Lekont za B92: Monfis spreman za borbu, ali pita se i Novak

Nekadašnji peti teniser sveta Anri Lekont kaže za B92 da Gael Monfis ne sme da stoji konstantno na osnovnoj liniji ako želi da ima šansu u meču sa Đokovićem.

Izvor: B92

Petak, 09.09.2016.

13:00

Lekont za B92: Monfis spreman za borbu, ali pita se i Novak
Getty Images

Monfis igra svoje drugo Gren slem polufinale, posle Rolan Garosa 2008. godine, a od 21 sat pokušaće da se izbori sa Đokovićem, od kojeg je izgubio u svih 12 dosadašnjih okršaja.

“Monfis mora nešto drugačije da uradi, mentalno je jači nego ranije i rekao bih da ima dobru šansu. Ključno je da veruje u pobedu, a ne da izađe sa stavom: ’U redu, u polufinalu sam, to je sjajno, uradio sam sve što mogu’. Mislim da je spreman za borbu, poboljšao je i igru, ali naravno da se pita i Novak, koji ima samopouzdanja i podigao je nivo igre u duelu sa Congom“, počinje Lekont priču za B92.

“Monfis je svestan toga da ne može da pobedi ako ostaje samo na osnovnoj liniji uprkos tome što se dobro brani i što sjajno pokriva teren. Dakle, mora da proba da diktira poene i neophodno mu je da ga služi servis, kao i da izlazi na mrežu češće. Ako ostaje pozadi, Gael će biti u nevolji, kao i uvek u prethodnih 12 mečeva“, dodao je finalista Rolan Garosa iz 1988. godine.
Getty Images
Na pitanje šta toliko ne leži Gaelu u Novakovom stilu igre, Lekont odgovara:

“Đoković čini da se Monfis ne oseća ugodno – izvrsno riternira, kreće se sjajno i obožava ritam i u nevolji si ako mu daješ taj ritam – kada se malo menja tempo, onda to Novaka može da namuči, ako nije maksimalno koncentrisan. Đoković stavlja pritisak na sve i mislim da mu je bio potreban onakav trijumf nad Žoom“.

Ispali su Raonić, Čilić i Nadal, ali možda i najveće iznenađenje jeste pobeda Keija Nišikorija nad Endijem Marijem u četvrtfinalu.

“Mari je bio jedan od glavnih favorita, to jeste iznenađenje, ali Nišikori je zaslužio pobedu – rano je udarao loptu, izlazio je na mrežu, koristio je drop šot i provocirao je Marija koji je stajao predaleko iza osnovne linije. Kei je odigrao pametno i to mu je donelo trijumf“.
Getty Images
Za plasman u svoje drugo finale u Njujorku, posle 2014. godine, Japanac će se boriti sa Stanom Vavrinkom.

“Mislim da će i protiv Stana morati slično da igra, ne sme da bude previše pasivan jer Vavrinka udara loptu izuzetno jako i u stanju je da ga odgura iza osnovne linije. Nišikori treba da diktira ritam i da nastavi da izlazi na mrežu, da radi isto ono što je funkcionisalo protiv Endija“.

Švajcarac je spasao meč loptu u trećem kolu u duelu sa Danom Evansom, ali je igrao na visokom nivou u pobedi nad Del Potrom u četvrtfinalu.

“Kada turnir počne, Vavrinka nikada nije na maksimumu, ali sve je opasniji kako turnir odmiče – njegovo najbolje izdanje problem je za svakoga. Protiv Del Potra je odigrao neverovatno i taktički, ali impresionira me snaga njegovih udaraca – sada smo stigli do polufinala i moramo da računamo na Stana“.

Za kraj intervjua za B92, Lekont je kazao da kao Francuz prognozira pobedu Monfisa, ali da će biti “vrlo komplikovano“, dok u drugom polufinalu očekuje “spektakularan meč“.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: