Nova vest
Tenis

Subota, 05.09.2015.

11:50

Heroj dana V: Čovek koji je postao Rafina noćna mora

Porazi Rafaela Nadala na nisu više ni iznenađenje, ali jeste činjenica kojem teniseru je pošlo za rukom da ga pobedi tri puta u roku od sedam meseci.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images
Getty Images

Italijan Fabio Fonjini do ove godine nije znao za pobedu u duelu sa španskim teniserom, ali se sve promenilo u Rio de Žaneiru, i to na šljaci, Nadalovoj najjačoj podlozi.

Fonjini je nekoliko nedelja kasnije Nadala pobedio i u Barseloni, pre nego što mu se Španac osvetio u Hamburgu.

Sve to je prethodilo onome što se desilo u petak uveče, kada je Fonjini upisao jednu od najvećih pobeda karijere. Nadala je već savladao, pa ova pobeda nije ništa novo, ali način na koji je to uspeo jeste – posle skoro četiri sata borbe, pošto je gubio sa 2-0 u setovima u meču koji se završio u 1.30 posle ponoći.

Pobediti ovako, i to Rafu, pošto sam gubio 2:0, to je nešto neverovatno. Ovo je definitivno bila psihološka pobeda“, rekao je Fonjini, „Meč je bio sjajan, ’ubili’ smo jedan drugoga“.

Posle dva seta, svi su videli Nadala u četvrtom kolu poslednjeg Gren slema sezone, ali se tu nešto pitao i Fonjini. Nije se predavao i pošto je uspeo da izjednačio znao je da nema ništa da izgubi, a tako je i igrao. Nadal je takođe bio odličan, ali nešto mu je falilo. Koliko mu je teško poraz pao govori i činjenica da je posle meča barem pet minuta samo sedeo u svojoj stolici. Tada mu je Fonjini postao noćna mora.

Nije mi stalo do toga da li je on igrao dobro i loše. Jedna stvar je jedino bitna, a to je pobeda. Nije lako, pobedio sam ga tri puta, ali je to statistika. Ova pobeda je, ipak, drugačija i zato je posebna“, naglasio je Fonjini.

Fonjini je protekle noći istakao najbolji primer zašto mu je moto: „Nikada se ne predaj“. Tako je i došao do najboljeg plasmana karijere na US Openu, ali iako igra ozbiljnije ove godine, što je verovatno i zasluga uspeha u dublu, i dalje ima mnogo uspona i padova. Ali, možda je baš sada vreme da posebno sluša svoj moto, koji je i istetovirao da bi se stalno podsećao da ne vredi odustajati.

Italijan se, inače, mnogo smirio u poslednje vreme, a to je možda i jedan od uticaja koje igranje dubla ima na njega. Sa sunarodnikom Simoneom Bolelijem je ove godine osvojio Australijan Open, a njih dvojica u ovom trenutku važe za jedan od najboljih parova na svetu. Dok nije igrao dubl, svi su ga znali kao ’onog temperamentnog Italijana’, pošto je znao da drami na terenu i ulazi u rasprave sa sudijama, publikom, sa svima koji su mu se našli na putu.

Koliko je bio nervozan ranije možda najbolje pokazuje činjenica da drži rekord po broju prestupa u meču na kojem je pobedio. Međutim, to kako se ponaša van terena je potpuna suprotnost, što će potvrditi svi njegovi rivali, pa čak i oni koji su bili na drugom kraju njegovih ispada. Voli da se našali sa svima, pa je tako jedne godine prevario svoje navijače za 1. april, objavivši da napušta tenis i ide u vojsku. Svi su mu poverovali jer je čak i sliku objavio.

Mnogo je sujeveran, pa nikada na teren ne izlazi bez ogrlice na kojoj ima posebne priveske koji ga podsećaju na voljene osobe. Već nekoliko godina je u vezi sa italijanskom teniserkom Flavijom Penetom, na žalost mnogih njegovih obožavateljki, koje ga smatraju neodoljivim. To možda ima i veze sa tim kako se ponaša na terenu, jer deluje kao ljutko, pa ne čudi što je jedna od tetovaža na njegovom telu upravo patuljak iz „Snežane i sedam patuljaka“ koji se tako zove.

Bio ljutko ili ne, ako nastavi da igra kao u duelu sa Rafom, njegovi rivali imaju i te kako razloga zašto bi trebalo da ga se plaše. Prvi naredni mu je Felisijano Lopes, sa kojim igra u nedelju, a potom bi projektovanim žrebom mogao da se sastane sa prvim teniserom sveta Novakom Đokovićem. Novak trenutno vodi sa 7-0 u međusobnim duelima, a ako dođe do susreta, srpski teniser bi morao da nauči nešto iz Nadalovih grešaka...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve