Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 05.09.2016.

04:15

Đokovićev čas tenisa Edmundu za četvrtfinale

Novak Đoković plasirao se u četvrtinu finala US Open rutinskom pobedom protiv Kajla Edmunda – 6:2, 6:1, 6:4.

Izvor:

Autor:

Đokovićev čas tenisa Edmundu za četvrtfinale
Getty Images

Iako duel sa 84. igračem svega nije najmerodavniji reper za najboljeg tenisera i sportistu planete, evidentno je da se Nole polako, ali sigurno, vraća u karakterističnu formu.

Novak će se za polufinale boriti sa Francuzom Žoom-Vilfirdom Congom, koji je eliminisao Džeka Soka iz Sjedinjenih Američkih Država.

Osim manjeg pada u igri početkom trećeg seta, branilac titule odigrao je gotovo savršen meč, bio je fokusiran, opušten i rasterećen – udarao je lopticu 'iz sve snage', zabavljao se na terenu i apsolutno zasluženo prošao u narednu rundu poslednjeg Gren slema sezone.

Iako se po brojevima i ne može najbolje videti dominacija Srbina, dvadesetjednogodišnji momak iz Velike Britanije nijednog trenutka nije bio barem ni u ravnopravnom položaju.

Đoković je imao 24 vinera i jednu neiznuđenu grešku više, njegov rival odnos 15-36, ali su one došle iz, u određenim trenucima, i previše opuštene i egzibicione igre.

Đoković je već u trećem gemu stigao do brejka, da bi u finišu prvog seta učinio isto i lako došao do vođsta. Nastavio je sa raznovrsnom igrom i posle pauze – pogađao je iz forhenda, bekenda, loba, pravovremeno je izlazio na mrežu i birao savršen trenutak za drop šot.

Drugi deo igre počeo je novim brejkom Novaka, a samo pet minuta kasnije rezultat je glasio 4:0. Kajl se nije predavao, šta više – igrao je veoma dobro u pojedinim trenucima, ali prosto nije imao šanse protiv raspoloženog prvog igrača sveta.

Edmund je do kraja uspeo samo da se upiše na semafor, a po startu trećeg seta delovalo je da ćemo gledati nešto slično. Međutim, posle novog ranog brejka Đokovića, Britanac uspeva da se vrati, a potom i napravi totalno neočekivan preokret za 3:2.

Ipak, posle kratkog medicinskog tajm-auta zbog masaže desne ruke, Srbin vraća nivo igre i prethodnog dela meča, uzvraća istom merom i sada on okreće rezultat u svoju korist.

Mogao je Novak već u sledećem gemu da završi posao, tj. – da dođe u priliku da svojim servisima potvrdi prolaz među osam najboljih, ali se Kajl nije predavao. Servisom i razornim forhendima sačuvao je egal, ali se neizbežno dogodilo svega nekoliko minuta kasnije.

Savršen gem za 5:4, a onda istovetan ishod na servis rivala i sjajan poen na mreži za kraj i plasman u četvrtinu finala, posle jednog časa i 58 minuta igre.

Sedmog dana takmičenja na terenima Flašing Medouza dobili smo i prvu senzaciju, pošto je Francuz Luka Puj u fenomenalnom meču eliminisao dvostrukog šampiona Rafaela Nadala.

Edmund je odabrao da svojim servisom započne susret i u tom prvom gemu Đokoviću je dozvolio da osvoji samo jedan poen. Međutim, svetski broj jedan uzvratio je na isti način, a onda svojom karakterističnom igrom stigao do ranog brejka.

Nije delovalo tako, iako je Kajl ispustio 30:0, ali je onda Novak gem loptu pretvorio u brejk, sjajnim riternima, pre nego što je divnim volejom na mreži stigao do prednosti – 2:1.

Imao je Britanac priliku da odgovori već u narednom gemu, ali je Srbin sa dva asa lako anulirao njegovu šansu, pre nego što je sigurnim forhendima potvrdio ranije stečeni brejk. Pokušao je Đoković da ostane u istom ritmu, nastavio je da napada, ipak – ovoga puta je Kajl asovima stigao do svog drugog gema – 3:2.

Videlo se od samog starta da je naš igrač veoma raspoložen za igru, pa nije prošlo previše vremena pre nego što je ponovo imao dva gema prednosti, da bi kombinacijom odličnih bekenda i forhnda stvorio sebi nove dve prilike da protivniku oduzme servis.

Iako ih je prokockao sa dve neiznuđene greške, izlaskom na mrežu stigao je do još jedne, a onda istim receptom naterao Edmunda da pogodi donji deo mreže – 5:2.

Iako je napravio dve duple greške, Novak ništa nije prepuštao slučaju i rutiski je daleko bolji nastup za 35 minuta pretvorio u 1:0 – 6:2.

Ni start drugog dela meča nije nam doneo ništa novo. Đoković je nastavio da igra svoju igru, slao je loptice izuzetno duboko, terao rivala na puno trčanja i neretko impresivnim vinerima završavao poene. Takvo stanje stvari donelo mu je nove dve vezane brejk prilike, Edmund je spasao prvu, ali je onda bio prinuđen da još jednu lopticu izbaci u aut – 1:0.

Ipak, Kajl nije gubio nadu i pored nepovoljnog razvoja situacije po njega, trudio se koliko je mogao, napadao, bio agresivan, nadigrao Novaka u nekoliko navrata, ali to nije bilo dovoljno za brejk. Jeste imao nove dve šanse, ali su one ostale samo to – 2:0.

I treći gem počeo je neverovatnim poenima Đokovića, sada skraćenom bekend dijagonalom iz izuzetno teške situacije u defanzivi, pa pasing šotom iz slične pozicije. Nove tri brejk prilike došle su posle pravovremenog izlaska na mrežu, da bi posle druge imao ogromnu prednost – 3:0.

Pošto je Novak bez ikakvih problema još jednom potvrdio stečeni brejk, Kajl se napokon upisao na semafor u drugom setu, ali uz dosta muke.

Peti gem doneo nam je i najbolji poen meča, kada je Edmund najpre stigao prvi drop šot, pa bekend smečom uspeo da ostane u poenu, da bi Đoković drop šotom iz skoka naterao sve na stadionu da ustanu. To kao da je probudilo i Britanca, koji posle asa pogađa i viner forhendom za kraj – 4:1.

Da sve bude savršeno Novak se pobrinuo u naredna dva gema. Posle nepuna dva minuta bilo je 5:1, a tačku na savšren set stavio je drop šotom i perfektnim lobom za još jedan brejk u nizu – 6:1.

Već posle prve faze igre moglo se zaklučiti kako će se ovaj duel odvijati, a Novak se potvrdio da rivalima pošalje poruku pred ulazak u one odlučujuće susrete na poslednjem Gren slemu sezone. Lako je poveo i ovoga puta, da bi onda još lakše stigao do novog, šestog brejka u meču – ponovo iskoristivši prvu od tri vezane šanse na servis protivnika – 2:0.

Nastavio je Đoković da uživa u svakom poenu, svoje raspoloženje prenosio je na sve na stadionu, ali treba pohvaliti i borbenost mlađanog Britanca, koji je uprkos svemu zadržao fokus i nastavio da napada kada god je za to imao priliku. Takav pristup igri vratio mu se kroz prvi napravljeni brejk i povratak u treći set – 2:1.

Novak je posle pretrpljenog brejka zatražio kraći medicinski tajm-aut, kako bi dobio masažu desne ruke s kojom je imao problema. S druge strane, to što je napokon uspeo da oduzme servis protivniku kao da je dalo krila Edmundu – maksimalno je iskoristio prvi pad u igri Srbina i pomalo iznenađujuće napravio preokret – 2:3.

No, kako to obično i biva, usledio je ekspresan odgovor Đokovića koji ga tera na teške udarce, pa neiznuđenim greškama vraća egal u trećem setu, a onda sa samo jednim izgubljenim poenom on pravi preokret u gemovima – 4:3.

Pokušao je Novak da završi posao u narednom segmentu igre, tj. da dođe u priliku da svojim servisima potvrdi prolaz u narednu fazu, ali je Kajl ipak pronašao način da barem još malo produži najveći okršaj u svojoj karijeri. Spasao je jednu brejk loptu i novim razornim forhendom stigao do izjednačenja – 4:4.

Ali, neizbežno se dogodilo samo nekoliko minuta kasnije. Posle gema bez izgubljenog poena, NOvak je zaigrao na svom nivou i na istovetan način završio posao za manje od dva časa igre, sjajnim poenom na mreži – 6:4.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

123 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

10 h

U fokusu

Vidi sve