Nova vest
Tenis

Sreda, 09.09.2015.

00:45

Tegoban meč i Novakova pobeda u jedan ujutru

Novak Đoković plasirao se u polufinale US opena, pošto je savladao Felisijana Lopesa sa 6:1, 3:6, 6:3, 7:6 (7-2).

Izvor: SO

Autor: SO

Default images
Beta/AP

Meč je završen koji minut posle jedan ujutru po lokalnom vremenu, a Đoković je dobio meč uprkos tome što nije igrao na prepoznatljivom nivou.

Tako je Novak nastavio svoj niz, pošto od 2007. godine nije u Njujorku ispao pre polufinala. U polufinalu srpski teniser će igrati sa braniocem titule Marinom Čilićem, koji je u pet setova eliminisao Žo-Vilfreda Congu.

Đoković je počeo meč veoma dobro, odmah je napravio brejk i prvi set okončao je za 25 minuta. Međutim, srpski teniser mučio se sa riternom, Lopes mu je i servise čitao ispravno, pa su se pojavili problemi u drugom setu – propustio je Novak brejk loptu u prvom gemu, a onda je nizom grešaka poklonio brejk rivalu.

Španac je sve do poslednjeg gema lako čuvao prednost, a tada je Novak došao do brejk lopte i relativni lak pasing bekhendom zakucao u mrežu.

Osvojio je Lopes drugi set, ali je doživeo veliki pad već na startu trećeg seta – dve duple greške, još dve-tri greške i Novak je došao do brejka prednosti.

Sada je na Đokovića bio red da čuva brejk i u sedmom susreo se sa problemima, ali je hrabro spasao 15:40 – servis-vinerom, a zatim i najboljim pasingom u meču. Usledio je izlazak na mrežu i as za osvajanje tog gema, a ubrzo je i set bio Novakov.

Besneo je Đoković u pauzi između drugog i trećeg seta, ali je i posle osvajanja trećeg nastavio da bude nezadovoljan svojom igrom i često je komunicirao sa svojim boksom.

Posle mlakog početka četvrtog seta na obe strane Lopes je počeo da vrši pritisak i u sedmom gemu Novak je morao da spasava dve brejk lopte – prvu greškom suparnika u razmeni, a drugu asom.

Servis, koji takođe nije bio na nivou tokom većeg dela meča, proradio je u završnici četvrtog seta, pa se ušlo u taj brejk.

Lopes je osvojio prvi poen, lopta mu je za malo izašla u aut na drugom, a onda Novak preuzima potpuno kontrolu, prvo je napravio servis-viner, a onda smo napokon dočekali riterne – dva uzastopna pod noge Lopesu na mreži i dva minu brejka prednosti za 4:1.

Tada se nazirao završetak, a Đoković je do kraja priveo tegoban meč kraju za dva časa i 41 minut igre.

Tok meča:

Delovalo je da će Novak lako dobiti početni gem posle 30:0, ali Lopes osvaja tri uzastopna poena, poslednji lepim izlaskom na mrežu posle slajsa, i dolazi do brejk lopte. Međutim, usledila je greška Španca bekhendom, pa još dva dobra poena Đokovića za 1:0.

Slično je bilo i u sledećem gemu, samo što je Novak svoju šansu iskoristio. Lopes je počeo sa dva asa, ali je onda Đoković odigrao tri briljantna poena, uključujući i viner riternom na prvi servis rivala za brejk loptu. Usledio je dug poen u kojem je Španac prvi pogrešio – 2:0.

Đoković je bio potpuno u udarcu, izvanrednim riternima napravio je novi brejk, a na svoj servis nije se uopšte mučio, pa je okončao prvi set za 25 minuta – 6:1.

Identično prvom počeo je drugi set, ali su igrali bili u obrnutim ulogama – Đoković je propustio brejk loptu u prvom gemu, tačnije Lopes ju je spasao dobrim servisom, da bi Španac napravio brejk u narednom gemu – napao je drugi servis Đokovića, čiji je lob završio za malo u autu (2:0).

Lopes je zatim počeo da servira mnogo bolje nego u prvom setu, pa Novak nije bio ni blizu brejka u narednom periodu – u sledeća tri gema na servis rivala uzeo je samo tri poena.

Ipak, u devetom gemu videli smo pravu dramu – Đoković je odigrao dva vrhunska poena, vineri bekhend paralelom i lobom, pa je konačno došao do brejk lopte. Igrao se dug poen, koji je na kraju morao da bude ponovljen jer je linijski sudija pogrešio kada je Novakovu loptu proglasio autom.

Đoković je zatim odlično riternirao i imao sjajnu priliku da napravi brejk pasingom, ali je poslao loptu u mrežu. Iako je spektakularnim lobom spasao prvu set loptu, Lopes je stvorio i drugu i onda odservirao as – 6:3.

Tonus u Lopesovoj igri malo je opao i već u ranoj fazi drugog seta svojim greškama poklonio je Novaku tri vezane brejk lopte. Kako ih je poklonio, tako ih je i uzeo natrag – dva dobra servis i sjajan slajs za izjednačenje. Međutim, nivo igre Španca je pao, došao je Novak do još jedne brejk lopte, a Lopes je odservirao drugu duplu grešku u gemu – 2:0.

Đoković nije bio zadovoljan svojom igrom, često je komunicirao sa svojom ložom, sa prvim problemima u trećem setu suočio se pri vođstvu 4:2, kada je Lopes izuzetno niskim slajsom iz riterna došao do 15:40.

Prvu brejk loptu Novak je spasao servis-vinerom, a onda je odigrao najbolji pasing u meču za izjednačenje. U sledećem poenu iznenadio je Lopesa izlaskom na mrežu, da bi gem okončao asom – 5:2.

To je bila poslednja šansa za Lopesa u trećem setu, pošto je Đoković sledeći gem na svoj servis dobio bez izgubljenog poena – 6:3.

Ritam igre splasnuo je na početku četvrtog seta – nijedan od igrača nije delovao sveže, tempo u poenima nije bio visok, a prilika za brejk nije bilo.

Tako je bilo sve do petog gema kada je Lopes prvi izvršio pritisak i došao do 15:30, da bi se Đoković nakratko izvukao sjajnim pasingom. Međutim, Španac je odigrao dva agresivna poena – napad na drugi servis i sjajno istrčan poen za brejk loptu.

Novak ju je spasao posle greške Lopesa i došao do gem lopte, ali je onda poklonio dva poena i novu brejk loptu protivniku. Tada je Đokoviću u pravom trenutku proradio servis – vezao je dva asa, a zatim i osvojio gem za 3:3.

Španac je mnogo lakše osvajao svoje gemove i pri vođstvu 4:3 pri izjednačenju je imao dobru poziciju za pasing, ali pogodio je mrežu, da bi Novak ubrzo izjednačio na 4:4.

Sličnu priliku imao je i Đoković pri rezultatu 5:5 i 30:30, ali je i njegov pasing završio u vrhu mreže, pa je Lopes poveo sa 6:5, da bi se ubrzo ušlo u taj brejk.

Lopes je osvojio prvi poen, lopta mu je za malo izašla u aut na drugom, a onda Novak preuzima potpuno kontrolu, prvo je napravio servis-viner, a onda smo napokon dočekali riterne – dva uzastopna pod noge Lopesu na mreži i dva minu brejka prednosti za 4:1.

Tada se nazirao završetak, a Đoković je do kraja priveo tegoban meč kraju za dva časa i 41 minut igre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

177 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve