Nova vest
Tenis

Petak, 09.09.2016.

09:15

Ženski tenis se vratio!

Četiri polufinalistkinje, četiri priče dostojne dublje i finije obrade, to je situacija koju mediji dugo nisu imali na raspolaganju na WTA turu.

Izvor: B92

Autor:B92

Ženski tenis se vratio!
Getty Images

Nedovoljno teniserki koje u kontinuitetu igraju na vrhunskom nivou, nimalo pravih rivalstava i generalno razvodnjen kvalitet učinili su ženski tenis znatno manje popularnim od muškog poslednjih godina.

Da li je ovogodišnji US open prvi korak ka promeni?

Anželik Kerberživotnu priču devojke iz malog sela kraj Poznanja ispričali smo još posle njenog trijumfa u Melburnu, a upravo taj turnir rečit je dokaz kako jedna sitnica može da lansira karijeru. U prvoj rundi Australijan opena Nemica je gubila od Misaki Doi, Japanka je imala i meč loptu, ali usledio je preokret i na kraju bajka koja je okončana titulom.

Posle kraćeg ’mamurluka’, Kerber je tu bajku počela sve više da pretapa u realnost. Blistala je na Vimbldonu, autoritativno je stigla do finala, a tamo se ni najmanje nije uplašila u dvorištu Serene Vilijams – pružila je vrlo jak otpor, jači i nego što rezultat pokazuje (7:5, 6:3), ali to je bila osnova za dalje.

Anželik uporno ponavlja da je uspela potpuno da skine pritisak sa sebe i da je trema više ne sputava u mečevima, a rezultati su očigledni. Do finala sada nije izgubila ni set, a u polufinalu sa Karolinom Voznijacki pokazala je osobinu koja je odvaja od drugih – svestranost.

Kerber se profilisala kao teniserka koja ’sve stiže’ i čeka grešku protivnice – to i dalje može da bude slučaj, ali njena kontra je sve ubitačnija, dok su i sve češći trenuci u kojima ona preuzima inicijativu i završava poene. Čak je i servis osetno poboljšala. Samopouzdanje čuda čini. I još jedna važna stvar:

“Govor tela izuzetno je važan, mnogo sam mečeva izgubila jer bih postajala frustrirana posle nekog promašaja, mislila bih o njemu sledećih nekoliko minuta. Pokušavala sam da budem pozitivnija, da to vežbam i na treningu i sada ne pokazujem čak ni kada sam iznutra malo negativnija“, ističe Nemica.

Sa 28 godina Anželik je postala najstarija teniserka koja je prvi put došla do čelnog mesta na WTA listi i okončala je vladavinu Serene Vilijams od 186 uzastopnih nedelja (toliko sedmica u nizu na vrhu provela i Štefi Graf).

Bilo je i simbolično da Kerber baš u Njujorku preuzme prvo mesto na svetu, pošto je upravo na US openu i počeo njen uspon, kada je 2011. godine kao 92. na WTA listi stigla do polufinala.

Ipak, meč u subotu sada je još važniji – Anželik celog leta dolazi do završnica i gubi (polufinale u Montrealu, srebro u Riju, finale u Sinsinatiju), a sada u Njujorku oseća se da posle dugo vremena rivalke izlaze na teren sa dozom strahopoštovanja, a da preko puta ne stoji Serena Vilijams.

To je prilika koju Kerber mora da iskoristi i da titulom zacementira svoju poziciju kao nove sile u ženskom tenisu.

Karolina Pliškova – bila je i sedma na svetu, ali do ovog US opena nijednom nije prošla dalje od trećeg kola nekog od Gren slem turnira. Pre tri dana rekla je da je takve priče više neće zanimati, a sada se postarala da ih dodatno stavi u drugi plan.

Na dan meča išla je u ’šoping’, a posle je rekla da je na teren izašla s namerom da pobedi, a ne da “uživa u meču“, što je kobna greška koju mnogi naprave i tako unapred smanje sebi šansu za iznenađenje.

Ne, 185 cm visoka Čehinja bila je odlučna i fokusirana na servis, svoje najjače oružje, i bila je svesna da ima šansu jedino ako prva napadne. To je i radila, na ruku joj je išla i Serenina lošija igra, ali to nikako ne umanjuje Karolinin uspeh.

Osvojila je titulu u Sinsinatiju, već više od mesec dana ističe kako je popravila kretanje, a i izjavila je da je oduvek osećala da može da se pokaže na najvećoj sceni. Kada se sve to uzme u obzir, plasman u finale i nije toliko čudo.

Trener joj je Jirži Vanek, nekada 74. teniser sveta, sa kojim je vrlo bliska – vidi se to i po komunikaciji van terena, na kompleksu US opena, ali i na terenu, sada je dobila i opomenu zbog ’koučinga’.

Omiljena hrana joj je pasta, a uživa u pecanju, čime se može objasniti njena staloženost na terenu koju samo ponekad prekinu stisnuta pesnica ili nervozni uzdah. Izjavila je posle meča da je “Amerika mrzi“ jer je pobedila obe sestre Vilijams, ali navijači će barem pamtiti da su bili svedoci proboja 24-godišnje Pliškove.

Finalni ispit čeka je u subotu – Kerber je favorit, ali zar nije bila i Serena?

Serena Vilijams – uskoro će napuniti 35 godina, ali i dalje se bori nesmanjenom žestinom. Naporan duel sa Simonom Halep očigledno je ostavio traga, a Serenin trener Patrik Muratoglu kaže da je povreda levog kolena uzrok poraza i da bi njegova učenica pobedila da je bila “20% zdravija“.

Sa druge strane, Amerikanka je konstatovala da joj je povreda više pravila problem mentalne prirode i da “ni jednostavni udarci više nisu jednostavni kada razmišljate o nečemu drugom“.

I zaista, od svih stvari u kojima nije podsećala na sebe, najvidniji je bio psihički aspekt, pogotovo to kako je olako pustila Pliškovu da se izvuče kada se stegla, to su situacije u kojima Serena obično lomi suparnice.

Sada je slučaj bio obrnut – posle spektakularnog loba za 4:3 u taj brejku drugog seta, mlađa Vilijamsova odservirala je duplu grešku, i to promašivši drugi servis za više od metar, a i meč je okončala dvostrukom greškom.

“Ne želim da govorim o tome“, odbila je da komentariše gubitak prvog mesta, a to za njene navijače može da bude samo pozitivan znak – peče je što više nije na vrhu i još je gladna novih uspeha.

Motiva joj dakle ne manjka, ali pitanje je dokle će Serenu telo slušati. Nadajmo se da će joj dati bar još malo vremena da pokuša da obori rekord Štefi Graf od 22 Gren slem titule.

Karolina Voznijacki – sezona puna povreda, pad na 74. mesto, a onda je došla u Njujork, grad u kojem živi i u kojem je obožavaju. Nije bila daleko od poraza u prvom kolu protiv Taunzend, gubila je i sa 4:0 od Kuznjecove u prvom setu, ali od tada je Dankinja zaigrala tenis koji ju je nekada učinio prvom teniserkom sveta.

Njena igra ponovo je dobila obrise, vraćala je dublje i oštrije lopte, češće odapinjala bekhend paralele, a čak je i forhendom znala da bude agresivna.

Ne računajući poslednji gem prvog i početak drugog seta, ni polufinale Voznijacki nije odigrala loše, ali Kerber jednostavno ume sve što i Karolina, samo još bolje.

Dankinja će se ponovo vratiti dovoljno visoko na listi da može da bude nosilac na Gren slem turnirima, sa igrom koju je prikazala može da se nada i povratku u Top 10, ali pravo je pitanje šta ona želi od svoje budućnosti.

Pre nekoliko dana njen otac Pjotr dao je intervju u kojem je rekao da bi Karolina mogla da se povuče na kraju sezone – upitana da prokomentariše, ona te navode nije demantovala, već je naglasila da je trenutno koncentrisana isključivo na turnir.

Videćemo šta sutra nosi, ali Karolini je tek 26 godina i bila bi prava šteta da se već sada povuče.

Polufinalistkinje su dakle donele zanimljive narative koje možemo da pratimo, ali nisu jedine – svet je upoznao mladu Anu Konjuh, video odlučniju Simonu Halep, nepokolebljivu Venus Vilijams, Sevastovu koja se povukla, pa se vratila i došla do četvrtfinala.

Nije loše za novi početak, sasvim dovoljno da se ’zagrejemo’ i pratimo kao nekad.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve