Nova vest
Tenis

Nedelja, 13.09.2015.

14:35

Pred finale: 19 fotografija iz Njujorka

Zvanična kategorija kojoj grad Njujork pripada je Alpha ++, sam vrh lestvice po pitanju globalnog uticaja i važnosti.

Izvor: Nikola Olić

Autor: Nikola Olić

Default images
Menhetn/Nikola Oliæ/B92

Samo dva grada su deo te ekskluvizne grupe, London i Njujork, i oba sticajem lepih okolnosti imaju Grand Slam turnir.

Sledi 19 fotografija iz Njujorka, što sa tenisa, što iz samog grada.

US Open se odigrava u četvrti Kvins, nekoliko kilometara of bolje poznatog Menhetna. Sa vrha glavnog stadiona Artur Eš po dobrom vremenu lepo se vide njegove prepoznatljive zgrade.

Đokovićev sponzor Uniqlo ima dve radnje u Njujorku, ona veća i šarenija je na 5. Aveniji, blizu muzeja MOMA. Tokom US Opena, pogotovo u prvim godinama sponzorstva, Đoković bi se ponekad pojavio u radnji u promotivne svrhe. Tokom turnira teško je naći veliki asortiman, sve se vrlo brzo rasproda.

Španski arhitekta Santigao Kalatrava izgradio je mnoge poznate građevine širom sveta. Njegovo najskuplje i najnovije delo u Njujorku je bela velelepna stanica podzemne železnice na mestu nekadašnjih tornjeva koji su nastradli u napadima 11. septembra.

Američka miljenica i legenda iz sveta tenisa Serena Vilijams neočekivano je izgubila u polufinalnom mecu protiv Italijanke Roberte Vinči. Tokom trećeg seta u tom meču na licu su joj se videle emocije i jasna frustracija.

Sam vrh Arthur Eš stadiona i dalje daje odličan pogled i pregled šta se u meču dešava. U sva četri ćoška terena imate velike ekrane i manje table sa rezultatom i statistikama. Mozda slabije vidite tenis od onih u prvim redovima ali svakako imate veću dozu slobode da se krećete, pričate i slobodnije uživate u tenisu.

US Open se odigrava u parku koji je sredinom 60ih godina izgradjen kao domacin Svetskog Sajma. Jedan od najvećih simbola tog sajma postao je prepoznatljiv simbol i ovog turnira, veliki globus sa južne strane teniskog centra.

Jednu od navećih, najpoznatijih i najprofitabilnijih radnji kompanije Apple upravo je ovde u Njujorku. Nalazi se na 5. Aveniji i potpuno je ispod zemlje. Gore sa ulice radnju je ipak lako videti, iznad nje je veliki prepoznatljiv Apple logo i velika staklena vrata i staklene stepenice kojima se silazi dole u radnju.

US Open se svake godine menja, pomera i napreduje. Stari tereni se ruše, novi se grade, sam US Open se širi po potrebi. Ponekad možete da nađete jedno pored drugih mesta gde se sudaraju staro i novo, dve vrlo različite površine ili stila.

Pored globusa odmah ispred teniskog centra nalaze se dva manje poznata tornja koji sad ne služe neku jasnu ulogu. Ta dva tornja bila su deo istog Svetskog Sajma kao i ceo park, a mnogo godina kasnije koristili su se u toku snimanja filma "Men In Black", u borbi na kraju filma.

Hotel u kom je tokom turnira većina novinara i tenisera nalazi se u centru Menhetna, na živahnoj i glasnoj 42. ulici. Pravo je čudo da je u hotelu moguće otvoriti prozore makar malo, i napuniti sobu svežim vazduhom i prvim osećajem kakvo je napolju vreme za tenis.

Jedan od najpoznatijih muzeja u Njujorku i u celoj Americi je Gugenhajm muzej na 5. Aveniji. Dizajnirao ga je poznati Americki arhitekta Frenk Lojd Rajt i lako je prepoznatljiv po spiralnoj površini koja karakteriše ceo spoljašnji i unutrašnji doživljaj zgrade.

Sa novim krovom iznad glavnog stadiona imamo i novi vizuelni prostor i nove senke. Senke na mečeve ulaze mnogo ranije, svetla se ponekad pale u sred popodneva. Kažu teniseri da senka na terenu može da smeta i više od sunca, pogotovo kad iznenadi.

Mada nas sad opet malo muči kiša, ipak je i dalje leto. Svuda po US Openu ima suncobrana koji raznim restoranima daju ugodan prostor za goste. Ponekad vidimo na suncobranima imena sponzora ili restorana, ali je najlepše kad ih samo oboje raznim bojama i ostave da se tako jednostavni njišu uz vetar.

Ogromna moćna kamera koja lebdi iznad terena daje TV prenosima i nama na stadionu fantastične uglove za uživanje u tenisu. Kamera je povezana sa krovom crnim debelim kablovima i bez straha joj svi dozvoljavamo da iznad nas lebdi i prati tenisere. Tokom odmora između gejmova po položaju ove kamere možete možda da zaključite kome kako tenis ide.

Juče je bila godišnjica terorističkih napada 9. septembra na Njujork. Tim povodom su blizu mesta gde su stara dva tornja nekad bila upalili dva vrlo jaka snopa svetala koja su se protezala činilo se kilometrima u visinu.

Noćni mečevi na glavnom stadionu US Opena imaju svoje posebno mestu u istoriji ovog turnira. Ovaj turnir je i izmislio, ako to tako možemo da kažemo, noćne mečeve i trude se od toga da naprave spektakl sa mnogo muzike, zanimacija, animacija i uzbudljivog tenisa.

Novoobnovljena stanica podzemne železnice 'Fulton' na krovu ima kružni otvor kojim donjim nivoima i užurbanim prolaznicima daje dnevnog svetla i prijatnu vizuelnu zanimaciju dok u monotonom podzemlju traže svoje vozove i svoj pravac.

Žensko finale bilo je između dve dobre prijateljice, dve italijanke, dve odlicne teniserke Flavije Penete i Roberte Vinči. Mada nije bilo Serene Vilijams, stadion je bio skoro sasvim pun, a ove dve teniserke pune uzbudljivog tenisa. Tokom dodele pehara šampionki Peneti, obe teniserke su bile nerazdvojne i teško bi bilo pogoditi ko je zapravo osvojio turnir.

I muški i ženski pehar dostupni su na nekin način svima koji su ovde na licu mesta. Izgledaju teško i glomazno i vrlo dobro zaštićeni, iza debelog stakla i dosta obezbeđenja. Nema velike razlike između dva trofeja, oba je svakako vrlo teško osvojiti. Jedina razlika je u imenima koja će se na njima ispisati. Đoković će u nedelju popodne baš na ovaj pokašati da upiše svoje ime.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve