Nova vest
Zimski sportovi

Ponedeljak, 15.02.2010.

04:16

Zlata za Kanadu, Češku, Francusku

Drugi takmičarski dan na Olimpijskim igrama u Vankuveru obeležila su dva zlata Francuza i po jedno Kanade, Nemačke i Češke.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

U nedelju su zlatne medalje osvojili Francuzi Džejson Lemi-Šapui u nordijskoj kombinaciji i Vensan Žej u bijatlonu, Feliks Loh iz Nemačke u sankanju, Čehinja Martina Sablikova u brzom klizanju i domaći takmičar Aleksandr Bilodu u akrobatskom skijanju slobodnim stilom.

Lemi-Šapui je trijumfovao u nordijskoj kombinaciji, posle takmičenja na normalnoj skakaonici i na 10.000 kilometara, ispred Amerikanca Džonija Spilejna i Alesandra Pitina iz Italije. Drugo slavlje Francuzima doneo je Žej, koji je napravio veliko iznenađenje trijumfom u bijatlonskoj trci na deset kilometara, u kojoj je iza sebe ostavio Emila Helgea Svendsena iz Norveške i Hrvata Jakova Faka. Jedini srpski prestavnik na toj trci Milanko Petrović zauzeo je 81. mesto.

Trijumfom u sankanju Loh je postao najmlađi olimpijski pobednik u toj disciplini u istoriji, a pored njega na podijumu su se našli njegov sunarodnik David Meler i Armin Cegeler iz Italije. Takmičenje u sankanju ostalo je u senci tragedije koja se desila u petak i u kojoj je poginuo Gruzijac Nodar Kumaritašvili.

Prvu medalju domaćinima 21. Zimskih Olimpijskih igara doneo je Bilodu koji je trijumfovao u akrobatskom skijanju slobodnim stilom, ispred Australijanca Dejla Beg-Smita i Brajona Vilsona iz Sjedinjenih Država.

U konkurenciji žena u nedelju se zlatnom medaljom okitila samo Sablikova, koja je potvrdila ulogu favoritkinje i trijumfovala u brzom klizanju na 3.000 metara. Pored Čehinje na pobedničkom postolju našle su se Nemica Stefani Bekert i domaća takmičarka Kristina Grovs.

Trećeg dana Igara odigrane su i dve utakmice hokeja na ledu u konkurenciji žena u grupi B. Sjedinjene Države su slavile protiv Kine sa 12:1, dok je Finska bila bolja od Rusije rezultatom 5:1. U subotu je, takođe, održan i kratki program u takmičenju parova u umetničkom klizanju posle ojeg se u vođstvu nalaze Kinezi Ksue Šen i Hongbo Žao.

Posle dva takmičarska dana najviše medalja imaju SAD, šest, jednu zlatnu, dve srebrne i tri bronzane, prati je Nemačka sa četiri i Francuska tri, među kojima su dva zlata.

Zemlja ukupno zlato srebro bronza
SAD 6 1 2 3
Nemačka 4 1 3 0
Francuska 3 2 0 1
Kanada 3 1 1 1
Koreja 2 1 1 0
Italija 2 0 0 2
Češka 1 1 0 0
Holandija 1 1 0 0
Švajcarska 1 1 0 0
Slovačka 1 1 0 0
Australija 1 0 1 0
Norveška 1 0 1 0
Poljska 1 0 1 0
Austrija 1 0 0 1
Hrvatska 1 0 0 1
Rusija 1 0 0 1

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

24 d

U fokusu

Vidi sve