Nelly Furtado? Pa valjda zato što su vezani za Britansku Kolumbiju. Bryan Adams je rastao u Severnom Vankuveru, Nelly je rodom iz Viktorije, glavnog grada provincije. Prodala je preko 20 miliona albuma. U poslednje tri godine njene pesme su izbijale na prvo mesto top listi u SAD, Velikoj Britaniji, Kanadi, Nemačkoj itd.
Pozdrav iz Vankuvera!

Zoki

pre 14 godina

U SAD je otvaranje prenosio NBC i komentatori su rekli da je ovo verovatno bilo najspektakularnije otvaranje ZOI do sada, čemu je sigurno pomogla i činjenica da se sve dešavalo u zatvorenom prostoru, gde su razni specijalni efekti bili mogući. Sve je bilo besprekorno osim onog četvrtog stuba koji se nije podigao. Taj isti mehanizam je verovatno isproban pre same ceremonije, a tokom same ceremonije je bez problema podizao one indijanske toteme. Ne mislim da je to bilo nešto katastrofalno. Meni je bila puno upečatljivija scena kada čovek u invalidskim kolicima unosi baklju u dvoranu.
Što se tiče iznošenja baklje iz dvorane, po pravilima MOK-a olimpijski plamen sa pali napolju, da svi mogu da ga vide. Zato je i zapaljen drugi plamen van dvorane, u gradu.
Dvorana u kojoj je otvorena olimpijada ima krov koji se održava na principu većeg vazdušnog pritiska u samoj dvorani, to je najveći krov tog tipa na svetu. Kada se izlazi, vanjska vrata se ne otvaraju dok se ne zatvore unutrašnja. Zato je Gretzky sačekao da se vrata otvore pre nego što je izašao napolje.
Što se tiče obezbeđenja baklje, samo oni koji ne poznaju Kanadu mogu biti iznenađeni veličinom obezbeđenja koje je pratilo baklju. Wayne Gretzky je mogao da prošeta sa bakljom baš kao što bi i Vlade Divac mogao da prošeta Beogradom. Radi se o izuzetno omiljenom sportisti koga jednostavno voli cela zemlja. Zato se policija nije ni trudila da ga odvoji od naroda.
Na temu staze za bob i sankanje, na kojoj je poginuo nesrećni mladić iz Gruzije: stazu je projektovao Udo Gurgel, čovek kome je ovo šesta olimpijska staza koju je projektovao. Istraga medjunarodnih federacija za sankanje, bob i skeleton oslobodila je organizatore bilo kakve odgovornosti.

Боки

pre 14 godina

Шта тек рећи за песму коју су извели Нели Фуртадо и Брајан Адамс, моги су до сутра да понављају оне стихове. Брајан Адамса сам препознао тек када је коментатор на крају извођења рекао о коме се ради.

radetoronto

pre 14 godina

Mislim da je plan uvek bio da se zapali dva plamena, jer onaj u stadionu je bio sam privremeni (stadion je unutrasnji, ima krova, pa ne moze tu da gori plamen 16 dana).

A slazem se da ono sa cetvrtom stubom je ispalo smesno.

Anna

pre 14 godina

Da li neko ima linkove za slike naših sportista na otvaranju, ova slika sa sajta je mnogo male rezolucije.
Sigurno ima još slika.
Na zvaničnom sajtu nema ni jedna slika Srbije.

Milan

pre 14 godina

Opet ja posto vidim da se i dalje daju dezinformacije.

U Zetri je bilo zatvaranje OI, a ne otvaranje. Nikada do sada otvaranje zimskih OI nije bilo u sali. Zatvaranja OI su uvek manja i bilo ih je u salama.

Celine Dion nije bila jer je trenutno na fertility treatment-u (?!), prevedeno na tretmanu vestacke oplodnje. Da su doveli Sanaju Tvein, s obzirom na postojece kantri motive na otvaranju, onda bi ovo otvaranje vise licilo na Calgary Stampede, iliti prevedeno na naski, kako bese, Sinjska alka, tj. konjicke igre.