Od 4. do 15. februara 892 muškarca i 231 žena borili su se za 37 kompleta medalja a potpuna dominacija 'Istočnog bloka' obeležila je takmičenja u Insbruku. '>
Od 4. do 15. februara 892 muškarca i 231 žena borili su se za 37 kompleta medalja a potpuna dominacija 'Istočnog bloka' obeležila je takmičenja u Insbruku. '>
Od 4. do 15. februara 892 muškarca i 231 žena borili su se za 37 kompleta medalja a potpuna dominacija 'Istočnog bloka' obeležila je takmičenja u Insbruku. '>
Nova vest
Zimski sportovi

Sreda, 10.02.2010.

03:58

Insbruk 1976, XII zimske olimpijske igre

Zimske olimpijske igre 1976. godine održane su u Insbruku, a grad u Tirolu, u Austriji, drugi put je bio domaćin. Insbruk je zamenio Denver, iako je grad u Koloradu dobio domaćinstvo jer je tamošnja vlast pod pritiskom boraca za životnu sredinu i velikih troškova odustala od domaćinstva dve godinu po uspehu kandidature.

Prethodno su Igre 'nuđene' Vankuveru a Međunarodni olimpijski komitet odbio ponudu Solt Lejk Sitija da zameni Denver.

Od 4. do 15. februara 892 muškarca i 231 žena borili su se za 37 kompleta medalja a potpuna dominacija 'Istočnog bloka' obeležila je takmičenja u Insbruku.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

U senci do tada neviđenih mera bezbednosti posle tragedije u Minhenu 1972. godine sportisti Sovjetskog Saveza uzeli su čak 27 medalja (13, 6, 8), Istočni Nemci 19 (7, 5, 7) pa je Istok završio sa 20 od 37 zlatnih i skoro polovinom svih medalja deljenih u Insbruku.

Domaćini su završili sa šest odličja ali je Franc Klamer bio pobednik spusta što je Austrijancima donelo više radosti nego što bi bilo koja medalja u ostalim disciplinama.



Hani Vencel i Vili Fromelt 'dopisali su' bronzanim medaljama u slalomu Lihtenštajn na listu zemalja koje su osvajale odličja na zimskim Igrama, a Rozi Mitermajer uspela da sa dva zlata i jednim srebrom postane najuspešnija alpska skijašica.

Tatjana Averina iz SSSR je kući otišla sa četiri medalje, Istočni Nemci počeli vladavinu u bobu a Sovjeti osvojili novo, četvrto uzastopno zlato u hokeju na ledu.

Veliku pažnju izazvale su kacige na glavama nekih skijaša, brzih klizača i skijaša skakača.



Republika Kina bila je predstavljena neobičnom zastavom i bez himne, a Kinezi će se na Igre vratiti 1984. godine posle osmogodišnje bitke sa MOK oko priznavanja Tajvana.

Debitovali su predstavnici Andore i San Marina, a Jugoslavija je imala desetoro predstavnika u pojedinačnim sportovima i hokejšaku reprezentaciju.

U Insbruku su se takmičili alpski skijaši Bojan Križaj, Ajdin Pašović, Miran Gašperčič i Andrej Koželj, skakači Bogdan Norčič, Branko Dolhar, Janez Demšar i Ivo Zupan, a u skijaškom trčanju nastupili su Milena Kordež i Maksimilijan Jelenc.

Za hokejašku reprezentaciju koja je još jednom osvojila deveto mesto nastupili su Janez Albreht, Božidar Beravs, Edvard Hafner, Gorazd Hiti, Bogdan Jakopič, Ignac Kavec, Bojan Kumar, Miroslav Lap, Tomaž Lepša, Janez Petač, Silvo Poljanšek, Janez Puterle, Roman Smolej, Ivan Ščap, Drago Savič, Miroslav Gojanović, Franci Žbontar i Marjan Žbontar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

28 d

U fokusu

Vidi sve