Nova vest
Zimski sportovi

Ponedeljak, 15.02.2010.

20:54

Defagu zlato u spustu

Švajcarac Didije Defago trijumfovao je u spustu na Zimskim Olimpijskim igrama u Vankuveru.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Defago je na mestu olimpijskog šampiona nasledio Francuza Antoana Denerijua, a do zlata je došao u vremenu od 1:54.31 minuta. Drugo mesto, sa zaostatkom od sedam stotinki, osvojio je aktuelni osvajač Svetskog kupa Aksel Lund Svindal iz Norveške, dok se na treće mesto na pobedničkom postolju našao Amerikanac Bodi Miler, kome je ta bronza treća olimpijska medalja, posle dva srebra iz Solt Lejk Sitija pre osam godina.

Muški spust je trebalo da bude održan još u subotu, ali je zbog loših vremenskih uslova usledilo odlaganje koje je, očigledno, najviše odgovaralo Defagu. Trijumfom u Vankuveru Defago je Švajcarcima doneo prvo zlato u spustu posle 22 godine i Igara u Kalgariju, kada je do najsjajnijeg odličja došao Primin Curbrigen.

Pred početak takmičenja veliki favorit za zlato bio je Defagov sunarodnik i imenjak Didije Kuš, trenutno vodeći u generalnom plasmanu spusta u Svetskom kupu, ali je on u ponedeljak imao tek šesto vreme. Još jedan od favorita, aktuelni osvajač Kristalnog globusa u spustu, Austrijanac Mihael Valhofer, takođe, nije opravdao tu ulogu i na kraju je bio deseti.

"Ovo je jedan od najlepših dana u mom životu," rekao je posle pobede Defago, "Znao sam da ću biti dobar. Ovo je kruna jedne sjajne sezone."

Bode Miler bio je veoma zadovoljan.

"Sjajan je osećaj osvojiti medalju. To što su me momci pobedili za stotinku ili dve me ne pogađa," bio je komentar Amerikanca.

Svindal je bio zadovoljan srebrnom medaljom ali se stekao utisak da se nadao zlatu pa nije želeo da priča sa novinarima neposredno posle trke.

Iza osvajača medalja na prvom takmičenju u alpskom skijanju na 21. Zimskim Olimpijskim igrama našao se Austrijanac Mario Šrajber, a potom su sledili domaći skijaš Erik Guaj, Kuš, Francuz David Poazon, Marko Bihel iz Lihtenštajna, a prvu desetoricu kompletirala su dvojica Austrijanaca Klaus Krel i Valhofer. Najveća nada domačina za medalju u spustu Manuel Ozborn-Paradi trku je završio na 17. mestu.

Naredno takmičenje alpskom skijanju na Igrama u Vankuveru očekuje već u utorak, za kada je zakazana superkombinacija koja će se sastojati od spusta i slaloma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

2 d

U fokusu

Vidi sve