Nova vest
Zimski sportovi

Četvrtak, 18.02.2010.

05:36

Zlata za SAD, Kinu, Austriju

Peti takmičarski dan Olimpijskih igara u Vankuveru obeležila su tri zlata Sjedinjenih Država Nemačke i po jedno Austrije, Kine, Rusije i Norveške.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

U sredu su svoja prva olimpijska zlata osvojili Amerikanka Lindzi Von u spustu i Rus Nikita Krijukov i Marit Bjergen iz Norveške u skijaškom trčanju, dok su titule olimpijskih šampiona odbranili Volfgang i Andreas Linger iz Austrije u sankanju, Amerikanci Šejni Dejvis u brzom klizanju i Šon Vajt u snoubord halfpajpu i Meng Vang iz Kine u brzom klizanju na kratkoj stazi.

Lindzi Von je u spustu došla do svoje prve titule olimpijske šampionke, ispred sunarodnice Džulije Mankuzo i Austrijanke Elizabet Gergl.

Marit Bjergen je trijumfovala u skijaškom trčanju u sprintu, klasičnim stilom, a pored nje su se na pobedničkom postolju našle Justina Kovalčik iz Poljske i Slovenka Petra Majdič. Kod muškaraca, u istoj disciplini, do zlata je došao Nikita Krijukov, ispred sunarodnika Aleksandera Panžinskog i Norvežanina Petera Northuga.

Šejni Dejvis osvojio je titulu olimpijskog šampiona u brzom klizanju na 1.000 metara i tako ponovio rezultat iz Torina 2006. godine. Amerikanac je u finalu nadmašio šampiona na upola kraćoj deonici Tae Buma Moa iz Južne Koreje i sunarodnika Čeda Kendrika.

Kineskinja Meng Vang odbranila je titulu olimpijske šampionke u klizanju na brzoj stazi u trci na 500 metara, pošto je trijumfovala ispred Kanađanke Marijen Sent Žele i Arijane Fontane iz Italije.

Braća Volfgang i Andreas Linger ponovo su postali olimpijski šampioni u sankanju u konkrenciji parova, a pored njih na podijum su se popeli Letonci Andris i Juris Sics, i Patrik Lajtner i Aleksander Reš iz Nemačke.

Šon Vajt je ubedljivo došao do drugog olimpijskog zlata u karijeri u snoubordu, u disciplini halfpajp, ispred Finca Pitua Pirojnena i još jednog Amerikanca Skota Laga.

Posle pet takmičarskih medalja imaju Amerikanci, ukupno 14, od kojih je pet zlatnih, a potom slede Nemci sa tri zlatne, a deset ukupno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

28 d

U fokusu

Vidi sve