Nova vest
Zimski sportovi

Ponedeljak, 01.02.2010.

13:00

Garmiš-Partenkirhen 1936, IV zimske olimpijske igre

Garmiš-Partenkirhen je bio domaćin Zimskih olimpijskih igara 1936. i poslednji put su letnje i zimske igre jedne godine održane u istoj državi.

Prvi put su se pojavili alpski skijaši, takmičili su se u kombinaciji i udeo žena u ukunom broju učesnika bio je ne toliko primetniji koliko veći (80 od 646).

Sonja Heni osvojila je i treće uzastopno zlato, na brzom klizanju vladao je Ivar Balangrud a Norvežani su se vratili na prvo mesto po broju osvojenih medalja.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Oba takmičenja u alpskom skijanju, kombinacija za muškarce i žene, donela su po dva zlata i srebra domaćinima.

Igre su trajale od 6. do 16. Februara, otvorio ih je Adolf Hitler a učestvovali su prvi put Turci, Grci, Bugari, predstavnici Jugoslavije su se vratili na scenu u čak četiri sporta, alpskom skijanju (Franci Čop, Hubert Heim, Ciril Praček, Emil Žnidar), skijaškom trčanju (Avgust Jakopič, Alojz Klančnik, Leon Knap, Lado Senčar, Franc Smolej, Lovro Žemva), nordijskoj kombinaciji (Tone Dečman, Albin Jakopič, Leo Bebler, Rado Istenič) i skijaškim skokovima (Albin Jakopič, Albin Novšak, Franc Palme, Franc Pribošek).

Sjajan rezultat zabeležio je Franc Smolej u trci na 50 km osvojivši 10. mesto

Domaćini su, i pored svih napora Odeljenja za sport Trećeg rajha stigli do samo šest medalja, više nego na ijednim Igrama pre toga ali su završili na deobi trećeg mesta sa Fincima. Šveđani su se vratili sa sedam odličja a Norvežani bili daleko najuspešniji sa 15 (7, 5, 3).

Demonstracioni sport bio je Ajsštokšizen, bavarska verzija karlinga.

Medalje deljen u Garmišu bile su najveće i najteže ikada pripremljene olimpijskim pobednicima, prečnika 10cm, debljine 4mm i težine 324 grama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

28 d

U fokusu

Vidi sve