Novak: Evoluirao sam kao ličnost, nije sve u pobedama

U karijeri je osvojio 66 trofeja, od toga 12 na Gren slem turnirima i 30 iz Masters 1000 serije.

Komentari 156
Getty Images
Getty Images

Ipak, prvi teniser sveta Novak Đoković kaže da mu titule nisu primarna motivacija, sada kada je u 30. godini i posle toliko uspeha u karijeri.

Mari: Đoković je favorit

“U žrebu su ostali vrhunski igrači, ali rekao bih da je Novak favorit, ima besprekoran međusobni skor sa Monfisom. Ipak, i ostali imaju šansu, Nišikori ga je ovde već pobedio i sjajan je na ovoj podlozi“, kaže Škot, koji je ispao u četvrtfinalu.

“S jedne strane me motiviše da pružam najbolje partije na Gren slemovima i naravno da igram s namerom da bih pobedio. Ipak, suštinski mi više nije toliko presudno u životu da osvajam i da pobeđujem – ako izgubim ili ne ostvarim neki svoj cilj, kao što je npr. bilo u Riju, u tom trenutku je emotivno to teško podneti, ali neće mi se ceo svet raspasti ako se to dogodi“, kazao je Đoković posle četvrtfinalnog meča sa Žo-Vilfredom Congom.

Novak kaže da ga napred gura ljubav koju oseća prema sportu.

“Prošao sam kroz period evolucije kao ličnosti i postoje mnoge stvari koje su mi bitnije od pobede i poraza – pre svega, od ključnog značaja mi je da uživam u sportu. Mnogo toga sam postigao, zahvalan sam na tome, ali mi je bitno da i dalje gajim ljubav prema svakom momentu provedenom na terenu, da znam da postoji neki smisao u tome“, kaže Đoković i obrazlaže:

“Ako smisao ne postoji, onda je to navika ili strah da ne radim nešto drugo u životu. Ali stvarno volim tenis, imam podršku svojih najbližih i to mi daje snagu. Takođe, pronašao sam sebe i u drugim stvarima koje sinergično povezujem sa tenisom, pa onda to i tenisu daje veći značaj“.

Sledeći izazov Novak će imati u petak, kada se u polufinalu US opena sastaje sa Gaelom Monfisom, kojeg je pobedio u svih 12 međusobnih okršaja.

“Psihički to može da ima uticaja to što me nikada nije pobedio, ali može i dodatno da ga motiviše. U jedinstvenoj je prilici da uđe u prvo Slem finale – impresivan je na terenu, ima kompletnu igru, izvanredno se kreće, fleksibilan je i siguran sam da će biti fizički jako zahtevno pošto on do sada nije izgubio ni set. Vrlo je fokusiran i deluje malo drugačije nego inače“, zaključio je najbolji teniser sveta.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

prethodna strana 1 / 5 sledeca idi na stranu