Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 05.09.2016.

03:50

Rafael Nadal i Luka Puj – iste stepenice, smer različit

Vratio se iz ’mrtvih’ spasavši tri vezane meč lopte, njegov rival je uzdrman, a on je dobio loptu na forhend u sredini polja.

Izvor: B92

Autor:B92

Rafael Nadal i Luka Puj – iste stepenice, smer različit
Getty Images

U onome što će se desiti u sledećem deliću sekunde postaće jasno da Rafael Nadal više nije isti Rafael Nadal od pre tri, pet ili osam godina – umesto rutinskog plasiranja lopte u prostor kojeg je bilo na pretek, Rafa pogađa mrežu i hvata se za glavu.

Tokom karijere ’Bik iz Manakora’ bio je toliko efikasan u tome da gurne protivnika sa litice, da ga dokrajči, a sada smo nekoliko puta videli Nadala koji vraća rivala u meč.

Posle najneverovatnijeg loba na celom turniru na smeč Puija, u sledećem poenu Rafa plasira bekhendom loptu usred mreže na brejk lopti. Posle brejka viška u petom setu, prepušta brejk nekontrolisanim forhendom. Niti jednog trenutka ne deluje potpuno siguran u sebe, a to nije onaj Nadal koji ne pušta kada zagrize.

“Bila je to velika greška na 6:6 u taj brejku. Odigrao sam pravi poen, došao u poziciju da napravim viner, ali pogrešio sam i to je to. Ne može čovek da izludi misleći o takvim stvarima, zar ne? Desi se greška, a problem je što sam uopšte došao do te tačke u meču“, kaže Nadal i dodaje:

“Sa 30 godina, i posle karijere kakvu sam imao, nije pitanje pritiska. Trebalo je da serviram bolje u pojedinim trenucima i da nanesem više bola protivniku svojim udarcima“.

Luka Puj, momak koji je odigrao meč života, koristi poklon, trza se iz kratkotrajne letargije i lepim insajd-in forhendom ostvaruje najveću pobedu u dosadašnjem toku karijere. Tenis je igra u kojoj se čuda stvarno dešavaju – pre samo četiri dana Puj je gubio sa 2-0 u setovima, a protivnik Marko Kjudineli, koji je prvoj rundi prvi put u šest godina došao do pobede na nekom Gren slem turniru, servirao je za meč.

Puj je okrenuo taj meč, zatim je u pet setova pobedio Roberta Bautistu Aguta, a onda je rešio da iskoristi svojih pet minuta na najvećem stadionu na sveta. Potisnuo je Nadala iza osnovne linije, hvatao loptice u penjanju i menjao im pravac po volji kao da je to najlakša stvar na svetu – bekhendom sa produženim zamahom fino je prolazio kroz loptu i pravio vinere i po paraleli i po dijagonali, a forhendom je uglavnom eksploatisao bekhend Nadala.

Izgubio je drugi set, ali nije ga odigrao loše – u trećem je rano napravio brejk i tvrdoglavo ga čuvao do kraja, da bi u gemu u kojem je servirao za set pokazao mentalnu čvrstinu u koju ćemo se tek uveriti. Gem je osvojio sa dva asa i dva servis-vinera posle hrabrih drugih servisa.

“Preselio sam se u Dubai i počeo sam da radim drugačije, jače. Promenio sam mnogo stvari – imam čoveka koji me fizički sprema i radimo skoro neprestano, čak i na turnirima. Mislim da sam i mentalno jači, igram sa više samopouzdanja, a i iskusniji sam“, pokušao je da objasni svoj uspon Puj.

Na 2:2 u četvrtom setu Nadal je promašio pet servisa u nizu – međutim, iako je u svakom od naredna četiri poena bio u igri, Puj je izgubio gem. Tonus mu je opao, noge mu više nisu radile kako treba, pogotovo kada je trebalo da se prilično spusti u kolenima, a najednom je i odustao od plana igre koji mu je donosio toliko uspeha i zadovoljio se čekanjem i slanjem spinova na Nadalov bekhend.

Izgubio je servis, potom je vratio brejk, ali to je više bila Rafina krivica (još jedan primer Nadalovog stanja s početka teksta) i Puj je odjednom delovao nesnađeno na terenu. Izgubio je četvrti set, prvi servis mu je potpuno stao (i imao je samo 46% ubačenih za ceo meč), dopustio brejk na startu petog i bio je u nokdaunu, a sudija je odbrojao do devet.

Nije stigao do broja deset jer je Puj ustao i ponovo zaplesao po terenu – na čist adrenalin, reklo bi se.

Obično nemam problem da verbalizujem ni osećanja ni atmosferu oko sebe, ali energiju koja je strujala vazduhom na ’Artur Ešu’ u tim trenucima teško je dočarati – bukvalno svi na ivici sedišta, ni muva da se čuje na inače (pre) bučnom stadionu, a onda erupcija posle svakog poena, a ponek zvuk između servisa više je značio nestrpljenje nego nekulturu.

“Nekada bukvalno nisam mogao da čujem svoje ’Allez’ od buke, ovo je ubedljivo najbolja atmosfera u kojoj sam ikada igrao“, oduševljen je momak rođen na severu Francuske.

Francuz vraća brejk uprkos tome što je Nadal vodio 30-0, a ubrzo smo dočekali i kulminaciju drame – taj brejk. Bilo je jedino pravedno da se tako završi. Stegnuti obojica, ali prvi se oslobađa Pui i šalje novi laser bekhendom niz liniju – što bi rekla koleginica Karol Bušar, “srpski bekhend“, i Janku i Novaku to je jedna od specijalnosti.

Dolazi 22-godišnji Puj do 6-3 i tri vezane meč lopte, ali tu je red na njega da mu se stegne ruka – forhend u mrežu, Nadalov dobar servis, pa forhend daleko u aut, 6:6.

Ekstaza na stadionu, deluje da će se Nadal izvući – stari Nadal bi to i učinio, ali on jednostavno više nije taj čovek. Na već opisani način promašuje zicer, a Puj overava trijumf posle četiri sata i šest minuta iznurujuće bitke.

Hladan pozdrav na mreži, pitanje je još koliko sličnih udaraca može da izdrži jedan od najboljih tenisera svih vremena – znajući Nadala, neće se predati bez krvave borbe i naučio nas je da ga nikada ne precrtamo, ali svakim ovakvim porazom postaje još ranjiviji u očima suparnika. A godine prolaze...

“Nije važno da li sam došao posle povrede ili sa nedovoljno pripreme – na kraju se niko toga ne seća, ostaje zapisano da sam izgubio u četvrtom kolu. Bio sam spreman, osećao sam se tako, možemo sada da tražim priče, ali propustio sam priliku i tužan sam zbog toga, to je jedino važno. Ali jedno je sigurno – boriću se da to promenim“, bio je Rafa pošten, kao i uvek:

“Motivisan sam da nastavim da radim – bilo je potrebno mnogo uloženih sati, mnogo duha i žrtve kako bih se vratio u stanje u kojem sam bio pre ovogodišnje povrede. Pozitivno je što ne počinjem od nule i osećam da sam sada bliži nivou koji želim nego što je to bio slučaj prošle godine kada sam bio nervozan i mučio se na mentalnom planu“.

Na stepenicama teniske karijere Rafa ide u smeru naniže, ali će nastaviti da se bori za svoje mesto pod suncem koje ga je toliko dugo grejalo, a Puj već za dva dana ima novu priliku da dodatno sebi prokrči put ka tom istom mestu.

“Možda je ovo meč koji će mi promeniti karijeru, reći ću vam za nekoliko meseci ili za nekoliko godina. Ako kažem sada ’da’ i budem pedeseti za godinu dana...“, odmeren je Francuz.

Puj je na istim stepenicama kao Nadal, ali u smeru naviše – ipak, svestan je da će na tom putu morati konstantno da se usavršava i da će prepreka biti mnogo. Prva sledeća je Gael Monfis.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve