Ana Konjuh za B92: Sada sam pokazala šta mogu

Sa 16 godina stigla je do trećeg kola Vimbldona, ali put do vrha nikada nije lak.

Izvor: B92

Utorak, 06.09.2016.

13:00

Ana Konjuh za B92: Sada sam pokazala šta mogu
Getty Images

Ove godine Ana Konjuh mučila se sa povredama – prvo su joj leđa stvarala problem, a onda je i iskrenula skočni zglob u meču sa Radvanjskom na Vimbldonu i morala je da pauzira još mesec dana.

Nastavila je vredno da radi i kockice su se sklopile u Njujorku – izbacila je polufinalistkinju Rolan Garosa Kiki Bertens, zatim Kurumi Naru i Varvaru Lepčenko, a onda je dočekala da se revanšira Radvanjskoj i sa 6:4, 6:4 ušla je u četvrtfinale US opena. Poetska pravda.

Mlada Dubrovčanka zabeležila je 38 vinera i 27 neiznuđenih grešaka, a njen trener Jelena Kostanić konstatovala je da je Ani to najbolji meč u karijeri.

“Definitivno jedan od najboljih – pre tri-četiri nedelje Jelena mi je u šali kazala da će biti zadovoljna četvrtfinalom US opena, pa je sad srećna i kaže: ’Jesam ti rekla?“, počinje Ana priču za B92.

Ove godine prekinula je saradnju sa dugogodišnjim trenerom Kristijanom Šnajderom, a Kostanićeva, nekada 32. na WTA listi, preuzela je brigu o Ani.

“Kristijan nikada nije trenirao vrhunske igračice, a i s njim sam bila od desete godine, nekako smo se i previše znali. Sa druge strane, Jelena je takođe bila profesionalna teniserka i mnogo mi pomaže – prošla je kroz ista stanja na terenu, razume nerve i pritisak, pa može i da mi ponudi bolje savete. Fitnes trener je ostao isti, ali sam dodala svom timu fizioterapeuta – zdravlje je najvažnije i želim uvek da budem na 100% mogućnosti“.
Getty Images
Ana spominje pritisak, ali na terenu deluje apsolutno mirno u toku meča, a i po njegovom završetku – posle trijumfa nad Varvarom Lepčenko u trećoj rundi nimalo nije slavila, samo je podigla ruku i bez previše euforije pošla ka mreži.

“Takva sam – istina je da ume nekad i da se vidi kada sam živčana na terenu, ali pokušavam većinu stvari da zadržim za sebe. Četvrto kolo Gren slema prvi put u životu jeste velika stvar, to treba doživeti, ali treba još napredovati i uvek gledam ka budućnosti“, rekla nam je Ana posle tog okršaja.

Obećano-ispunjeno, nije se Konjuh zaustavila na osmini finala, već je nadigrala i četvrtu teniserku sveta.

“Prvi put u karijeri igrala sam na Artur Ešu i očekivala sam da budem nervozna, ali uopšte nisam bila. Ušla sam u meč normalno, znala sam da zatvoren krov više odgovara meni nego njoj, uspela sam da ostanem fokusirana sve vreme i da iskoristim prilike, za razliku od Vimbldona, pa sam srećna što sam nešto naučila iz tog duela. Nadam se da ću nastaviti ovako“.
Getty Images
Jedan duel iz prošlosti sigurno je bio od koristi u do sada najvećoj pobedi u karijeri 18-godišnje Hrvatice.

“Meč sa Li Na na Australijan openu bio mi je prvi na velikom terenu – ona mi je bila jedan od uzora dok sam odrastala, ceo život sam je gledala na televiziji, a onda se odjednom našla preko puta nje. Bila sam malo nervozna, bio je poseban osećaj, uzela sam svega nekoliko gemova, ali bilo je to lepo iskustvo“, kaže Ana i ističe značaj upravo raznih iskustava koje je sticala za dve godine na WTA turu:

“Igrala sam i kvalifikacije na Gren slem turnirima i znam koliko je teško proći tri runde samo da bi došao do glavnog žreba. Kasnije sam onda više znala da cenim kada ulazim direktno. Sa druge strane, ni renking nekad ne znači mnogo, svaka devojka može da dobije svaku. Takođe, naučila sam više da verujem u sebe, a značajno je i iskustvo na velikim terenima – onda ti nećeš pasti psihički na 5:5 u trećem setu, nego protivnica“.

Već plasman u osminu finala bio je Anin najbolji Gren slem rezultat, a tada smo je pitali kako će se častiti za najveću ’isplatu’ u karijeri.

“Nedavno sam položila vozački ispit i čekam veliki rezultat da kupim automobil – biće ’mercedes’, ali sačekaćemo još malo“.

Posle trijumfa nad Radvanjskom upitali smo Anu da li je sada vreme za mercedes, na šta se ona nasmejala i rekla:

“Videćemo, razmišlja se, možda sledeće godine, da bude nova klasa“, kaže Hrvatica, koja je za sada u Njujorku zaradila 450.000 dolara.
Getty Images
Posle velike pobede sigurno će uslediti brojne čestitke, ali u trenutku našeg razgovora Ana ih još nije primila.

“Nisam uopšte takla mobilni telefon, izgubio je bateriju, sada se puni, tako da ću pogledati sve kad završim. Imam još masažu da odradim, dok dođem u hotel i pogledam poruke... Malo ću kasnije na spavanje“.

Konferencija za medije posle pobede nad Radvanjskom bila je izuzetno posećena – uz sponzore, to je jedan od izazova koji će Konjuh čekati u budućnosti.

“Navikne se čovek na to – tu je agent sa mnom, imam sponzore još od ranije, videćemo kako ćemo dalje“, kaže Ana opušteno, u svom stilu.

Precizno, sigurno, pametno, efektno – Hrvatica je dokazala sebi da je sposobna za takvu partiju, vrhunsku sa svakog aspekta.

“Upravo to – već nekoliko puta rekli su mi da imam potencijal da budem u vrhu, ali potrebno je vreme da i ti počneš da veruješ u to. U suštini je to i najvažnije – da veruješ u sebe. Sada sam pokazala šta mogu“, kaže Ana i dodaje da ne razmišlja mnogo između gemova:

“Nisam neki filozof na terenu, u smislu da analiziram svaki gem i šta se sve desilo – zaboravljam šta je bilo, znam šta treba da uradim u sledećem gemu i to pokušavam“.
Getty Images
Ana je trenutno 92. na WTA listi, ali posle US opena napredovaće za četrdesetak mesta i ostvariće novi najbolji plasman (trenutno je to 55. mesto). Ipak, svesna je da mora još da se usavršava ako želi da ostvari snove.

“Nije posredi ništa konkretno, ali 18 mi je godina i normalno je da mogu da unapredim svaki segment igre. Mislim da nisam limitirana ni u čemu, što je dobra stvar, okupila sam novi tim oko sebe i njima prepuštam da vide šta treba. Definitivno mi je forhend malo slabiji od bekhenda, zatim kretanje, da dignem procenat prvog servisa, ali još sam mlada, doći će sve to. Moji snovi su naravno veliki – želim da osvojim Gren slem titulu i da budem broj jedan“.

Za kraj, pitali smo Anu kako provodi slobodne dane na turniru.

“Obožavam filmove, često idem u bioskop i ovde sam već četiri puta otišla, ne volim da budem u sobi i da ležim u krevetu – gledala sam ’Suicide Squad’, novog Borna, zatim ’Sausage Party’, a našao se tu i crtać – ’Finding Dory’. Idem i u ’šoping’ na Petoj aveniji, volim da otkrivam nove restorane i da šetam po gradu. Uvek ima dan između mečeva, završim trening oko podne i onda sam slobodna – imam 18 godina, volim da radim i druge stvari osim tenisa“, zaključila je Ana Konjuh za B92.

Za plasman u polufinale i za nastavak svoje bajke Ana će se boriti za Karolinom Pliškovom, pet godina starijom Čehinjom. Kako god da se završi taj meč, Konjuh je pokazala da je pred njom blistava budućnost

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: