Novakov scenario za 2016, biser iz Dubrovnika, Nik i Ajla

Novak Đoković odigraće teniski meč. Jeste, sada je i to vest jer je poslednji okršaj završio još u ponedeljak.

Izvor: B92

Nedelja, 04.09.2016.

09:00

Novakov scenario za 2016, biser iz Dubrovnika, Nik i Ajla
Getty Images

Posle dve predaje (Veseli pre početka meča, Južni na 2:4 u prvom), Novak se u subotu spremao na terenu za trening broj jedan – tribine su ponovo bile pune, a sparing partner bio mu je Tejlor Fric, jedan od najperspektivnijih Amerikanaca i nekadašnji prvi junior sveta.

Još na konferenciji u petak videlo se da je Novak raspoloženiji, a sada je trening bio lakšeg intenziteta, pa se nije moglo mnogo zaključiti – ipak, onih šest gemova sa Južnim obećavaju da će Đoković biti u svojoj pravoj koži u duelu sa Kajlom Edmundom.

To je suparnik kojeg je Novak priželjkivao, ali 21-godišnjak će biti rasterećen i pun samopouzdanja posle pobeda nad Gaskeom i Iznerom.

“Edmund je probio led u poslednjih šest meseci, odigrao je fantastično u Dejvis kupu – gledao sam ga, imao je nekoliko četvrtfinala ATP turnira, vrlo je mlad, ali deluje kao da je stasao i sazreo kao igrač jer poseduje snažan servis i vrlo dobar forhend, a uz to se dobro i kreće“.
Meè sa Monfisom 2005. godine (Getty Images)
Novak je u Njujorku dvostruki šampion i čovek koji je poslednji put ispao pre polufinala još 2006. godine – godine brzo lete, a srpski teniser i dalje se seća svoje premijere u Velikoj Jabuci.

“Prvi put samo došao kao junior i to nije bilo baš fenomenalno iskustvo. Trebalo je na Flašing Medouzu da igram prvo kolo, ali bilo je kišovito nekoliko dana, tako da su nas pomerili u neki klub na sat odavde – dvorana, potpuno drugačija podloga“, kaže Novak.

Debitantski nastup u seniorskoj konkurenciji imao je 2005. godine – stigao je do trećeg kola i izgubio od Fernanda Verdaska u pet setova.

“Odigrao sam nekoliko izvanrednih mečeva, posebno mi je u ostao pamćenju meč u pet setova s Monfisom, trajao je skoro pet sati. Da, sećam se upečatljivih trenutaka iz prvog dela karijere koji su mi otvorili put za ono što je sledilo“, dodaje Đoković.
Getty Images
Razgovor o tome poterao me je da se setim Novakovih mečeva na US openu na kojima smo najviše nerava izgubili – 2007. i drugo kolo sa Štepanekom, meč u kojem je odigrano samo dva gema manje od maksimuma, još tada je Novak pokazao tendeciju da težak meč u ranoj fazi obično znači ulazak u samu završnicu turnira.

Zatim mučenje s Robredom po jakom suncu godinu dana kasnije, a nije prijao ni spomenuti meč sa Monfisom iz 2005, kada se Novak još mučio sa zdravljem i kada je Francuz dao ne baš korektne izjave posle meča.

Poraz od Federera, poraz od Federera, poraz od Federera, tako su se završavale 2007, 2008. i 2009, a onda je usledio meč koji je bio jedna od prekretnica u Novakovoj karijeri. Došle su i dve titule, proklinanje vetra u meču sa Marijem i dva puta naklon pred zasluženo boljim Nadalom – uglavnom, svašta proživesmo, a čekamo Đokovića da napiše scenario za još jednu epizodu serije koja se emituje duže od decenije.
Getty Images
Došao mi je tako drug u posetu tokom turnira u Umagu 2006. godine, gledao sam meč Vavrinke i Volandrija, pa je usledilo logično pitanje da li sam normalan. “Što, mlada nada i specijalista za šljaku“, odgovorio sam – jesam se šalio, ali ostaje činjenica da sam zavaljen u kauč gledao taj meč.

Toliki je stepen moje zaluđenosti za tenis i sa te pozicije mogu da konstatujem da mi je subota u Njujorku izgledala prilično siromašno. Prevario sam se.

Dobili smo najinteresantniji meč dosadašnjeg ženskog dela turnira – Halep je bila na ivici poraza u meču sa Timeom Baboš, ali je ipak uspela da se izvuče i da nam omogući da još malo gledamo njenu pametnu igru u kojoj tako mudro gradi poene. Sada je doduše zapala u negativnost, igrala po inerciji i zato je mnogo grešila, što je samo još jedan dokaz koliko za Simonin stil igre mozak mora da bude uključen sve vreme.

Ana Konjuh prvi put u karijeri prošla je u osminu finala na Gren slem turniru, ali posle pobede nad Varvarom Lepčenko nije mnogo slavila – devojka iz Dubrovnika ima šampionski mentalitet i zna da je tek na početku puta, uverićete se u to čitajući intervju jednog od narednih dana.

Sledi joj duel sa Agnješkom Radvanjskom, protiv koje je imala tri meč lopte na Vimbldonu, da bi na kraju iskrenula skočni zglob, predala i onda još pauzirala mesec dana. Bila bi poetska pravda da u ponedeljak Ana pobedi.

“Imala sam tri meč lopte, sva tri puta loptu na forhend i sva tri puta sam promašila. Nadam se da ću sada iskoristiti šansu ako mi se ukaže“, smirena je Konjuh.
Getty Images
Endi Mari odabrao je savršen trenutak za svoj loš dan – Paolo Lorenci jednostavno nikako ne može da ga ugrozi, pa nije bilo objektivne neizvesnosti ni kada je izjednačio na 1-1 u setovima. Čudna tehnika servisa i forhenda, nijedno pravo oružje, pravo je čudo kako je Italijan (Bred Gilbert dobro je primetio da Lorenci pomalo liči na Stiva Bušemija) uopšte toliko dugo odolevao – u stvari nije čudno, bio je to jedan od onih Endijevih duela kada mu nije ni do čega i kada se često ni ne spusti u kolenima za udarac.

Šlag na torti bio je između Vavrinke i Dana Evansa – treći i četvrti set bili su spektakularni, obojica su se trudili da uvuku publiku što više u meč, a nije im ni bilo teško i uskoro je na ’Armstrongu’ nastala prava ludnica.

“Don’t say ’come on“, rekao je Vavrinka Evansu, koji je često proslavljao dobre poene kojih je bilo na pretek, odigrao je nekoliko edbergovskih voleja. Posle su se inatili jedan drugom, Britanac je viknuo ’Allez’, a Stan ’Come on’.

“Hajde, Stan, bolji si od ovog lika“, čulo se iz gledališta, na šta je Evans podigao palac naviše ironično odobravajući, a nekoliko minuta kasnije okrenuo se i glasno opomenuo Vavrinkine navijače da ne budu tako glasni.

Iako se činilo da mu je pažnja rasuta, Evans je igrao kao u transu – izvlačio se na forhend i pogađao, pronalazio je dubinu na drugim servisima, što je uz spomenute voleje bilo dovoljno da dođe nadomak pobede.

Međutim, na meč lopti u taj brejku četvrtog seta Vavrinka je stisnuo petlju, krenuo napred i odigrao maestralan stop-volej. Osvojio je ubrzo taj brejk za erupciju na Armstrongu, a svakome ko imalo prati tenis, bilo je jasno da je meč 99% odlučen – 4:6, 6:3, 6:7 (6-8), 7:6 (10-8), 6:2.

I za kraj...

Crtice iz Njujorka

Getty Images
- Nik Kirjos ne odvaja se od devojke Ajle Tomljanović, koja je već duže vreme povređena. Kirjos prvo nije hteo da podeli autograme klincima i samo je čekao Ajlu da to učini i nešto se šalio s decom, da bi ga posle ipak slomili – prišao je, potpisao pet-šest lopti i rekao da ne može više.

- Našao sam se u liftu sa jednim dedom, pitao me je odakle sam, a kada sam mu odgovorio, rekao je: “Kosovo!“ Da, rekoh, Kosovo je Srbija... Nije me baš najbolje razumeo, samo je dodao: “Sarajevo, tamo je sve počelo... Svetski rat“. Eto, ko kaže da Amerikanci ne znaju geografiju.

- Daren Kejhil, trener Simone Halep, radi kao komentator za ESPN, a kako bi se Rumunka snašla u toj ulozi? “Ne, vrlo loše mislim“; rekla je uz osmeh, “Nisam dobar komentator, čak ni na rumunskom, ne samo na engleskom. Ne volim da govorim – osećam neke stvari, ali ne umem da ih objasnim rečima. Bolje je da se držim svog posla i da igram tenis“.
Getty Images
- Na današnji dan: Godine 1989. Kris Evert savladala je tada 15-godišnju Moniku Seleš sa 6:0, 6:2 u četvrtom kolu. Takođe, 1975. godine na ovaj dan sastale su se dve legende, a tada 18-godišnja Martina Navratilova pobedila je 15 godina stariju Margaret Kort u četvrtfinalu sa 6:2, 6:4.

- Rafaelu Nadalu predstavljen je podatak da nikada nije izgubio manje gemova u prva tri kola US opena nego sada. “To je samo činjenica, zar ne? Nema nikakve veze sa onim što dolazi“. Rafin mentalitet u nekoliko reči.

- Pročitajte intervju sa Radekom Štepanekom, a tokom dana očekuje vas i razgovor sa Markosom Bagdatisom – kao dobar uvod poslužiće vam intervju s Kipraninom s Rolan Garosa prošle godine.

Sve sugestije, kritike i pohvale šaljite mi putem komentara ili na Tviteru uz hešteg #OzmouJabuci.

Pozdrav iz Njujorka,

Saša (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: