Nova vest
Tenis

Nedelja, 04.09.2016.

09:30

Krov za Novakovu radost, torta i Karolinino pismo

“Sa zdravstvene tačke gledišta, osećam se znatno bolje nego što je to bio slučaj na početku turnira“.

Izvor: B92

Autor:B92

Krov za Novakovu radost, torta i Karolinino pismo
Getty Images

Rečenica koju su svi u pres-sali čekali da čuju, a koja se mogla i naslutiti po nepunih pola sata kojih je Novak Đoković proveo na terenu sa Mihailom Južnim, dok Rus nije predao zbog povrede.

Nekoliko puta odservirao je i brzinom od preko 200 kilometara na sat, držao je potrebnu dubinu sa osnovne linije ’prolazeći’ kroz udarce i koristio je bukvalno svaki deo terena u razmenama.

Sve to, kao i činjenica da je Novak ostao da trenira posle meča i da je uglavnom radio na servisu, predstavlja pozitivan znak pred ulazak u drugu nedelju.

“Ne volim da govorim o tome jer to nisu stvari za javnost i to previše otkriva stvari koje ja ne želim da drugi znaju“, rekao je Đoković u razgovoru sa srpskim novinarima.

Stvari u tenisu brzo se menjaju – pre samo tri meseca mnogi su tvrdili da će Novak osvojiti kalendarski Gren slem, a sada je došao u situaciju da posle dugo vremena nije jasan prvi favorit za trofej jer mnogi mediji prednost daju Endiju Mariju.

“To je vaš posao, da spekulišete i predviđate ko će da pobedi – poštujem, ali da budem iskren, ne obraćam previše pažnju na to. Postojale su faze u mojoj karijeri kada sam bio sav u tome i pratio ko šta govori, ali to je uticalo na mene“, kaže Novak, koji je bio raspoloženiji nego posle meča prve runde, i dodaje:

“To sada nije slučaj, napredovao sam u tom smislu. Oslanjam se na sebe, svestan sam svojih sposobnosti i sva koncentracija odlazi mi na to da dođem u optimalno stanje tela i duha kako bih igrao najbolje što mogu“.

Krov je možda pojačao buku, ali je zato smanjio nalete vetra koji su u prošlosti znali da utiču na mečeve i te kako – sećate li se 2012. godine i oluje po kojoj su igrali Berdih i Mari, a zatim i Đoković i Ferer prvi set?

“Mnogo je približnije dvoranskim uslovima i to nesumnjivo meni odgovara. Radovao sam se i prošle godine kada je bilo završeno 70-80 posto konstrukcije, i tada je već bio osećaj kao u dvorani, pogotovo u kasnim popodnevnim i večernjim časovima kada nema sunca. Dva finala u Njujorku bila su mi vrlo vetrovita, sa Marijem 2012. i sa Nadalom 2013. godine, oba puta sam dozvolio da me to poremeti previše i nisam odigrao na svom maksimumu“, kaže Novak i obrazlaže zašto mu nove okolnosti pogoduju:

“Znači mi što je manje vetra jer se moja igra umnogome zasniva na ritmu, kretnji, tajmingu, pa mi je važno da mogu da imam kontrolu sa osnovne linije“.

A mnogo duela sa osnovne linije biće u Novakovom narednom meču – ispunila mu se želja, hteo je Đoković pre Edmunda nego Iznera, ali svestan je da ni to neće biti lak posao jer je Britanac snažnih udaraca mnogo napredovao u poslednje vreme.

Šok dana svakako je eliminacija Marina Čilića u tri seta od Džeka Soka – posle je hrvatski teniser rekao da ga noge nisu slušale, pa je Žo-Vilfred Conga jedini nosilac na Novakovom putu do polufinala.

Francuz je pred meč sa Andersonom stavio slušalice na uši, bio je u svom svetu iz kojeg je izašao jedino da bi se poljubio s devojkom, na licu su mu se ocrtavali nestrpljenje i tenzija, kao u studenta koji čeka ispit. Prvi put sam video Congu takvog, ali to ništa nije značilo jer je lako dobio meč u tri seta.

Dan su otvorile Karolina Voznijacki i Monika Nikulesku, nikako nisam hteo da propustim taj meč – Dankinja je briljirala protiv Kuznjecove, a Rumunka ima najneobičniji stil igre na WTA turu, forhend udara isključivo slajsom, mnogo drop šotova, uglova, nadmudrivanja...

Sada nije bila na svom nivou, Voznijacki je lako izašla na kraj sa njome i pokazala da se vraća na pravi put posle sezone ispresecane povredama.

“Zadovoljna sam time što stojim blizu linije i što dobro pometam lopticu s jedne na drugu stranu“, kazala je nasmejana Dankinja.

I zaista, posle dugo vremena, u njenoj igri prepoznaju se svrha i plan i uspeva u kontinuitetu da drži loptu duboko u polju. Osmina finala doneće sudar svetova, dva potpuno različita stila igre, pošto se Karolina sastaje sa Medison Kiz.

Mlada, 18-godišnja Naomi Osaka vodila je sa 5:1 u trećem setu protiv Amerikanke, ali se onda potpuno zaledila – noge su joj stale, grešila je i grešila dok nije došla na ivicu suza (samo što nije zaplakala i na konferenciji koju je održala skoro četiri sata po završetku meča).

Na kraju je Kiz slavila sa 7:6 i sigurno će sa novom energijom ući u nastavak turnira – često je slučaj da se igrač revitalizuje pošto za dlaku izbegne eliminaciju, a Kiz je sada prošla u drugu nedelju na svakom Gren slem turniru ove godine.

“Ona jutra kada mi se nije ustajalo u 6.15 da treniram, mislim da sam dogurala tu gde sam sada jer sam baš tada ustajala i dobro trenirala. Koliko god to mrzim, moraću da nastavim tako u budućnosti“, kaže 21-godišnja devojka iz Floride.

Gledajte da ne propustite meč Voznijacki – Kiz, biće im to prvi međusobni okršaj i trebalo bi da bude zabavno, baš kao što se nadam da će vam biti zabavne i...

Crtice iz Njujorka

- Agnješki Radvanjskoj saopštili su da je Bijonsi došla da gleda meč Serene Vilijams. “Stvarno? Zašto nije bila na mom meču? To nije fer“, našalila se inače ozbiljna Poljakinja.

- Na današnji dan: Pre 29 godina Gabrijela Sabatinu pobedila je Beverli Bauz sa 6:3, 6:3 u meču koji je završen u 1.30 ujutru. Na pitanje da li se zabrinula što joj meč počinje posle ponoći, Argentinka je odgovorila: “Nisam bila zabrinuta kada sam videla Beverli kako spava u prostoriji za igrače“.

- U restoranu za igrače nešto je raznovrsnija hrana od medijske menze, ali novinari mogu da uđu i u prostorije u kojima teniseri jedu. ’Snimio’ sam jednu tortu, čokoladnu markizu, pa mi je to jedan siguran izlet do tenisera. “Dobro me podseti, ta torta je sjajna“, rekla mi je uz smeh Danka Kovinić, “Sad ću da uzmem jednu za posle“. Stvarno je odlična – čokolada, čokolada i još malo čokolade, šta češ više...

- U Njujorku se nalazi i Dušan Vemić, koji je nekada bio 146. teniser sveta. Jedno vreme proveo je u timu Novaka Đokovića, a od turnira u Sinsinatiju radi sa braćom Brajen i pokušava da im pomogne da se vrate u vrh.

- Karolina Voznijacki pisala je autorski tekst za Players’ Tribune, pod naslovom ’Pismo mlađoj sebi’. Pisala je o odnosu sa ocem, razmišljanjima, medijima, karijeri posle tenisa itd. Preporučujem vam da pročitate, a na konferenciji sam Karolinu pitao kakav je bio osećaj prevrteti u glavi sve što se desilo u poslednjih petnaest godina.

“Želela sam da se zahvalim svima koji su od početka bili uz mene. Takođe, mnogo igrača mi je došlo i reklo: ’Znaš šta? Hvala ti mnogo. Velika si nam inspiracija jer i mi putujemo sa roditeljima i mogli smo da se pronađemo u onome što si napisala’. Mnogi ljudi ne vide tu drugu stranu o kojoj sam pisala, a mislim i da je lepo da deca koja sada maštaju vide šta treba da prođu“.

- Marinu Čiliću intervju sa mnom nažalost nije doneo sreću, ali Radek Štepanek ne mora da brine o tome da ću ga izbaksuzirati, pošto je već ispao, pa u toku dana čitajte razgovor sa harizmatičnim Čehom.

Sve sugestije, kritike i pohvale šaljite mi putem komentara ili na Tviteru uz hešteg #OzmouJabuci.

Pozdrav iz Njujorka,

Saša (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve