Petak: Majstorski Đoković u finalu

Raspričao se jutros majstor u liftu, drži svima vrata dok se lomatamo sa opremom, kamerama i akreditacijama.

Izvor: Nikola Oliæ

Subota, 12.09.2015.

12:13

Default images
B92/Nikola Oliæ

Na svakom spratu ista priča, čujes zvonce, otvore se vrata, neki novi putnici ulaze, međutim njegova priča nastavlja se bez prestanka.

On je pravi majstor -- šrafcigeri i klješta oko pojasa, crne istrošene rukavice u ruci, i njegovo ime i ime hotela izvezeni na crnoj košulji. U liftu sve sami novinari, jedini teniser nacrtan je na ogledalu.

B92/Vlada Oliæ
Silueta u ogledalu liči na Đokovića. Ili je to možda kao Rorsšahov test, pa svako vidi u silueti šta hoće. Putovanje liftom dugo traje, svako zvonce je dodatnih 20 sekundi. Pričamo sa majstorom o majstorima tenisa, pita nas ko je odakle i za koga pišemo. Ja kažem da sam iz Srbije, pojednostavim priču da sam tu da pratim najboljeg igrača na svetu, iz iste smo zemlje. Osetim tu u liftu među kolegama čudan, lep i ničim zarađen ponos što je eto "moj" teniser bolje rangiran od svih njihovih.

Posle sve zajedno četiri sata uzbudljive, sunčane i vetrovite igre, oba ženska polufinala na glavnom Artur Eš stadionu završavaju se sa italijanskim pobednicama i na italijsnkom jeziku. Roberta Vinči imala je poslednju reč za mikrofonom, neočekivana pobeda protiv Serene Vilijams reči joj je prelivala od uzbuđenja iz engleskog u italijanski. Pobeda je bila neočekivana i njoj i mnogim drugima. Zvanične šanse za pobedu su joj bile 1:300, što je i sama potvrdila odmahivanjem rukom kad su je posle meča pitali da li je mislila da može Serenu danas da pobedi.
B92/Vlada Oliæ
Šanse za Čilićevu pobedu su takođe bile male. Đoković je jednostavno i pun samopouzdanja rekao ovde pre neki dan da zna šta treba da radi protiv Čilića, pobedio ga je 13 puta za redom. Osim prvog reketa sveta, protivnik Čiliću večeras bio je i izvrnut zglob od pre nekoliko dana. Perfektno vreme za tenis, i za tenisere i za nas. Igračima prija kišom proćišćen vazduh, a publika uživa u toplim bojama zalaska sunca koje se odbijaju o vrh stadiona. 'Selfie' fotografije se škljocaju iz svih redova -- prvi, drugi, peti osmeh, pa dok fotografija ne uspe.

Uspesi oba igrača ispisani su na ekranima unutar stadiona, i to treba ubaciti u fotku. Đoković je prvi reket sveta, Čilić brani titulu od prošle godine. Đoković se nije osvrtao na Čilićevu povredu, igrao je perfektan tenis, gađao i pogađao linije, setao Čilića iz ćoška u ćošak. U jednom od ta dva ćoška sedi Čilićev trener Goran Ivanišević, sedište mu je iznad žardinjere pune lepog cveća, znaju organizatori da kamere često zavire na trenerska mesta.
B92/Vlada Oliæ.
Ivanisević nije mnogo uživao, prekrštenih ruku je gledao ceo meč bez aplauza. Njegov Čilić imao je mali broj uspeha tokom meča, tek u 36. minuti se po prvi put upisao na semafor sa osvojenim gemom, a pola sata kasnije uzeo je Đokoviću prvi i jedini brejk celog meča. Đoković je brejk odmah povratio i izbrisao tu jedinu kratku prednost i nadu koju je Čilić imao. Naš teniser je tokom meča osvojio dva puta više poena, i naklonost i hrvatske i naravno srpske publike. I jedni i drugi aplaudirali su obojici igrača po zasluzi, što realno preslikava odnos ta dva igrača i van tenisa.

Na kraju meča, odnos između ta dva igrača na semaforu nije bio ni blizu -- 6:0, 6:1, 6:2 za Đokovića. Mada je prvo pitanje u razgovoru sa voditeljem posle meča bilo o ulasku u finale, naš teniser je temu samovoljno prebacio na Čilića i objasnio publici da čestita svom protivniku što se borio sa povredom . Razgovor o meču nastavio se malo kasnije i na zvaničnoj konferenciji za štampu. Đoković je bio odlično raspoložen, odgovarao je na pitanja ali ipak i motrio na malom ekranu sa desne strane šta se dešavalo u drugom polufinalnom meču između Federera i Vavrinke.
B92/Nikola Oliæ
Kad se na ekranima u centru pojavio Federer u gro-planu na sredini terena, znali smo šta to znači. Slično Đokoviću, Federer je pobedio relativno lako i efektivno u tri seta, 6:4, 6:3, 6:1. Razgovor sa Federerom na terenu trajao je dosta dugo, poznato je da Federer posle mečeva odnosno pobeda voli da daje dugačke odgovore što nekad čak voditeljima stvara probleme jer, pomalo simpatično, ne znaju kako da ga zaustave. Ipak je to Federer, najuspešniji teniser svih vremena, retko ko može da ga zaustavi. Đoković će upravo to probati u nedelju, kad se sa njim sastane u finalu ovog US Opena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: