Tod Martin objasnio razliku između Đokovića i Marija

“Kada Novak igra na pravi način, on čini da tenis izgleda izuzetno lako“, kaže Tod Martin, nekadašnji četvrti teniser sveta.

Izvor: B92

Sreda, 07.09.2016.

13:00

Tod Martin objasnio razliku između Đokovića i Marija
Getty Images

U razgovoru koji je trajao nepunih desetak minuta sa Amerikancem smo razgovarali o dosadašnjem toku turnira, duelima Đokovića i Marija, Del Potru, novim nadama...

“Ne računajući eliminaciju Raonića, ništa drugo nije bilo toliki šok, mada je i Herison igrao odlično ovog leta i može da bude nezgodan jer igra agresivno. Pui je izuzetan igrač, a u meču s Nadalom igrao je posebno dobro, a Čilić... Mislio sam da je on treći favorit, iza Novaka i Endija, ali on nije tip igrača za kojeg kažete ’ne može da izgubi’ – može da pobedi, ali nije kao Đoković i Mari, koji jednostavno ne gube od igrača koji su na nešto nižem nivou“, počeo je Martin.

Amerikanac, koji je u karijeri osvojio osam titula, ističe da je Novak jednostavno najbolji ako je u formi.

“Ako gledam Novaka iz meča sa Edmundom, kao i Endija iz poslednja dva meseca, jasno je da bih voleo da gledam to finale. Ali u nedelju je Novak prvi put delovao kao Novak još od Pariza – bio je sjajan i ako bude takav, ako veruje da je tako dobar, onda će osvojiti turnir. Jednostavno je, najbolji je kada je u pravom stanju“.
Getty Images
Mari je imao sjajno leto – osvojio je Vimbldon i zlato na Olimpijskim igrama, uz finale u Sinsinatiju, ali dugo nije dobio Đokovića u najvažnijim mečevima.

“Ne poznajem dovoljno Endija da bih znao kako gleda na to, ali svakako je svestan da može da pobedi Novaka i da je to samo pitanje vremena. Najveća razlika jeste što Novak bolje napada – ima jača ofanzivna oružja i ta oružja kontroliše bolje nego što to radi Endi kada želi da napadne. Obojica su sjajni u odbrani i u kretanju, što znači da neki rizik mora da se preuzima, a mislim da je veći rizik kada Mari napada“.

Mnogi su već zacrtali finale između Đokovića i Marija.

“Znate šta, svi koji dođu do četvrtfinala, mogu i da osvoje titulu, istinski tako mislim. Monfis je atletski odličan i sve je disciplinovaniji kako vreme prolazi, Conga je poseban, ali nisam siguran da li može dugo da igra na najvišem nivou, a ni Vavrinka ne igra baš sjajno u ovom trenutku. Verujem u finale Đoković – Mari, ali obojica moraju prvo da dođu do njega“.

Posle srebrne medalje u Riju, Huan Martin del Potro je u Njujorku dogurao do četvrtfinala, gde će se sastati sa Stanom Vavrinkom. Ipak, Martin objašnjava da nije sve tako ružičasto.

“Njegove igre u kontinuitetu tokom leta pokazuju da može da se vrati u Top 10 i u Top 5, ali ako mu trenutno stanje ručnog zgloba ostane, mučiće se mnogo na šljaci, možda i na travi, pošto mi deluje da mu zglob nema baš veliki dijapazon kretanja. Odlično se snalazi jer igra sa mnogo varijacija na bekhendu, drugačije ga udara, ali ako želi da bude Top 10, mora da bude uspešan na svim podlogama“.
Getty Images
Na pitanje može li u skorije vreme neko da ugrozi Đokovića i Marija, finalista US opena iz 1999. godine odgovorio je:

“Trenutno ne vidim nikoga ko to može da učini. Kada Novak igra na pravi način, on čini da tenis izgleda izuzetno lako – Edmund je prilično dobar, ima dosta udaraca u repertoaru i dobro se kreće, a Novak je radio šta je hteo. Mislim da će mlađi morati da razviju još samopouzdanja da bi njemu parirali, ali deluje mi da su I Novak i Endi trenutno na sigurnim pozicijama“.

Za kraj, pitali smo Toda može li Nadal da osvoji još jedan Gren slem trofej.

“Mislim da će ponovo doći do nivoa koji je potreban za osvajanje Slema, apsolutno, ali pitanje je hoće li to učiniti. Nekada je bilo lako reći: ’Siguran sam da će uzeti Rolan Garos’, ali sada je ludo reći pre početka turnira: ’Očekujem da taj i taj pobedi u sedam uzastopnih mečeva’. Pre meča sa Pujem, mnogi su bili optimistični u vezi sa Nadalovim nivoom igre – ako pred Rolan Garos bude imao isti nivo samopouzdanja, imaće šansu, na šljaci ne bi izgubio meč sa Pujem, ali sada je više onih koji mogu da mu pariraju“, zaključio je Martin.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: