Nova vest
Zimski sportovi

Petak, 26.02.2010.

23:09

Drugo zlato za Mariju Riš

Posle trijumfa u superkombinaciji Nemica Marija Riš je osvojila zlato i u slalomu na Olimpijskim igrama u Vankuveru.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Rišova je do svog drugog olimpijskog zlata i to na debitantskim Igrama došla u vremenu od 1:42.89 minuta, s prednošću od 43 stotinke u odnosu na Austrijanku Marliz Šild. Na trećem stepeniku pobedničkog postolja na poslednjem takmičenju u alpskom skijanju kod žena na Igrama u Vankuveru našla se Šarka Zahrobska iz Češke, koja je imala zaostatak od jedne sekunde u odnosu na novu šampionku.

U slalomu su učestvovale tri srpske skijašice Jelena Lolović, Nevena Ignjatović i Marija Trmčić. Najbolji rezultat ostvarila je Ignjatovićeva, koja je zauzela 32. mesto sa zaostakom od sedam i po sekundi, i tako za devet pozicija popravila plasman u odnosu na prvu rundu. Lolovićeva je odlično krenula u prvoj vožnji, ali je usledila greška pa je izgubila mnogo vremena i završila ju je na 67. mestu. Najiskusnija srpska skijašica je zbog toga odlučila da ne startuje u drugoj rundi, dok Trmčićeva nije uspela da završi prvu vožnju.

Posle prve vožnje vodeća je bila upravo Rišova, koja je imala za 40 stotinki bolje prolazno vreme od Zahrobske, dok je Šildova bila treća. Već na početku druge runde na čelu se našla Austrijanka Elizabet Gergl, 22. posle prve vožnje, koja je vođstvo držala sve dok Francuskinja Sandrin Ober nije izašla na stazu.

Oberova je za pola sekunde nadmašila Gerglovu, ali se nije dugo zadržala na prvoj poziciji jer ju je pretekla Marija Pietile-Holmner iz Švedske, a potom i Šildova, koja je dvema preostalim takmičarkama zadala težak zadatak. Pre Austrijanke na stazu je izašla mlađa od sestara Riš Suzana, koja je bila blizu podijuma, ali je napravila grešku i nije uspela da završi drugu vožnju. Posle Šildoe na redu je bila je Zahrobska, koja je tada obezbedila podijum, ali ne najsjajnije odličje. Poslednja na stazu je izašla Rišova, koja je uprkos malim greškama bila fantastična i zasluženo je došla do drugog zlata na Igrama.

Rišova je jedina takmičarka koja je uspela da osvoji titulu olimpijske šampionke u dve discipline. Zlato u spustu osvojila je Amerikanka Lindzi Von, koju su mnogi proglasili najvećom favoritkinjom Igara, ali je ona iz Vankuvera odnela samo jedno odličje. Vonova je pored tog zlaza osvojila i bronzu u superveleslalomu, dok je poslednje dve trke, veleslalom i slalom, završila već u prvoj vožnji. Najsjajnije odličje u superveleslalomu osvojila je Austrijanka Andrea Fišbaher, dok je u veleslalomu najbolja bila Viktorija Rebensburg iz Nemačke.

"Morala sam da budem pažljiva i da se ne radujem puno jer znam koliko je moja sestra razočarana. Rasplakala se i to me je puno povredilo, ali ona je mlada i imaće još mnogo šansi da osvoji medalju", rekla je Rišova, a potom dodala, "Ovo je potpuno ludo, ja sam osvojila dva zlata, a Nemačka tri".

Iza osvajačica medalja u slalomu našle su se Pietile-Holmner, Oberova, Finkinja Tanja Poutiainen, Gerglova, Nikol Đus iz Italije, Slovenka Tina Maze i Veronika Zuzulova iz Slovačke.

Najbolje skijašice se posle Olimpijskih igara u Vankuveru sele u Švajcarsku gde ih 5. marta u Krans Montani očekuje nastavak takmičenja u Svetskom kupu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

21 d

U fokusu

Vidi sve