Nova vest
Tenis

Utorak, 30.08.2016.

08:05

Novak – povreda i moć autosugestije

Uputio je već karakterističan pozdrav publici, zapevao je pesmu Fila Kolinsa, kratko i zaigrao, a onda se i našalio s nekim u publici.

Izvor: B92

Autor:B92

Novak – povreda i moć autosugestije
Getty Images

“Bićeš mi mentor na sledećem meču“, uz osmeh je rekao Novak jednom navijaču i zahvalio mu se na podršci: “Čuo sam te kako me hrabriš“.

I na konferenciji za medije najbolji teniser sveta bio je lepo raspoložen i uspeo je da nasmeje novinare. Nova praksa na US openu jeste da se novinar pre postavljanja pitanja predstavi i kaže koju medijsku kuću predstavlja. “Novi sistem“, objasnio je predstavnik ATP-ja.

“Policijski sistem“, nadovezao se Đoković, “Molio bih vašu ličnu kartu“.

Takva veselost bila je u suprotnosti sa Novakovim stavom na stadionu ’Artur Eš’ u pobedi nad Ježijem Janovičem (6:3, 5:7, 6:2, 6:1). “Joyless performance“, ocenio je komentator Evrosporta – i zaista, nedostajalo je radosti u Đokovićevoj igri, na momente je čak delovao i razdražljivo, a u dva-tri navrata i nesigurno, što nije epitet koji često stoji uz njegovu igru.

Čini se da je Novak frustriran fizičkim poteškoćama zbog kojih ne može da pruži maksimum, a po principu domino efekta, to saznanje ohrabruje protivnike i učvršćuje im nadu da je i srpski teniser ranjiv.

U prva dva seta videli smo briljantnog Janoviča (osim onih pet-šest minuta u drugom setu kada je ’nestao’), iako je polufinalisti Vimbldona iz 2013. to bio tek sedmi meč u tekućoj sezoni. Sevale su munje sa osnovne linije, drop šotovi su bili pravovremeni, ali i Đoković je igrao vrlo dobro – stekao se utisak nedorečenosti i nedostatka oštrine, ali je i Novak znao barem nakratko da zategne kada je bilo gusto.

Ježi je ostao bez goriva posle drugog seta i Đoković je rutinski pobedio, ali problemi sa povredom/povredama nadvijaju se nad srpskim teniserom kao tamni oblak.

Autosugestija je moćna stvar, Novak veruje u nju i zato je bio prilično pozitivan posle meča, a bilo bi poželjno i verovatno ćemo nešto od toga videti i dok okršaj traje. Novak je jezgrovito odgovorio na pitanje o medicinskom tajm autu.

“Samo prevencija, sve je u redu“.

Prevencija čega?

“Ruke“.

U razgovoru sa srpskim novinarima Đoković je objasnio zašto ne želi da “širi priču“ o svom fizičkom stanju.

“Počelo je previše da se spekuliše, a i da se govore neke stvari koje nisu istinite. Situacija je takva kakva jeste, nisam ni prvi ni poslednji sportista koji mora da se nosi sa izazovima fizičke prirode. Pristup ovom turniru mi je malo drugačiji, moram da budem pažljiviji s obzirom na okolnosti – idem korak po korak, pa ćemo videti“, objasnio je Novak.

Međutim, priča jednostavno sama ide na tu vodenicu i dotakli smo se servisa, koji je u trećem i četvrtom setu bio vidno sporiji nego što je uobičajeno – prosečna brzina prvog servisa u trećem setu bila mu je 165, a u četvrtom 174 kilometra na sat.

“Nadam se da ću moći maksimalno da radim na servisu i da će me služiti u sledećem susretu“, kaže Novak, a na pitanje da li je ’usporavanje’ bilo taktičko ili fizičko, odgovara:

“Nije baš bilo taktički, a zaključak onda sami možete da donesete“.

Sledeći suparnik jeste Jiri Veseli, koji je jedva izbegao poraz u meču sa 28-godišnjim Indijcem Minenijem, čovekom koji nema niti jednu pobedu na ATP nivou. Kao što je Đoković i rekao, dan po dan, uz nadu u najpovoljniji ishod.

A nešto ranije Dušan Lajović izgubio je od 32. nosioca Benoe Pera, iako je vodio sa 2-1 u setovima – Ducija su ponovo uhvatili grčevi, a sada im se razlog ne zna. Fizički kaže da se oseća u redu, kao i da nije osećao pritisak, što je ranije znalo da uzrokuje grčeve... Šta onda?

“Otići ću na testove opet, ništa me ne košta, ali moram i nešto drugo da uradim – da promenim možda način ishrane, način na koji se kondiciono spremam... Dešavalo mi se ovo često, treba da sednem sa trenerom i sa samim sobom, pa da vidim, ali moram što pre da rešim jer će mi biti sve teže da ulazim u Gren slem sa razmišlanjem u podsvesti da mi se to već dešavalo“, rezonuje Lajović.

Šteta, pošto je delovalo da je Per na konopcima i da Dušan kontroliše meč...

Prvi utisci o kompleksu Flašing Medouza izuzetno su prijatni – glavni tereni (Eš, Armstrong, Grendstend) fino su raspoređeni, prostora je između taman toliko da ne bude gužva, ali i da ne deluje prazno, dok su navijači uglavnom strastveni i za sada mi se čini da autentičnije doživljavaju tenis nego u Parizu i Londonu.

Ipak, tribine uglavnom nisu bile pune, a bilo je i izuzetaka među pravim zaljubljenicima u tenis, pa sam tako na Đokovićevom meču čuo devojku kako dečku do sebe objašnjava razliku između seta i gema.

Prošlo je dva ujutru po lokalnom vremenu, a u utorak me čeka ’pakao’ i pet naših u manje-više približno vreme, tako da je vreme da vas prepustim crticama i da kažem ’laku noć’ Kvinsu u kojem sam smešten (Vini Čejse, čitaš li?), Njujorku i vama u Srbiji.

Crtice iz Njujorka

- Karolina Voznijacki muči se sa povredama cele sezone i malo je nedostajalo da izgubi od simpatične Tejlor Taunzend (4:6, 6:3, 6:4). Dankinja je nekako izvukla meč na radost oca Pjotra, koji je sve vreme bio izuzetno nervozan – agresivno je gestikulirao, objašnjavao se sa ostalim članovima tima, a dva-tri puta i sa ćerkom ušao u nešto intenzivniju raspravu. Karolina je u Njujorku bila vicešampionka 2009. i 2014, da li će u Velikoj Jabuci početi njen povratak u vrh?

- Gradonačelnik Njujorka Bil de Bjazio obratio se publici na svečanom otvaranju US opena, a jedan američki kolega je negodovao. “Pokušava da impresionira publiku svojim poznavanjem tenisa. I to ti je gradonačelnik Njujorka...“, ljutio se novinar. Mislim se – sedi, prijatelju, da ti ispričam ja našu muku...

- Mladi, 18-godišnji Franses Tijafo bio je nadomak pobede nad Džonom Iznerom – vodio je 2-0 u setovima, posle je servirao za trijumf u petom setu, ali je ipak izgubio. Njemu će to biti slaba uteha, ali Tijafo je izveo spektakularan udarac – već sada se može reći jedan od najlepših na turniru, pošto je pročitao snažan smeč Iznera, zatim ’zaključao’ ručni zglob i poslao izvanrednu bekhend paralelu. Snimak su izbrisali, ali pojaviće se uskoro sigurno.

- Pre tačno 64 godine prvi crnac zaigrao je na US openu, u pitanju je bio doktor Redžinald Vir. Takođe 29. avgusta, ali 1968. godine, odigran je prvi meč u Open eri na Otvorenom prvenstvu SAD – Bili Džin King savladala je zubarku, dr Viju Vuskains sa 6:1, 6:0.

- Benoa Per je igrao šest puta u prvom kolu US opena, a samo jedan meč nije završen u pet setova. Sada, posle trijumfa nad Lajovićem, kontroverzni Francuz pojavio se na konferenciji za medije sa flašom Hajnekena. Samo lagano.

- Za razliku od ostalih Gren slem turnira, u Njujorku je na višim nivoima dozvoljeno ulaziti na stadion i u toku gemova. Nažalost, neki ljudi su toliko nepažljivi i neosetljivi da ustaju i utrčavaju čak i tokom poena. Ako ti je već data takva mogućnost, najmanje što možeš da uradiš jeste da sačekaš kraj poena i da diskretno dođeš do sedišta. Ali čovek...

- Tokom dana očekuje vas intervju sa nekadašnjim osmim teniserom sveta i dvostrukim polufinalistom US opena.

Sve sugestije, kritike i pohvale šaljite mi putem komentara ili na Tviteru uz hešteg #OzmouJabuci.

Pozdrav iz Njujorka,

Saša (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve