Nova vest
Tenis

Subota, 10.09.2016.

09:00

Monfis (možda) ima pravo, Novak je OK

Duple greške, suviše pasivna igra, vidna nervoza, tako je Gael Monfis počeo meč sa Novakom Đokovićem i nije prošlo ni dvadeset minuta, a gubio je sa 5:0.

Izvor: B92

Autor:B92

Monfis (možda) ima pravo, Novak je OK
Getty Images

Osvojio je jedan gem, a u sledećem je Francuz bio rešen da preda set, nije stajao u stavu za ritern i već na prvom servisu bio je unutar osnovne linije.

Brzo se u taktiku pretvorilo ono što je počelo i svima izgledalo kao namerno puštanje u želji da se set završi – Monfis je nastavio ležerno da stoji, vraćao je visoke lopte usred terena, bez ikakve brzine i ritma.

Đoković, zbunjen postupcima svog protivnika, počinje da greši i da žuri na mrežu i posle udaraca koji nisu bili idealna priprema. Ušao mu je Gael u glavu, to je bilo očigledno.

“Uhvaćen sam potpuno spuštenog garda, moja je krivica što sam dozvolio da me to poremeti“, pogodio je Đoković suštinu, pošto je od 5:1 i 40:0 doveo svog rivala do 5:3 i 15:40.

Izvukao se servisom, osvojio je prvi set, ali bio je Novak vidno ljut na protivnika zbog onoga što se percipiralo kao nesportsko ponašanje.

“U nekim trenucima jeste se možda ponašao malo neprihvatljivo, ali pretpostavljam da je to bio taktike – ako je to rekao, treba mu verovati“, rekao je Đoković i dodao da poznaje Gaela dugo i da ne vidi zlu nameru u bilo čemu što on radi.

To je Novak diplomatski govorio na konferenciji za medije, ali na terenu kao da se u njemu probudio inat na početku drugog seta – brzo je napravio brejk i nije želeo da povuče ručnu, u petom gemu je pod noge vratio servise od 210 i 214 kilometara na sat, a onda je gestovima dizao publiku na noge, iako to uopšte nije bilo u skladu sa rezultatom u tom trenutku, neizvesnosti ni traga.

“Prolazio sam kroz različite faze, moram da priznam – bilo je faza kada sam se nervirao (mada je ’pi...ti’ verovatno približniji prevod za ’pissed off’), faza kada sam bio zabavljen time što radi i faza kada sam se ljutio na sebe što mi remeti ritam to što on radi“, kazao je Novak uz osmeh.

Džon Mekinro u direktnom prenosu oštro je napao Monfisa zbog takvog ponašanja, priznajem da je i moja reakcija u startu bila takva, ali kada sam malo promislio i poslušao šta Francuz ima da kaže, više nisam siguran – drugačije jeste bilo, ali više mi ne deluje nesportski.

“Pokušao sam da mu uđem u glavu i funkcionisalo je, ali vi to ne želite da vidite. Svi kažu: ’Igraj tenis ovako, moraš ovako’, a u tom ’pravom’ tenisu me je ubijao. Znao sam da neki to neće primiti i prvo pitanje jeste: ’Da li sam se trudio?’, naravno da sam se je..no trudio. Znao sam da tako ne mogu da dobijem, ali mogu da ga poremetim na petnaestak minuta“, kaže Monfis.

Taj period meča mnogo je podsećao na duel Đokovića sa Simonom u Melburnu, ali na kraju Monfisu nije doneo željeni rezultat na semaforu. Gubio je sa 2:0 u setovima i 2:0 u trećem, publika mu je zviždala i činilo se da će sve biti brzo gotovo.

Međutim, Novak je fizički pao, vlažnost vazduha je uticala na obojicu igrača (zaista, bilo je tako da šetaš 50 metara i već si lepljiv od znoja), ali se u tim trenucima bolje snalazio Monfis.

Đokoviću je brzina servisa opala krajem trećeg i u četvrtom setu, masirali su mu ramena, a tražio je i medicinski tajm aut.

“Fizioterapeut mi je u pauzi između gemova opuštao grč koji sam osetio u ramenu, uzeo sam medicinski tajm aut posle jer mi je bilo potrebno više vremena da to popusti. Ništa specijalno, nije u pitanju nikakva povreda, kidanje vlakana, niti bilo šta s mišićem – jednostavno, bila je velika vlaga, sparina, to je uticalo na težinu lopte i rame je malo propatilo. Biću u redu za finale“, objasnio je Novak.

I Gael se držao za levo koleno, olako mu je padala koncentracija i generalno je to bio haos na terenu, puko preživljavanje. Đoković je pocepao majicu, širio ruke negodujući kada je Monfis napravio dužu pauzu pred brejk loptu, ali se koliko-toliko povratio i dogurao je do cilja, svog sedmog finala u Njujorku.

Drugo polufinale donelo je neuporedivo kvalitetniji tenis – ponovo se ispostavilo tačnim uvreženo mišljenje da je Stan Vavrinka bolji kako turnir odmiče. U trećem kolu spasao je meč loptu u duelu sa Danom Evansom, a sada je povremeno pokazivao znake dvostrukog Gren slem šampiona.

Doduše, prva dva seta igrala su se uglavnom pod uslovima Keija Nišikorija, koji je hvatao loptu rano i oterao je Vavrinku iza osnovne linije. Ipak, svoju priliku propustio je u drugom setu – prvo je imao brejk viška, ispustio ga je, baš kao i četiri brejk lopte (tri vezane) pri vođstvu 4:3.

To je potpuno razbudilo Švajcarca, koji je delovao sve bolje kako je meč odmicao, dok je za Nišikorija važilo suprotno.

“Pogledaj uslove, umrećemo na terenu“, rekao je Vavrinka sudiji, koji im je obojici rekao da bi trebalo da požure između poena.

Pri rezultatu 4:3 u trećem setu spasla ih je kiša – krov je zatvoren, klima uređaji uključeni, pa je bilo znatno prijatnije.

Presudan trenutak dogodio se nedugo posle toga – na 4:4 i brejk lopti Japanac se nije odvažio da napadne, iako je nekoliko puta otvorio sebi teren, pa je za to kažnjen. U stvari, više je to bila Keijeva poslednja šansa, iz ove perspektive jasno je da je drugi set odlučio pobednika.

A kako to obično biva, u sledećem gemu Vavrinka je napravio brejk za 2-1 u setovima koristeći nerezonske izlaske na mrežu Nišikorija. Sve teži na nogama, Japanac je pružio otpor na početku četvrtog seta, ali bilo je jasno da Stan ide ka finalu.

Đoković – Vavrinka biće dvoboj za titulu, duel koji ima potencijal da izraste u pravi spektakl i na čiji spomen teniski fanatici trljaju ruke, ali polako, još ima vremena do nedelje.

Miomir Kecmanović posle meča se mučio s grčevima i morao je da stoji dok smo razgovarali.

“Bilo je u redu na terenu, ali kada sam se malo ohladio, nisam mogao da ustanem“, obrazlaže Kecmanović, koji je u vrlo kvalitetnom okršaju pobedio Nikolu Kuna sa 6:2, 5:7, 6:4.

Duel je mnogo podsećao na onaj sa Blankanoom s Vimbldona, s tim što je Miomir sada izašao kao pobednik – posebno raduje reakcija posle gubitka drugog seta, kada se odmah ’resetovao’ i vrhunskim riternima napravio brejk.

“Iznervirao sam se tada, počeo sam samo da udaram loptu i isplatilo se, mislim da je taj gem odlučio meč“, kaže mladi srpski teniser.

U polufinalu će igrati sa Josukeom Vatanukijem, od kojeg je u Melburnu izgubio sa 8:6 u trećem setu.

“Idem sad u ledenu kupku, masaža, istezanje i odmor“, zaključio je Kecmanović.

A na odmor odoh i ja, ostavljam vas uz...

Crtice iz Njujorka

- Kako Novak provodi slobodno vreme u Velikoj Jabuci? Nema ga mnogo, ali izdvojio je svoju omiljenu tačku. “Trudimo se da uvek odsedamo blizu Central parka, to je pravo bogatstvo, biser Njujorka. Teško i bilo opstati ovde bez Central parka, barem našoj porodici jer obožavamo jutarnje i popodnevne šetnje, trčanje, vezu sa prirodom... To nam najviše prija, a Njujork nudi sve mogućnosti – bioskope, pozorišta, restorane, sve je na tacni. Ipak, nemamo mnogo vremena jer kada počne turnir, koncentracija ide isključivo na tenis, vreme prolazi u pripremama i oporavku“.

- “Osećam se kao kod kuće dok vas slušam“, prokomentarisao je jedan simpatični Švajcarac dok smo gledali meč Vavrinke i Nišikorija. U tom trenutku srpska ekipa bila je na okupu, nas šestoro, a on je objasnio: “Srbi, Hrvati, Bosanci, često čujem taj jezik u Švajcarskoj“.

- U dve velike radnje i na nekolko malih štandova mogu se kupiti suveniri sa US opena. Magneti koštaju 10 dolara, šolje 15, kapa 30, peškir je 45, baš kao i majice, a za dukseve valja izdvojiti i više od 50 dolara. Samo moj utisak, ali čini mi se da je u Melburnu, Parizu i Londonu ponuda lepša, ako ne nužno veća.

- Karolina Pliškova na terenu retko pokazuje emocije, a izgleda da je staložena i van njega, barem prema onome što je ispričao njen trener Jirži Vanek. “Rekao sam joj: ’Pobedila si Serenu, u finalu si!’, a ona mi odgovara: ’Pusti me na miru. Odlazi!’ Kazao sam joj: ’Ma daj, hajde da uradimo nešto ludo’, a ona mi odgovara: ’Ne, ne, ne, ćuti, pusti me’. Srećna je sa telefonom u rukama, znate već ove mlade danas“.

- Na pitanje kako bi okarakterisao svoj neobični put do finala, Đoković je dao nešto duži odgovor. Novinar je ponovio pitanje, a Novak se nasmejao i rekao: “Ne mogu da sve pretočim u jednu reč, teško mi je da vam pronađem naslov, moraćete da čeprkate po transkriptu. Ovaj put nemam tu pravu, jednu reč, izvinjavam se“.

- Pročitajte kako se ženski tenis vratio na velika vrata, a nadam se i da ste zadovoljni mojim odgovorima u webchatu.

Pozdrav iz Njujorka,

Saša (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve