Nova vest
Tenis

Četvrtak, 08.09.2016.

09:00

Leptir, gong, Kei – previše za Marija, tužno prazan Artur Eš

Godine 2014. dobio je Raonića i Vavrinku u pet setova (oba puta je gubio 2-1), onda i Đokovića sa 3-1 po velikoj vrućini i zaustavljen je tek u finalu US opena.

Izvor: B92

Autor:B92

Leptir, gong, Kei – previše za Marija, tužno prazan Artur Eš
Getty Images

To je to, konstatovali su mnogi, Kei Nišikori napokon je rešio probleme sa svojim telom i pokazao da je i mentalno spreman za najveće domete.

Nije moglo biti dalje od istine, Japanac jeste ostao vrlo dobar Top 10 igrač, ali Gren slem proboj je izostao – svaki put kada bi delovalo da će Nišikori napraviti iskorak, usledila bi neka povreda, samopouzdanje mu je bilo nisko, pa je samo tri puta došao do četvrtfinala Gren slema.

Ako se poraz od Đokovića ove godine u Melburnu može svrstati pod očekivane, mada je i on došao prelako, ogromne prilike za polufinale propuštene su prošle sezone – u Australiji poraz od Berdiha u tri, a u Parizu od Conge u pet setova.

Sve do Rodžers kupa Kei je imao samo jednu pobedu nad Top 10 igračima ove godine, ali bronza u Riju očigledno mu je dala krila – ušunjao se u četvrtfinale i malo ko je verovao u njega pred duel sa Endijem Marijem, ali Japanac je priredio najveće iznenađenje turnira (1:6, 6:4, 4:6, 6:1, 7:5).

Bio je to jedan od duela u kojima je bilo mnogo raskrsnica u kojima je meč mogao da ode na jednu ili drugu stranu, toliko ih je bilo da je ključni trenutak skoro nemoguće identifikovati – nije to bio najkvalitetniji meč na turniru, mada jeste bilo lepih poena, ali svakako je pokazao svu sirovu lepotu tenisa, lepotu ’preživljavanja’ i borbe sa samim sobom.

Na kraju, odlučila je Nišikorijeva mirna glava i vera u taktiku koju je odabrao. Volej mu je odlično funkcionisao tokom većeg dela meča, ali je promašio zicer na mreži u gemu u kojem je Mari izjednačio na 4:4 u petom setu. Drop šot mu je donosio dosta uspeha protiv rivala koji je stajao daleko iza osnovne linije, ali nekoliko puta je i skupo platio tu odluku.

Ipak, u najvažnijem trenutku meča, na brejk lopti na 5:5 u petom setu, Nišikori je ostao dosledan – drop šot je nadgradio fantastičnim refleksnim volejom, osvojio je ključni poen, a Mariju nije ostalo ništa drugo nego da reketom udari u mrežu.

“Tokom meča video sam da se ukazuju šanse da budem agresivan i da izlazim na mrežu – jednostavno sam to osetio i počelo je da funkcioniše“, objašnjava 26-godišnji Japanac.

Više puta je delovalo da ćemo videti dobrog, starog Keija, nesnađenog na najvećoj sceni – gubio je sa setom i brejkom zaostatka, u trećem setu je odbio pregršt poklona koje mu je Mari nudio, a u petom je dva puta ispustio brejk viška. I svaki put kada bismo pomislili “slomio ga je Endi“, Kei nije bio slomljen, a na kraju je za to nagrađen posle nepuna četiri časa borbe.

Najilustrativniji primer Keijeve hladnokrvnosti jeste servis – četiri i po seta nedostajali su mu jeftino zarađeni poeni početnim udarcem, a u poslednja tri gema servis je potpuno proradio (ironije radi, u gemu u kojem je pretrpeo brejk posle vođstva 40:0, Kei je imao tri servis-vinera) i na kraju je to došlo na naplatu, doduše uz Marijevu pomoć.

“Bilo je mnogo uspona i padova, izgubio sam taj gem posle 40:0, ali uspevao sam da ostanem miran i mislim da je to najvažnija stvar koju sam postigao. I generalno, posle pauze zbog kiše i razgovora sa trenerom, bio sam mnogo koncentrisaniji“, kaže Nišikori.

A spomenute Marijeve pomoći nije bilo malo ni tokom celog susreta, bio je Škot u svom autodestruktivnom izdanju u kakvom ga dugo nismo videli. Smetao mu je leptir, smetala mu je Marija Čičak u stolici, a ni okolnosti mu nisu išle na ruku – pri vođstvu 2:1 u setovima i 1-1 u trećem, usred poena na brejk lopti začuo se glasan zvuk (greška u sistemu, objašnjeno je posle, jedan kolega je posle stavio duhovit naslov GONG with the wind), a poen je ponovljen.

Mari je potom smestio ritern u mrežu i to ga je toliko poremetilo da nije mogao da se sabere narednih pola sata – nedopustivo za trostrukog Gren slem šampiona. Kao što je nedopustivo i da toliko puta bude u prednosti i da tu prednost olako ispušta – drugi servis, na kojem je mnogo radio ove godine, izdao ga je kada je bilo najpotrebnije, na 5:5 i 30:30 u petom setu smestio je loptu u mrežu za duplu grešku.

Endi je po prirodi neko ko se brani, napada iz kontre, ali povremeno zna i da preuzme inicijativu – sada je taj poslednji deo njegove igre potpuno izostao, stajao je predaleko iza osnovne linije i predugi su bili intervali u kojima je o ishodu poena odlučivao isključivo Nišikori.

“Kada su zatvorili krov (na 3:3 u drugom setu), on je počeo više da diktira poene, bio je bliži osnovnoj liniji i agresivnije je udarao loptu. Ja sam više trčao, a to nije bio slučaj u prvih set i po, kao ni u našem meču na Olimpijskim igrama (6:1, 6:4)“, kaže Endi.

Interesantno, od titule u Njujorku 2012. godine Mari nijednom nije došao do polufinala – to je bilo razumljivo 2013. zbog problema sa leđima (poraz od Vavrinke u četvrtfinalu), sledeće godine u istoj fazi izgubio je od Đokovića, ali porazi od Andersona i sada od Nišikorija ne spadaju u red očekivanih.

Takođe, od početka sezone na šljaci, ovo je prvi turnir na kojem je Mari ispao pre polufinala, osvojio je i četiri trofeja, tako da je moguć i zamor materijala za momka kojeg su mnogi videli kao glavnog favorita – to mi je rekao i Mark Filipusis u razgovoru, ali u tenisu se stvari brzo menjaju.

Večernji program protekao je u skladu sa očekivanjima – Serena se mučila, u drugom setu je propustila svih 12 brejk lopti, ali je u trećem iskoristila jedan mali pad koncentracija Simone Halep i do kraja je bila neumoljiva kako samo ona to ume. Rumunka će žaliti za dve vezane brejk lopte početkom trećeg seta, posle toga je Serena zaigrala kao ono što jeste – najbolja teniserka svih vremena.

Meč Vavrinke i Del Potra trebalo je da bude kulminacija večeri, ali tribine su svakim minutom postajale sve praznije. Razumem da je radni dan sutra i ne osuđujem, ali mi ipak nije jasno – valjda si platio karte, trebalo bi da voliš tenis, a jedan dan na poslu možeš da odradiš maksimalno i umoran, pa lepo nakon toga ranije legneš i onda je sve na svom mestu... Biće da nije do radnog dana, nego što kaže kolega Nikola, do publike koja je kupila te karte – pravi zaljubljenik u tenis nema šanse da bi napustio Artur Eš.

Bilo je šta da se vidi, iako su se i jedan i drugi žalili na povrede, a Argentinac je posle gubitka trećeg seta pokazao na kvadricepse i gestikulirao da su mu noge ’gotove’. Vavrinka je spasao meč loptu u duelu trećeg kola sa Evansom, sada se bez velike pompe plasirao u polufinale, a u završnoj fazi opasan je protivnik svakome.

Na kraju su se oni najuporniji koji su ostali zahvalili Del Potru pesmom, a on je na konferenciji rekao da se ne može opisati rečima to što je osećao u tom trenutku. Argentinac je ponovo na pravom putu.

Crtice iz Njujorka

- Ponuda hrane u restoranu za igrače – pasta sa tri različita sosa (alfredo, paradajz, pesto), a biraju se i sastojci (piletina, kobasica ili račići, razno povrće i sl). Super je pasta, picu nisam probao, ali kolega Vlada iz Žurnala kaže da je odlična. Zatim su tu razne salate, sendviči, a glavna jela se menjaju – teletina, piletina, losos i slično, uz priloge najčešće u vidu nekog zeleniša, krompira i povrća. U odnosu na novinarsku menzu najvažnija razlika je supa, koja baš fino legne posle života na suvoj hrani, a i deserti su prva liga – pisao sam vam već o čokoladnoj torti, krofne i mafini su isto ukusni, a ima i još kolača koje nisam stigao da probam, verovali ili ne.

- Ana Konjuh ispala je od Karoline Pliškove, ali je plasmanom u četvrtfinale već napravila rezultat karijere. To je na pravi način dočekano u Hrvatskoj. “Posle pobede nad Radvanjskom dobila sam hiljade poruka na telefon, istrošila se baterija u nekom trenutku“, ponovila je Ana reči iz intervjua za B92, “Dobar je osećaj kada ljudi navijaju za tebe i kada si priznat u svojoj zemlji, to mi je motiv da postanem još bolja“.

- Nik Kirjos predao je meč trećeg kola Ilji Marčenku zbog povrede, odmah je napadnut sa svih strana – Džon Mekinro je bio oštar i rekao da bi trebalo da radi nešto drugo ako ne želi da se bavi tenisom, a bilo je još negativnih komentara. Kirjos je odgovorio na Tviteru: “Džon Mekinro me podbode, to razumem, ali Rodžer Rašid... Hahaha, to možda i ne razumem toliko, do tvog najboljeg plasmana u karijeri došao sam sa 18 godina. Lakše malo, prijatelju“.

- Na današnji dan: Godine 1991. Monika Seleš, tada 17-godišnjakinja, pobedom nad duplo starijom Martinom Navratilovom osvaja svoju prvu titulu na US openu; Morin Konoli postala je 1953. godine prva igračica koja je kompletirala Gren slem; Pre 36 godina Džon Mekinro dobio je Bjerna Borga u jednom od najboljih finala u Njujorku – 7:6, 6:1, 6:7, 5:7, 6:4.

- Koliko ti znači što si ušla u Last Eight Club (teniserke koje su došle do četvrtfinala Gren slema), pitali su Anastasiju Sevastovu. “Čula sam za to – šta to znači, dobijam li nešto posebno“; upitala je Letonka. U suštini dobijaš besplatne akreditacije i karte do kraja života, usledilo je objašnjenje, a Sevastova je potom ponovo pokazala da ume da se našali: “Super. A hoću li dobiti i da treniram sama na terenuu? Pre turnira morala sam uvek da delim“.

- Pročitajte intervju sa Todom Martinom, a tokom dana očekuje vas i jedna zanimljiva Novakova izjava.

Bližimo se kulminaciji turnira, veliki pozdrav iz Njujorka,

Saša (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve