Nova vest
Zimski sportovi

Četvrtak, 11.02.2010.

03:11

Lejk Plesid 1980, XIII zimske olimpijske igre

Lejk Plesid je 1980. godine drugi put dobio priliku da organizuje Zimske olimpijske igre. Na vrhuncu hladnog rata na Igrama su učestvovale ’obe strane sveta’, predstavnici zapadnog i istočnog bloka, reprezentacije Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza. Šest meseci kasnije Amerikanci nisu otišli u Moskvu, 1984. su Sovjeti i države pod snažnim uticajem SSSR ’preskočili’ letnje Igre u Los Anđelesu.

Predstavnici SFRJ pamtiće nastup u Lejk Plesidu po boljim rezultatima i nagoveštaju (kasnije osvojenih) medalja ali pre svega po ulozi na ceremoniji svečanog otvaranja. Tog 14. februara imali su priliku da se nađu u defileu između timova SAD i SSSR koji su se, s obzirom na činjenicu da je već najavljen bojkot Igara u Moskvi, posmatrali više kao neprijatelji nego kao sportski rivali.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

U svakom slučaju, 840 sportista i 232 sportistkinje borili su se za 38 paketa medalja, debitovali su predstavnici Kipra, Kinezi se takmičili pod svojom zastavom i imali priliku (koju nisu iskoristili) da čuju himnu svoje države.

Najčešće se čula himna SSSR, takmičari iz te države osvojili su 22 medalje (10, 6, 6), potpuni trijumf Istočnog bloka upotpunili su predstavnici Istočne Nemačke sa jednim zlatom manje ali i jednom medaljom više (9, 7, 7).

Domaćini su završili sa dvanaest medalja (6, 4, 2) ali i ’zlatnijom od svih zlatnih’. Hokejaški tim SAD, sačinjen uglavnom od koledž igrača, pobedio je u završnoj rundi Finsku a utakmica sa favorizovanom selekcijom SAD dobijena je rezultatom 4:3. ’Čudo na ledu’, kako su ga nazvali lokalni novinari, okončalo je vladavinu ’Zbornaje komande’ koja je trajala od 1964. godine.

Šveđanin Ingemar Stenmark pobedio je u slalomu i veleslalomu, a isti podvig načinila je i Hani Vencel donevši Lihtenštajnu najmanje države koja je imala olimpijskog pobednika.

Urlih Veling iz Istočne Nemačke i Irina Rodnjina osvojili su svoje treće zlatne medalje u nizu, a četvrti put zaredom olimpijski pobednik je postao sovjetski bijatlonac Aleksander Tihonov.

Tri zlatne olimpijske medalje osvojio je trkač iz SSSR Nikolaj Zimjatov, ali je najveća zvezda bio petostruki šampion Erik Hajden koji je na 500, 1000, 1500, 5000 i 10000 metara bio najbolji brzi klizač.

Najdramatičniji duel Igara između Šveđanina Vasberga i Finca Mieta u trčanju na 15km odlučila je jedna stotinka, a merenje u trkačkim disciplinama promenjeno je od Lejk Plesida. Mere se samo desetinke, ne i stotinke sekunde.



Jedna stotinka odlučila je trku na 15 kilometara a dve Bojana Križaja sprečile da osvoji prvu medalju za Jugoslaviju. Jedan od najboljih slalomaša tog vremena bio je četvrti u veleslalomu a pored njega nastupali su Jože Kuralt, Boris Strel, Jure Franko, Janez Zibler, Nuša Tome, Anja Zavadlav i Metka Jerman. Pored osmoro alpskih skijaša i skijašica prvi put je SFRJ imala predstavnike u bijatlonu (Marjan Burgar) i umetnikom klizanju (Sanda Dubravčić).



U Lejk Plesidu su bili i trkači Ivo Čarman i Tone Đuričić, kao i skakači Bogdan Norčič, Miran Tepeš i Brane Benedik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

2 d

U fokusu

Vidi sve