Ponedeljak: Kratke praznične priče iz Njujorka

Danas je drugi ponedeljak, često najposećeniji dan na US Openu, slavimo praznik rada gledajući tenisere kako rade svoj posao.

Izvor: Nikola Oliæ

Utorak, 08.09.2015.

09:40

Default images
Foto: B92/Nikola Oliæ

Tim povodom osvrnućemo se na neke interesantne detalje i kratke priče u vezi sa tim praznikom, ovim turnirom i samim gradom Njujorkom.

Njujork je upravo grad u kom je Amerika počela svoju borbu za bolja prava radnika, borbu koja je kasnije ozvaničena i proslavljena praznikom koji danas slavimo. 1882 godine, 10.000 Njujorčana izašlo je na ulice i tražilo bolje uslove za rad. Stoga se svakog prvog ponedeljka u septembru ne radi, već se gleda tenis. Tribine su danas sasvim pune, deo te praznične tradicije su takođe i velike rasprodaje širom Amerike, mada ne, nažalost, ovde na US Openu.

Trotoar ispred zvaničnog US Open hotela u centru Menhetna uvek krase žuta taksi vozila u svojoj neprestanoj borbi za dobre mušterije i dobre pozicije na zeznutoj 42. ulici. Počevši od 1. septembra, sva nova taksi vozila Njujorka trebala bi da budu novi i pomalo kockasti Nissan NV-200. To je bio veliki projekat i velika želja bivšeg i veoma uticajnog gradonačelnika Njujorka Majkla Blumberga.
Foto: B92/Nikola Oliæ
Oko 700 tih novih taksija je već na ulicama Njujorka mada ih možda niste zapazili. Imaju više prostora pozadi, imaju utikače za USB i za struju, imate wi-fi, možete da platite sa karticom i imate providni stakleni krov da bolje vidite grad kojim se vozite. Naravno, neće odjednom zameniti sva vozila, kako kom taksiju dodje vreme da se penzioniše, a zamena zakonski propisano mora biti ovaj novi Nissan.

Osim taksija koji su na ulicama Njujorka lako prepoznatljivi već dugo godina, Njujork pored podzemne železnice i autobusa ima i jedno manje poznato gradsko prevozno sredstvo – žičaru. Imaju samo jednu liniju, povezuje Menhetn sa ostrvom Ruzvelt, koje leži na sred Istočne reke sa, jelte, istočne strane Menhetna. Za tu vožnju vam treba ista karta kao za bilo koji drugi gradski prevoz. Vožnja nažalost traje samo oko pet minuta, ali pogled je odličan. Ovo je jedini gradski prevoznik u Americi koji ima zičaru.
Foto: B92/Nikola Oliæ
Ukrcavanje na žičaru se radi na 57 ulici, i negde oko II Avenije. To su dva detalja kojima Njujorčani zapanjujuće brzo mogu da odrede koordinate bilo čega na Menhetnu i koliko vremena treba da se do tamo stigne. Nedaleko od ulaska na žičaru je jedan od najpoznatijih muzeja u Americi a možda i na svetu – Muzej moderne umetnosti, više poznat jednostavno po engleskim inicijalima MOMA. Danas su u tom muzeju između ostalog imali izložena dela autora iz stare Jugoslavije, na temu umetničkog stvaralaštva i represije u doba komunizma. Najviše mi je zapala za oko reč ‘Kukuruz’ u samoj sredini jednog eksponata.
Foto: B92/Nikola Oliæ
2004. godine B92 je bio na meču na kom je sudijska rec ‘aut’ bila u centru pažnje. U pitanju je bilo loše suđenje u četvrtfinalnom meču između Serene Vilijams i Dzenifer Kaprijati i smatra se da je upravo taj meč bio povod za uvođenje ‘čelendž’ sistema. Svi se dobro sećamo ta tri ključna poena u trećem setu.

Izgledalo je kao zavera u nekom dobrom filmu, bilo je teško za poverovati. Predstavnici iz USTA su se koliko sutradan zvanično izvinili Sereni i svima ostalima zbog loših odluka sudije Mariane Alves i rekli da će ozbiljno razmisliti o uvođenju nekog video sistema za proveru suđenja. Dve godine kasnije dobili smo čelendž, koji je sad manje-više uobičajen deo tenisa na velikom broju turnira.
Foto: B92/Nikola Oliæ
Kad smo već na temi US Open inovacija, pored čelendž sistema, US Open je prvi uveo noćne mečeve davne 1975. godine, a i dve godine pre toga bio je prvi turnir koji je insistirao da i muškarci i žene zarade istu svotu novca na svim nivoima i u svim rundama. Te godine je to bilo po 25.000 dolara. Ove godine pobednici uzimaju po 3.300.000 dolara.

Pošto večeras teniski program zatvara Rodžer Federer u meču sa Džonom Iznerom, da zatvorimo i mi ove naše priče sa jednim interesantnim podatkom o najuspešnijem teniseru svih vremena – Federer u svojoj karijeri nikada nije predao meč. Desilo se da unapred otkaže meč zbog povrede, ali nikada nije tokom meča prekinuo i predao. Nema drugog igrača u Top10 koji je i blizu te statistike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: