Nova vest
Tenis

Sreda, 07.09.2016.

12:25

Heroj dana IX: 'Neuništivi' Ziki na putu ka Slemu karijere

U svetu tenisa je preko dve decenije, profesionalac je postao još 1995. godine, ali ga to ne sprečava da se i dalje takmiči na najvišem nivou.

Izvor:

Autor:

Heroj dana IX: 'Neuništivi' Ziki na putu ka Slemu karijere
Getty Images

Njegova specijalnost je dubl, u kom je sa raznim partnerima odigrao preko hiljadu mečeva – 681 pobeda, 372 poraza – osvojivši na tom putu gotovo sve najveće trofeje.

U paru sa Danijelom Nestorom, Nenad Zimonjić dugo je činio najbolji dubl planete, a sada je na dva koraka od kompletiranja Gren slema u kombinaciji sa damom.

Zajedno sa Kanađaninom srpskog porekla osvojio je dva Vimbldona i Rolan Garos, u Australiji je zaustavljen u finalu 2010, dok na US Openu nikada nije otišao dalje od četvrtine finala.

S druge strane, od saradnje sa Elenom Bovinom iz Rusije od 2004. godine, pa preko kombinacija sa Kineskinjom Sun Tiantian, Slovenkom Katarinom Srebotnik i Samantom Stosur osvajao je tri od četiri najveća turnira u svetu tenisa – Australijan Open i Rolan Garos po dva puta, a Vimbldon jednom.

Za razliku od muškog dubla, za kompletiranje četiri najveća i najvažnija trofeja preostalo mu je da samo da trijumfuje na terenima Flašing Medouza.

Srbin, koji je četvrtog juna ušao u petu deceniju života, još jednom je pokazao da mu nije potrebno previše vremena da se uklopi sa novim kolegom/koleginicom na terenu, pošto je sa Jung Jang Čan iz Tajvana stigao do polufinala poslednjeg Gren slema sezone.

Ziki i Jung Jang su najpre ubedljivo eliminisali Amerikanca Skota Lipskog i Ruskinju Alu Kudriavtsevu u osmini finala, prepustivši im svega tri gema za 47 minuta igre (6:1, 6:2), da bi potom bili bolji od drugih nosilaca za prolaz u polufinale – Kazahstanke Jaroslave Švedove i Bruna Soareša iz Brazila – posle velike borbe i preokreta u trećem setu (1:6, 6:3, 13:11).

Osvajač Dejvis Kupa sa Srbijom 2010. i njegova partnerka iz Tajvana će za plasman u finale morati da eliminišu Lauru Zigmund iz Nemačke i Hrvata Matea Pavića, a okršaj parova nenosilaca zakazan je za 19 časova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

14 h

U fokusu

Vidi sve