Prvi pravi test, Novak u četvrtfinalu

Novak Đoković pobedio je Roberta Bautistu Aguta sa 6:3, 4:6, 6:4, 6:3 u četvrtom kolu US opena.

Izvor: SO

Ponedeljak, 07.09.2015.

01:15

Default images
Beta/AP

To je treća Novakova pobeda u isto toliko okršaja sa Špancem, a u četvrtfinalu ga čeka Felisijano Lopes, koji je u tri seta dobio Fabija Fonjinija.

Bautista Agut pružio je vrlo jak otpor Đokoviću, tokom celog meča držao je dobar nivo, a povremeno je igrao i briljantno. To je Novaku otežalo posao i suočilo ga sa prvim težim ispitom na turniru.

U prvom setu videli smo kvalitetnu igru na obe strane, žustre razmene sa osnovne linije, a Novak je stajao blizu osnovne linije i trudio se da bude agresivan – bilo je i grešaka, ali ta taktika donela je vođstvo u setovima.

Đoković se nervirao jer su mu sočiva u očima bila suva zbog vremenskih uslova (“ne vidim“, rekao je u jednom trenutku), ali činilo se da sve ide po planu do vođstva 4:2 u drugom setu i dve vezane brejk lopte za dupli brejk.

Nije ih Đoković realizovao, a od tog trenutka Agut je zaigrao kao u transu – hvatao je loptice vrlo rano i forhendom je uspeo da otera Novaka daleko od osnovne linije. Vineri su pljuštali, srpski teniser se povukao, a Španac je izjednačio u setovima.

Kriza je trajala sve do početka trećeg seta – Agut je vodio 1:0 i imao 0:30 na Novakov servis, ali tada je malo popustio i vezao nekoliko grešaka. I Đoković je postepeno ponovo dizao nivo igre, od sredine seta bio je u potpunoj kontroli, servis ga je služio i rutinski je priveo set kraju.

Na početku četvrtog seta Agut je serijom grešaka poklonio brejk Novaku, ali ponovo je pronašao snažne forhende i formu s kraja drugog seta, pa je izjednačio na 2:2.

Novi kiks razbesneo je Đokovića, koji nizom spektakularnih udaraca (ritern, neverovatna defanziva, težak volej) pravi brejk i tako krade ’momentum’ rivalu. Nastavio je u vrlo agresivnom stilu Novak, odigrao je savršen gem za dupli brejk i 5:2.

Tada je meč bio rešen, Đoković je izgubio sledeći gem, ali je napravio novi brejk i okončao je meč za nešto više od tri sata.

Sa Lopesom, suparnikom u četvrtfinalu, Novak je igrao pet puta i svih pet je pobedio.

Tok meča:

Beta/AP
Odmah na početku obojica su zaigrali kvalitetno, pa smo gledali brojna nadmudrivanja sa osnovne linije i nekoliko vrlo lepih poena.

Do prvih prilika za brejk došao je Đoković, u četvrtom gemu, nakon lepo izgrađenog poena i forhend vinera bilo je 15:40. Obe je spasao Španac zahvaljujući dobrim servisima, ali Novak nije popuštao i stvorio je još dve šanse. Prvu je Agut spasao uz obilatu pomoć mreže, a drugu agresivnim poenom, da bi potom izjednačio na 2:2.

Bautista-Agut držao je visok nivo igre, intenzitet i dubina loptica sa osnovne linije bili su takvi da je parirao Novaku, koji je u sedmom gemu spasao brejk loptu, i to asom.

U narednom gemu Španac je napokon napravio dve neiznuđene greške, a Đoković je odigrao dva fenomenalna poena i realizovao prvu od dve brejk šanse nakon fantastično istrčanog poena – 5:3.

Međutim, Agut nije odustao od ofanzivne igre i došao je do nove brejk lopte – igrao se dug poen, Španac je napao po paraleli, ali je lopta završila u mreži. I sledeći poen bio je izuzetno dug, i ponovo je Agut promašio za malo, da bi Đoković iskoristio već prvu set loptu odličnim napadom i smečom na kraju (6:3).
Beta/AP
Novak je dobro osećao lopticu, bilo je i grešaka, ali je igrao blizu osnovne linije. Isto tako nastavio je i u drugom setu – sjajan ritern i volej doneli su mu 0:30 u trećem gemu, ubrzo i brejk lopte, od kojih je iskoristio prvu za vođstvo 2:1.

Đokovićev nivo igre je rastao, sve više razmena on je kontrolisao, a neretko je poene završavao i na mreži. Bez većih problema srpski teniser osvajao je svoje gemove, a u sedmom gemu propustio je dve vezane brejk šanse da stvori dupli brejk viška.

Novak je igrao dobro, ali su ga nervoznim činila suva sočiva zbog kojih je imao problema sa vidom. Ipak, posle propuštene šanse, došao je red na Aguta – dve-tri Đokovićeve greške, ali i Agutova agresivna igra doneli su mu brejk loptu, koju je Španac realizovao zahvaljujući dubokom riternu i novom snažnom forhendu (4:4).

Došlo je do pada u Novakovoj igri, a sa druge strane je Agut zaigrao kao u transu – dobio je gem na svoj servis, a onda je neverovatnim riternom stvorio i set loptu. Đoković je počeo da šalje kratke loptice, Agut ga je agresivnom igrom oterao iza osnovne linije i iznudio je novu grešku Novaka za izjednačenje u setovima – 6:4.

Tonus u Agutovoj igri opao je u prvom gemu četvrtog seta i Novak lako pravi brejk bez izgubljenog poena.
Beta/AP
Nastavio je Španac sa izvanrednom igrom, osvojio je prvi gem u trećem setu i poveo sa 0:30 na Novakov servis. Dobrim drugim servisom Đoković je osvojio sledeći poen, a onda je i Agut vezao nekoliko grešaka. Ipak, gem se odužio jer je i Novak grešio, ali je na kraju ipak prekinuo niz od pet izgubljenih gemova – 1:1.

U sledećem gemu Đoković je imao 0:30, u sledećem poenu insajd-aut forhend završio je za malo u autu, pa je Agut poveo sa 2:1.

Ono što nije tada, Novak je uradio u petom gemu – počeo je ponovo da igra malo žustrije, napadao je tražeći oštre uglove i stvorio je dve vezane brejk šanse, Na prvoj je Đoković poslao ritern u aut, ali je na drugoj dočekao grešku protivnika u razmeni – 3:2.

Novak je bio nervozan, ali igra mu se malo konsolidovala, dok je Španac počeo češče da greši. Do kraja seta Đoković je bio bliži brejku – nije ga napravio, ali je preciznim servisima lišio neizvesnosti poslednji gem i poveo sa 2-1 u setovima (6:4).
Beta/AP
Tonus u Agutovoj igri opao je u prvom gemu četvrtog seta i Novak lako pravi brejk bez izgubljenog poena.

Tokom celog trećeg seta Đoković nije rivalu dozvolio brejk loptu, ali se Agut ponovo razigrao i počeo da diktira ritam forhendom, pa je u četvrtom gemu stvorio dve uzastopne brejk lopte.

Prvu je spasao servisom, na drugoj je takođe sjajno odservirao, ali je pogrešio stranu pri napadu i Agut ga je ponovo prošao na mreži – 2:2.

Španac je ponovo ušao u raspoloženje iz finiša drugog seta, ali mu je Novak ovoga puta bukvalno ukrao momentum spektakularnim udarcima – duboki riterni, zatim neverovatna defanziva za brejk loptu, a onda i izuzetno težak volej. Brejk i glasan uzvik Đokovića ka publici za 3:2.

Novak se razbesneo, počeo je da pogađa iz svih pozicija – osigurao je brejk, a onda je napravio novi brejk u pefektnom gemu sa četiri poena od kojih se ne zna koji je bio bolji (5:2).

Ni to nije bio kraj, Agut je vratio jedan brejk, ali Novak uzvraća istom merom i završava meč.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

155 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: