USO: Srpski derbi i istorijska šansa Serene

Posle dugog vremenskog perioda javnost u Srbiji ima više razloga da sa nestrpljenjem čeka početak nekog Gren slema u ženskoj konkurenciji.

Izvor: Nikola Ðukiæ

Subota, 29.08.2015.

12:00

Default images
Starsportphoto

Mnogi su zainteresovani da saznaju da li Serena Vilijams može da se upiše u istoriju i kompletira kalendarski Gren slem, ali i vide derbi dve najbolje srpske teniserke.

Ana Ivanović i Jelena Janković mogle bi da se sastanu u četvrtom kolu pod uslovom da obe savladaju prve prepreke na US openu.

Osim njih dve, Srbija će u Njujorku imati još dve predstavnice – Aleksandra Krunić braniće četvrtu rundu od prošle godine, dok će Bojana Jovanovski pokušati da se probudi u finišu izuzetno loše sezone.
Photo by Maddie Meyer/Getty Images
Već na prvi pogled nama najinteresantnija je druga četvrtina kostura u kojoj se nalaze Ana i Jelena. Najbolje rangirana srpska igračica počinje nastup protiv Dominike Cibulkove koja je na terenima Flešing Medouza pre pet godina igrala četvrtfinale.

U međuvremenu, upisala je i finale Australijan opena, ali ove sezone je odigrala samo 20 mečeva uz polovičan skor – 10:10. Do sada su se sastajale četiri puta, imaju po dve pobede, ali je poslednja dva meča dobila naša teniserka.

Ukoliko prođe prvu rundu Ivanovićeva će se verovatno sastati sa Alison van Ujtvank – Belgijanka bi trebalo da prođe kvalifikantkinju, ali ni ona nije težak zadatak jer je od četvrtfinala Rolan Garosa odigrala samo pet mečeva i doživela četiri poraza.

Već treće kolo moglo bi da donese prvu ozbiljniju prepreku u vidu Judžini Bušar. Kanađanka igra očajnu sezonu i neće biti iznenađenje ako ispadne u uvodnim rundama turnira – Alison Riske, Polona Hercog ili Zarina Dijas će pokušati da joj pokvare planove. Ipak, možda bi novi trener Džimi Konors mogao da joj pomogne da stigne do duela sa Srpkinjom.
Photo by Maddie Meyer/Getty Images
I Jelena Janković će morati dobro da se pomuči pre očekivanog duela sa sunarodnicom. Osean Dodan će je testirati na startu, a iako je 18-godišnja Francuskinja u Melburnu pokazala da voli da igra na betonu, ne bi trebalo da bude problem.

Gotovo izvesno sledi Silvija Duke-Marinjo, a onda i najteža protivnica u prvoj nedelji turnira – Karla Suares-Navaro. Trenutno 10. igračica planete je posle odlične sezone na šljaci upala u krizu i četiri uzastopna neuspeha na američkoj turneji dokaz su da joj je beton najmanje omiljena podloga.

Ako budemo imali sreće da u četvrtoj rundi vidimo Anu i Jelenu, možemo se nadati da će neka od naših teniserki igrati protiv Marije Šarapove u četvrtfinalu.

Ruskinju će na startu testirati Darja Gavrilova koja je eliminisala u Rimu, a i naša Bojana Jovanovski bi mogla da joj se nađe na putu u trećem meču. Srpkinja počinje od Laure Aruabarene, a onda verovatno ide na Svetlanu Kuznjecovu.

Bojana je od 29 mečeva ove godine izgubila 17 i najveći turnir u Njujorku joj je prava prilika da se vrati. Na prošlogodišnjem izdanju ispala je u prvom kolu i može da se nada napretku na listi.U borbu za četvrtfinale mogla bi da se umeša i Jelina Svitolina koja poslednjih igra u dobroj formi.
Photo by Alex Goodlett/Getty Images
O istorijskoj prilici Serene Vilijams da se po ko zna koji put upiše u istoriju pisali smo iz jednog neobičnog ugla, ali je Amerikanka bez sumnje glavna favoritkinja za trofej. Ponovo se može očekivati da će biti malo mučenja u prvoj nedelji – ako preživi sopstvene ‘bubice’ i plasira se u drugu, verovatno je do kraja niko neće zaustaviti.

Prva teniserka na WTA listi u seriji je od četiri Gren slema, dok ove sezone ima skor od 48 pobeda i samo 2 poraza. Prva protivnica će joj biti Vitalija Djatčenko, trenutno 86. igračica sveta. Drugo kolo donosi joj veteranku Mirjanu Lučić-Baroni, a onda i naslednicu Sloun Stivens koja je umela da je namuči u prošlosti.

Međutim, iako se u istoj četvrtini kostura nalaze Agnješka Radvanjska, Medison Kiz, Karolina Pliškova i sestra Venus, mlađa od dve Vilijamsove najviše će strepeti od Belinde Benčič. Švajcarkinja je rođena 1997. godine, bila je prva juniorka, a sada je već nadomak Top 10 u seniorskoj konkurenciji. Osvojila je turnir Premijer serije u Torontu pritom izbacivši Serenu u polufinalu. Ali kao što smo već spomenuli – ako Amerikanku budemo videli u turniru drugog ponedeljka, trofej će biti izuzetno blizu.
Photo by Julian Finney/Getty Images
Druga polovina biće nam interesantna zbog srpsko-crnogorskog derbija u prvom kolu u kojem će rekete ukrstiti Aleksandra Krunić i Danka Kovinić, devojka koja je tenisko znanje stekla u Beogradu. Danka je najbolja igračica svoje zemlje i ovo će joj biti prvi nastup u glavnom žrebu US opena. Krunićeva će posle sjajnog Vimbldona pokušati da odbrani četvrto kolo iz prošle sezone kada se na najbolji način predstavila teniskom svetu – trijumfom nad Petrom Kvitovom u Njujorku.

Pobednica ovog duela ide na Gerges ili Šmijedlovu, a potom upravo na češku igračicu koja je pre dve nedelje potvrdila da boluje od mononukleoze.

Karolina Voznijacki, koja je pre 12 meseci izgubila u finalu, predvodi tu četvrtinu, dok je Simona Halep na samom dnu kostura. Rumunka je ove sezone pokazala da je jedina na Turu koja u dužem vremenskom periodu može da isprati Serenu.

Ona počinje od Marine Eraković i do četvrtfinala bi mogla da igra sa Alize Korne, Sabine Lisicki, Timeom Bačinski, Viktorijom Azarenkom ili Lucije Šafaržovom.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: