Novak i Simona u epizodi “kako sa medijima“

“Mrzim da predajem, htela sam da budem na terenu što je duže moguće, ali mislim da bih pala u nesvest od bola posle jednog gema u trećem setu“.

Izvor: B92

Utorak, 06.09.2016.

09:00

Novak i Simona u epizodi “kako sa medijima“
Foto: B92/SO

Tako je Olga Danilović odgovorila na pitanje zašto ranije nije ’bacila peškir’ u meču sa Paulom Arijas Manjon jer se od starta videlo da se jedva kreće.

Naša mlada nada povredila se još u Montrealu (“trčala sam, poskočila i nabila sam nogu“), a bol se sa leđa prabacio u kuk. Uz svakodnevne dvočasovne posete fizioterapeutu, Olga je u Kanadi stigla do finala, ali je cenu platila na US openu.

“Kajem se, ali kajala bih se da sam se povukla i tamo. Možda sam dvaput u životu predala, ali sada nisam mogla da izdržim. Još na 2:2 u prvom setu pokazala sam mami da me boli. Počela sam dobro, ako uopšte može tako da se kaže – servirala sam asove sa zemlje i ritern me je služio, a videlo se da je ona nervozna, pa je i grešila ono što inače ne greši“, kaže Olga i dodaje:

“Imala sam i meč loptu, ali meni su oči već početkom drugog seta bile pune suza od bola, počelo je da mi se vrti u glavi. Jedan gem sam pokušala da odigram maksimalno, taj bol nije bio normalan“.
Getty Images
Danilovićevoj se od svih Gren slem turnira najviše dopada upravo US open, planira u budućnosti da doda svom timu i fizioterapeuta, a kada nije na takmičenjima, najveći deo vremena provodi u Novom Sadu radeći sa svojim trenerom Tatjanom Ječmenicom.

“Pošto sam agresivna teniserka, mnogo radim na servisu, na tome da stojim blizu osovne linije i na loptama kojima preuzimam inicijativu – recimo, iz dijagonale prelazim u paralelu i slično“.

A čijem stilu igre bi Olga želela da bude najpribližnija?

“Kerber i Azarenka – imam ’Kvitovin’ servis, ali ne vidim se kao teniserku sličnu njoj“.

Ukoliko sve bude kako treba, Danilovićeva će za dve nedelje igrati na fjučersu od 25.000 u Podgorici, kaže da ne može da izdrži da ne igra tenis – sa takvim stavom, uz potencijal koji poseduje, budite sigurni da ćete je u skoroj budućnosti gledati na TV ekranima.
Getty Images
Serena Vilijams nastavlja da ruši rekorde – sada je zabeležila 308. Gren slem pobedu i prestigla je Rodžera Federera.

“Definitivno nisam mislila da ću i dalje igrati u ovim godinama, a sada ne vidim zašto bih prestajala“, kaže Serena, koja uskoro puni 35 godina, “Uživam u svakom trenutku, obaram rekorde za koje nisam ni zala da postoje ili nisam mislila da je moguće oboriti ih“.

U prva četiri kola Serena se suočila sa samo jednom brejk loptom i deluje kao da je ništa ne može zaustaviti. Međutim, tako je delovalo i prošle godine, pa se desila Roberta Vinči.

Sledeća prepreka jeste Simona Halep, koja može da parira Sereni u slučaju da Amerikanka ne bude igrala najbolje što može.
Getty Images
Imao sam privilegiju da uradim intervju sa Rumunkom, jednom od teniserki koje najviše volim da gledam – sedela je u bašti za igrače i bila je lepo raspoložena. Obično vrhunski teniseri odbijaju takve pozive za intervju ’na bum’, ali nisam imao šta da izgubim.

Mislio sam da sam do sada čuo manje-više sve odgovore kada tražim razgovor, ali izgleda da nisam.

Simona je sedela sa jednom ženom, a kada sam zamolio za intervju, obe su istovremeno rekle: “Zašto?“ Očekivao sam da će pristati, da neće pristati, da će reći “hajde kasnije“ (čitaj: nikad), ali “zašto“ nisam predvideo.

“Zato što si peta teniserka na svetu“, bio je to instinktivan i jedini logičan odgovor. Simona se nasmejala, a žena do nje još je bila sumnjičava: “Kako da znamo da si novinar?“

“Ne bih ni smeo da budem ovde da nisam“, rekoh i pokazah akreditaciju, a Halep je još i pre toga pokazala da želi da priča i da je sve u redu. Razgovarali smo pet minuta, žena je na trećem htela da prekine intervju, ali ju je Simona rukom odvratila od toga – hvala joj, a intervju pročitajte ovde.
Getty Images
A odnos sa medijima bio je jedna od tema o kojoj smo razgovarali sa Novakom Đokovićem – na početku karijere Novak je bio otvoreniji, posle je malo zaokrenuo ka diplomatiji, a o tome smo govorili i u prošlogodišnjem intervjuu u Parizu.

“Naravno, bitno je imati svest o onome što ti izlazi iz usta. Kao javna ličnost, moram dvaput da izmerim pre nego što isečem. Imao sam situacija u prošlosti u kojima sam se opekao, ponekad previše naprasno i impulsivno iznesem svoje mišljenje, evo ove godine mi se to desilo u Indijan Velsu (u vezi sa nagradnim fondovima za muškarce i žene), čak i posle svih ovih godina iskustva...“, rekao je Novak i dodao:

“Svako ima specifičan odnos sa medijima – ja sve vas gledam kao deo ovog sveta u kojem sam i ja, gledam vas kao ljude i kao kolege na neki način, a ne kao neprijatelje, protivnike koji mogu da mi unište karijeru. Mislim da svi zajedno radimo u harmoniji, a kada imamo takav odnos, onda sam nekada i previše iskren, tako sam vaspitan, pa posle to može da se izvuče iz konteksta. Te lekcije sam naučio, i dalje radim treninge i obuke sa stručnjacima za odnose s javnošću, ali generalno smatram da je važno da čovek kaže šta misli i da ima stav u životu“.
Getty Images
Endi Mari otresao je loš dan iz meča sa Lorencijem i ’razbio’ je Dimitrova prepustivši mu samo pet gemova, a Bugarin je posle meča našao strpljenja i neko vreme davao autograme. “Igrao si sjajno“, kazao mu je jedan klinac. Kanda je malo preterao...

Tim je predao Del Potru zbog povrede kolena, rutinske pobede ostvarili su Nišikori nad Karlovićem i Vavrinka nad Marčenkom, a u jedinom dramatičnom meču Karolina Pliškova je u taj brejku trećeg seta eliminisana Venus Vilijams – Čehinja je bila i sedma na WTA listi, a nikada do sada nije prošla treće kolo Gren slem turnira.

To možda jeste bio jedini dramatičan meč, ali kulminacija dana svakako je trijumf 18-godišnje Ane Konjuh nad Agnješkom Radvanjskom (6:4, 6:4) u poslednjem meču večeri. Precizno, sigurno, pametno, efektno – Ana je dokazala sebi da je sposobna za takvu partiju, vrhunsku sa svakog aspekta i meč je završila sa 38 vinera i 27 neiznuđenih grešaka.

“Prvi put u karijeri igrala sam na Artur Ešu i očekivala sam da budem nervozna, ali uopšte nisam bila. Ušla sam u meč normalno, znala sam da zatvoren krov više odgovara meni nego njoj, uspela sam da ostanem fokusirana sve vreme i da iskoristim prilike, za razliku od Vimbldona, pa sam srećna što sam nešto naučila iz tog duela. Nadam se da ću nastaviti ovako“, kaže Ana u intervjuu za B92 koji možete čitati od 13.00.

Crtice iz Njujorka

Getty Images
- Po mom dosadašnjem kratkom iskustvu, ljudi u Njujorku izrazito su neposredni – i u supermarketu i u pekari, kad me vide s akreditacijom, uvek bez problema ulaze u razgovor, pitaju kako je na US openu, prepričavaju svoja iskustva... I na stadionima i u medijskoj sobi su fleksibilniji, ništa im ne pada teško i nemaš osećaj da si ih silno uvredio ako nešto zamoliš ili upitaš. Prijatna promena u odnosu na ipak malo krući London.

- Karolina Voznijacki 67 nedelja provela je na prvom mestu na WTA listi i u tom periodu savladala je samo jednu Top 10 igračicu na Gren slem turnirima. Sada na US openu, kao 74. igračica sveta, uspela je da pobedi dve – Svetlanu Kuznjecovu i Medison Kiz.

- Džek Sok izgubio je u četiri seta od Žo-Vilfreda Conge, ali je izveo jedan od najlepših udaraca na turniru – refleksno je reagovao na loptu koja mu je išla pod noge, postavio je reket i kroz noge vratio loptu u Conginom pravcu. Sreća ga je pogledala, loptica je udarila u mrežu i spustila se u polje Francuza. - Na današnji dan: Godine 1951. svoju prvu titulu na US openu uzela je tada 16-godišnja Morin Konoli (kad čujem njeno ime, uvek se setim Gordana Kičića i Srđana iz ’Sedam i po’); Pre petnaest godina Sampras je pobedio Agasija sa 6:7, 7:6, 7:6, 7:6 u meču u kojem nije viđen nijedan brejk; Godine 1987. Slobodan Živojinović izgubio je od Džona Mekinroa u meču koje su obeležile Big Mekove tirade za koje je kažnjen 17.500 dolara i dvomesečnom suspenzijom.

- Teniseri i teniserke obično kažu da znaju samo sledećeg protivnika i da ne gledaju dalje u žreb, ali Simona Halep priznala je da nije tako. “Znala sam da sam u Sereninoj četvrtini. Gospodin Cirjak me je pitao: ’Gde si?’, odgovorila sam: ’Kako to mislite?’. ’Jesi sa Serenom ili sa nekim drugim?’, pitao me je. Onda sam videla da sam sa Serenom, ali rekla sam mu tada da je četvrtfinale još daleko“, kazala je Rumunka, koja je tokom dana primila barem desetak čestitki u prolazu za plasman u četvrtfinale.

- Dok je Dominik Tim snužden, ali ipak na momente nasmejan bio u bašti za igrače, Huan Martin del Potro ručao je u restoranu i povremeno bacao oko na duel Venus Vilijams i Karoline Pliškove. Delpo nosi sat na desnoj ruci, često je gledao u svoja dva telefona, a posle meča se odlučio za zdrav obrok – brokoli, paradajz... Kei Nišikori je, nećete verovati, jeo suši, dok su ga dve japanske juniorke gledale sa divljenjem.

- Pročitajte spomenuti intervju sa Simonom Halep, a u toku dana očekuju vas razgovori sa Anom Konjuh i Olgom Danilović.

Pozdrav iz Velike Jabuke,

Saša (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: