Čilić za B92: Nisam znao da se nosim s velikim rezultatom

Upravo u Njujorku 2014. godine napravio je najveći uspeh u karijeri – u poslednja tri meča nije izgubio ni set i osvojio je prvu Gren slem titulu.

Izvor: B92

Petak, 02.09.2016.

12:00

Čilić za B92: Nisam znao da se nosim s velikim rezultatom
Getty Images

Dve godine kasnije, Marin Čilić ponovo je u odličnoj formi pred US open – u Sinsinatiju je došao do svog prvog trofeja iz Masters 1000 serije i jedan je od favorita iz senke na Flašing Medouzu.

U intervjuu za B92 Čilić je govorio o promeni trenera, o komplikovanom periodu posle svog prvog Gren slem polufinala, vimbldonskom porazu od Federera...

Na terenu je Marin izuzetno smiren, a van njega?

“Još sam smireniji. Jednostavan sam i volim komfor, nazvao bih to tako – uživam kada sam okružen veselom ekipom i da sve štima kako treba. Naravno da se uvek dese neke sitni problemi, ali to uvek pokušamo da rešimo – pogotovo je na velikim turnirima važno kako se osećaš van terena kako bi sa pozitivnim stavom izašao na njega“, počinje momak iz Međugorja priču za B92.

"Prekid saradnje s Goranom je moja odluka"

Getty Images
Prvo Gren slem polufinale igrao je još 2010. godine u Melburnu – tada je pobedio Vavrinku, Del Potra i Rodika, da bi u polufinalu izgubio od Marija sa 3-1 u setovima. Trebalo je to da bude početak velikog uspeha, ali usledila je stagnacija.

“Zajedno sam to prolazio sa tadašnjim trenerom Bobom Bretom, a kada se osvrnem na taj period, rekao bih da nisam znao da se nosim sa velikim rezultatom i sa sopstvenim očekivanjima. Ušao sam i u Top 10, dobio sam mnogo igrača iz tog društva, u Australiji i četiri-pet meseci pre toga, pa sam počeo da tražim mnogo više od sebe. Iz dana u dan sam očekivao mnogo na treninzima i u suštini me je to malo gurnulo ka negativi – trebalo mi je neko vreme da se pronađem i da budem svestan svoje igre“, kaže 27-godišnji Čilić i pojašnjava:

“Jednostavno, shvatio sam da ni najbolji teniseri ne igraju svakog dana izvanredno – ja sam očekivao da i na treninzima i na mečevima igram stalno fenomenalno, ali to je nemoguće, uvek neka sitnica neće štimati kako želiš. Onda dolazi do ljutnje i izgubi se gušt, al uspeo sam to da prođem i danas sam kompletniji i kao igrač i kao osoba“.

Pod vođstvom Gorana Ivaniševića došao je do prve Gren slem titule, ali nedavno se rastao sa sunarodnikom i počeo da sarađuje sa Jonasom Bjorkmanom, nekadašnjim četvrtim teniserom sveta koji je jedno vreme bio deo tima Endija Marija.

"Bjorkman je jedan od najboljih momaka na ATP turu – bio je svestran igrač, odličan i u singlu i u dublu. Zna kako tenis fukncioniše, a dopada mi se i kao ličnost – vredan je radnik, fin čovek, to mi odgovara. Već smo radili na volejima, ali i na tome da povežem osnovnu liniju i mrežu, što je polje u kojem imam mnogo prostora za napredak. Sposoban je da prenese znanje i za sada funkcionišemo odlično“, rekao je deveti teniser sveta i dodao:

“Prekid saradnje sa Goranom nije bio očekivan, igrao sam dobro i u periodu pre toga, ali želeo sam Jonasa kako bih poboljšao igru na mreži. Sa Goranom sam mnogo popravio servis. Moja je odluka bila da raskinemo, ali i dalje je naravno sve u redu između nas“.

"Šokirao me poraz od Federera"

Getty Images
Marin kaže da se retko seća ikakvih snova, da možda nikada čak nije ni sanjao nešto u vezi sa tenisom, ali da ga je na javi jedan skorašnji poraz teško pogodio. Bilo je to četvrtfinale od Vimbldona i poraz od Federera uprkos tome što je vodio sa 2-0 u setovima i imao tri meč lopte.

“Šokirao me taj meč, možda najviše u poslednje dve godine. Bilo mi je izuzetno teško, nedelju dana kasnije igrao sam Dejvis kup u Portlandu i još sam bio potpuno prazan – uopšte nisam bio motivisan, nisam osećao unutrašnji žar da se angažujem maksimalno. Definitivno je ostavio trag taj poraz, ali igrao sam zbilja fantastično – ta igra je pokazatelj da moram na nju da se oslonim, da verujem da je to to i da će rezultati doći. Tako sam se postavio, nisam posle mnogo razmišljao o porazu, vratio sam pravi pristup na treninzima i sada sam u dobroj formi, osvojio sam Sinsinati. Da sam dozvolio da potpuno odem u negativu, ne bih ’prelomio’ celo leto i imao bih više poraza“.

Logično, US open je omiljeni Marinov Gren slem turnir, a objašnjava i zašto:

“Znam da uslovi ovde odgovaraju mom stilu igre – brzo je, lopta odskače visoko, a meni vlažnost ne smeta. Više volim da igram danju. Dolazim posle titule u Sinsinatiju, želim da nastavim u istom ritmu. Rodžer nije tu, Rafa se mučio sa povredama i drugi igrači osećaju da ima više prostora. Ima nekoliko igrača koji mogu da doguraju daleko, ali glavno je kako se snađeš na najvećoj sceni, da u najvažnijim mećevima dođe zenit“.

Za kraj, pitali smo Čilića o projektovanom četvrtfinalu sa Novakom Đokovićem, od kojeg je izgubio u svih 14 međusobnih okršaja.

“Imamo još dosta prepreka do tada, ali bilo bi sjajno da se ponovo sastanem s Novakom na Gren slemu. Na Vimbldonu smo igrali dva puta četvrtfinale, ovde prošle godine polufinale i bilo bi fenomenalno da ponovo odmerimo snage“, zaključio je Čilić za B92.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: