Utorak, 25.08.2015.

12:06

Tenis ostaje bez neca, dobija taj brejk 5. seta?

Kada su zimus Rodžer Federer i Lejton Hjuit promovisali brži format tenisa, niko nije pomislio da će vodećim ljudima u tenisu pasti na pamet promena pravila.

Izvor: Nikola Ðukiæ

Tenis ostaje bez neca, dobija taj brejk 5. seta? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

94 Komentari

Sortiraj po:

Sale

pre 8 godina

Gluposti! Kako RF stari, tako se njegov lobi angazuje na sve moguce nacine da mu omoguci jos koji triumf. Najbolje da se igra par gemova i gotovo! SVASTA! Nadam se da ce igraci imati vazan udeo u odlucivanju i da se najmanje pola od predlozenih promena nece usvojiti. Po meni, tenis bez igre na razliku i bez neca nikada nece biti isti. Favorizovace one koji se oslanjaju na servis, one slabije pripremjene, i izgubice car prednosti i izjednacenja. Nadam se da sve to nece "proci"...

ZG TOM-šrauba

pre 8 godina

U redu je bez drugog servisa i tiebreak u petom, možda i ukidanje neca, čisto sumnjam da igrači mogu uvježbati gađanje neca i da dobiju poen.
Međutim ja bi u vaterpolu uveo da gol sa više od 5 metara vrijedi 2 gola, bilo bi više atraktivnih udaraca prema golu iz daljine (ko trica u košarci). U košarci bi apsolutno izmjenio pravilo konstantnih izmjena igrača, zatim bonus bi se trebao povećati, i manje timeout-ova od strane trenera. Jer pre prepuno je igra isprekidana i tekme traju i preko 2 sata.

gigatrend

pre 8 godina

I dok se nije na zvaničnim mestima razmišljalo o tome, pisao sam o potrebnim promenama pravila u tenisu. Sasvim bi dovoljno bilo sledeće:
- Ukinuti 2. servis (manje asova, više tenisa, a kraći mečevi)
- Uvesti taj brejk u odlučujućem setu na svim turnirima,
Pored toga, da se izbegne pravljenje cirkusa od tenisa, postaviti jednu "tepsiju" za loptice (pored sudije na T liniji), i pored nje zakucati jedan ekser za peškir, kako bi se izbegle neprijatne scene sa skuplačima i nervoznim igrači(ca)ma.

Muss der Ball über das Netz gespielt werden?

pre 8 godina

"Nec" nije nepravilno izgovoreno nego je u pitanju nemačka reč za mrežu- "NETZ". Na engleskom je "Nett"

Sasa-TO

pre 8 godina

Sto ljudi ima razlog da komentarise sport a da pritom nezna ni osnovne pojmove. Vazno je da ste coveku koji je pokusao da vam objasni da nije 'nec' nego 'let' uredno podelili minuse. Kako bi bilo da malo proverite na internetu da li je on u pravu.
O uobicajenim teorijama zavere je glupo trositi reci. Da ste bar procitali clanak do kraja videli bi da Federer nije za promene a Nole jeste za skracenje igre u 5. setu. No sve to nije vazno, vazno je svuda videti neprijatelje i zavere i komentarisati nesto o cemu ni osnovne pojmove neznamo.

Neko iz Banata

pre 8 godina

Jedini nacin da se skrati mec je da se setovi igraju do 25 poena tj . da se ukinu gemovi,smene servisa na svakih 5(ili do 21,smene na 3),pa ukoliko bude nereseno da se igra na razliku od 2 poena kao u odbojci a smene servisa posle svakog poena,da se nec racuna kao drugi servis ,bez obzira da li je lopta pala u polje ,ili ne(mada mi se ovo sad cini najpravednije).Mozda bi bilo i zanimljivije,posto bi se izbeglo taktiziranje tenisera kad uzmu brejk,pa cekaju svoj servis.Mada cilj je jasan,da se ne ponovi ovakva dominacija Djokovica ,ili nekog u buducnosti i da sansa penzosima i koje-kakvim napaljenim loderima,a ne briga o publici.

teniscg

pre 8 godina

Pa nije ni fudbal zanimljiv tokom cijele utakmice.Ova pravila su najveca glupost i upropastila bi ovaj sport totalno.Igram tenis rekreativno i svi kazu da tenis ne bi vise nikad pogledali da se uvedu ova pravila.Jedino sto su dobro uradili je da su usporili prebrze podloge..tipa Wimbldon i tereni na betonu zbog brze igre i kratkih poena.Tako aj neka probaju,pao bi taj 'tenis'ako se moze tako nazvati na nivo bocanja :D

teniscg

pre 8 godina

Pa nije ni fudbal zanimljiv tokom cijele utakmice.Ova pravila su najveca glupost i upropastila bi ovaj sport totalno.Igram tenis rekreativno i svi kazu da tenis ne bi vise nikad pogledali da se uvedu ova pravila.Jedino sto su dobro uradili je da su usporili prebrze podloge..tipa Wimbldon i tereni na betonu zbog brze igre i kratkih poena.Tako aj neka probaju,pao bi taj 'tenis'ako se moze tako nazvati na nivo bocanja :D

Vladan R

pre 8 godina

@ znam te znas me

Bas me intresuje, sta bi ti, i slicni tebi rekli, tj koliko bioste kukali, na usporavanje brzih terena, i betona i trave, tokom prosle decenije, pre svega njenog drugog dela, tj bas nekakao u vereme Federerove dominacije, da to nije bio Federer, vec Novak kojim slucajem. Ove promene su svakako olaksale, Nadalu da osvoji i druge GS osim RG, a ni Novaku svakako nisu odmogle.

Nenadovic

pre 8 godina

@Vuk, To sto Fed traje ovoliko dugo je jedno, a neko dalje razvijanje tenisa nesto sasvim drugo. Ja govorim iz ugla gledaoca koji voli tenis, ali mi ne pada na pamet da gledam mec od 4,5 sati, kako je uzivo ne znam, ali ne mogu da zamislim da je na stadionu bolje, imas zedj, glad, zov prirode, dosadi ti, na kraju krajeva imas svoj zivot, tek na zapadu kako razmisljaju o mogucnosti da provedu pola radnog vremena, il' jos vise od toga, na tenis. Pominjes da bi se ovim eventualnim promenama poceo igrao penzionerski tenis, pa znas kako nesto nema mladih igraca previse danas, zato sto poeni predugo traju, mislis da to odgovara klincima, ne bas. Igrali su se sa podlogama ovoliko dugo, i dobili to da je igra postala skoro ista svugde, negde sporija, negde brza, tek dobili smo igru sa osnovne linije gde su poeni od 20, 30 udaraca redovna pojava, kao i setovi od preko sat vremena i mecevi od 5 sati. Poenta je da sljaka treba da ostane spora a ostale podloge ubrzati, i to nece biti zato sto se eto sada nasao neko pametan, nego zato sto ce to biti potreba jednom kada se jos uvek aktivne legende povuku: Sta mislis kad ne bude ovih igraca, mogucnost da neki novi Simon sa onim gnjavatorskim tenisom uzme par slemova, kako ti to zvuci? Kvalitet nekoliko najboljih igraca poslednjih 10-ak god je dobro sakrio cinjenicu koliko je tenis danas dosadan zbog usporenih uslova (povecali su lopticu i usporili terene, na to mogu da uticu, (kad vec reketi postaju bolji a teniseri fizicki spremniji)

Šavija Alonso

pre 8 godina

Obavezno i odmah promene.
Prvo: Isti format mečeva na svim turnirima. Ne može negde do dva dobijena, negde do tri. To nema ni u jednom sportu.
Drugo: Još više skratiti vreme između poena, i rigorozno kažnjavati odugovlačenje. Brisanje peškirom nakon svakog poena je smešno.
Treće: Taj brejk u odlučujućem setu, bez ikakvog odlaganja.
Prazan hod ubija tenis, a mečevi od četiri sata isto tako.

Luka

pre 8 godina

A šta će im pa dva servisa... Pogrešiš i ćao, poen protivniku. Nigde nema dva servisa (odbojka, st.tenis), dva penala, dva starta (ukinuto), pobeda sa dva razlike (rukomet, fudbal, vatrpolo, košarka....)
(ludi milojko, 6. septembar 2015 01:27)

Eto najprostijeg rešenja koje bi donelo sjajan tenis, a ovamo kao godinama razbijaju glavu kako da smanje broj as servisa i (pre)kratkih poena na superbrzim podlogama.

VUK

pre 8 godina

spustite mrežu za 30cm..skratite teren za 2metra.. da poeni budu servis -volej.. da nema dugih razmena.. da meč na GS u pet setova traje manje od dva sata.. da reklame traju jedan sat.. i da tako Federer igra do 50 godina.. uzme još 20GS titula i dokaže da pripadnici rase koja vodi zapadnu civilizaciju ne mogu da pogreše i da su u pravu kad predlože ovakve imbecilne promene..dajte mu taj GS više i dogodine Wimbldon da se oprosti i ostavi tenis na miru, da novi momci mogu da razviju svoj talenat.. a ne da FEDERER uz svoje obozavatelje iz svetske teniske federacije menja pravila i od takmicarskog tenisa pravi rekreativno -penzionersku varijantu tenisa. Malo mu bilo! a nagrade? one ostaju.. da veterani serveri uzimaju pare..Ivanisevic bi mogao početi da trenira.

neko iz gomile

pre 8 godina

@ federer podesava tenis kako mu odgovara
(pavle korcagin, 06. septembar 2015 01:47)

Pa naravno,nece valjda da podesava kako mu ne odgovara. Inace i nisam fan RF

Scholes

pre 8 godina

Nec mozda i da izbace, neka ubace tie break petog seta, da povecaju pripremu na 30 sekundi, da se uvede finalni mec ponovo na tri dobijena seta..

Mirko

pre 8 godina

Pa da, instant kultura, instant civilizacija, instant hrana, instant razmišljanje, instant muzika, verovatno tako i u sexu rade, a sad će da naprave novi turbo-tenis! Nisu pomislili da treba ljudsku svest da malo prevaspitaju i da je oslobode jurnjave za vremenom i instant svesti gde svaki drugi čovek ima ADHD?
Neka ga skrate, i to više puta, neka bude 5 minuta, da se ne mučimo da gledamo dva sata, pošto elem imamo mnogo preča posla, jer moramo da radimo više da bi zaradili manje i platili skuplje ono što mnogo manje vredi nego nekada.
Super bi bilo: Krene meč, okreneš se - op, Đoković dobio, milina! Ideš dalje, 5 minuta, Troicki dobio - vrh! Ostane ti ceo dan slobodan da blejiš...
Naravno, televizija će naplaćivati isto ko i za 2 sata, turniri će plaćati isto ili više, a i prava za prenos će im isto biti plaćena, samo što će biti manji troškovi. Ma idealno! Još kad bi Novak mogao za 15 sekundi da podeli loptice, potpiše se, baci peškir publici i istrči sa sve torbom - to bi bila prva liga!
Sledeći! Ko na traci - samo štancuj!

Ne znam i ja što ovol'ko pišem kad sam mogao da to sažmem u tri slova, odnosno pet - S...E, jel te?

student

pre 8 godina

Увео бих игру за треће место на ГС после изгубљеног полуфинала, као на Олимпијади, то ме одувек нервирало што нема :)
Мада, ако већ нешто мењам, дао бих Нолу још десет ГС титула, а Феџи одузео пар. Па нек пукну душмани! :)

ludi milojko

pre 8 godina

A šta će im pa dva servisa... Pogrešiš i ćao, poen protivniku. Nigde nema dva servisa (odbojka, st.tenis), dva penala, dva starta (ukinuto), pobeda sa dva razlike (rukomet, fudbal, vatrpolo, košarka....)

pavle korcagin

pre 8 godina

a sve u cilju da federer traje sto duze i ne igra duge meceva. onda ce i sa 43 godine moci da igra jer onda tenis postaje manje fizicki zahtevan sport

Čovke Legenda Neroja

pre 8 godina

samo cu da primetim da u eri Novaka dolaze do fantasticnih ideja,do kojih nisu dolazili u erama drugih tenisera! i promene koje sam procitao su bljak!
(znam te,znas me.., 05. septembar 2015 16:55)

Jaka era, Fedex 100 godina a Nadal se raspada od povreda...

goni to napolje

pre 8 godina

Ovi prtedlozi ne dolaze od tenisera i ljubitelja tenisa, vec od prodavaca zubne paste i svakolikih cevabdzija i buregdzija americkog tipa.
Ako im se bas ne svidja sto ne izmisle novi sport pa nek ga i zovu "brzi tenis" ili nekako drugacije a ostave ostale da gledaju i igraju ovaj kakav je. Naravno nece jer ih tenis i ne zanima, zanima ih samo koliko su boze i djevreka utopili tokom turnira.

Nik

pre 8 godina

Trenutno da bi jedan igrac osvojio "game" na svoj servis treba da skupi 4 poena a da bi dobio set treba mu 6x4 sto je 24 poena, eventualno dodati 1 poen i da se igra do 25 a da se serveri menjaju kao u "tiebreak-u" po sistemu 1-2-2... Automatski se ukida razlika u svakom game-u, jedino na kraju ako je 25:25 onda se igra na razliku a to bi se desavalo jako retko, osim ako su dva igraca bas identicnog kvaliteta... Zasto kazem ovo, zato sto po danasnjem formatu neko moze da odigra savrseno par game-ova na svoj servis a protivnik da jedva dobija svoje game-ove a da je rezultat i dalje neresen i da ovom prvom padne koncentracija u jednom game-u i da izgubi svoj servis... Znaci ovo racunanje nikoga ne bi ostetilo samo se ne bi igralo svaki cas na razliku nego eventualno na kraju seta... Automatski nema tibreak-a... E sad taj nec prilikom servisa i drugi servis je pitanje da li bi trebalo da se ukine ili ne... Ima gomile razloga i za i protiv a ovo sto sam gore naveo kao primer nikoga ne bi ostetilo samo bi krace trajao set a samim tim i mecevi ne bi trajali vise od 2-3 sata sto bi i tebao da bude cilj... Znaci kvalitet a ne fizicka sprema pa ko moze duze da izdrzi...

Scholes

pre 8 godina

Wooow...
Stvarno da se zapitas da li ti "genijalci" uopste i znaju nesto o tenisu..
Sta je sledece, i fudbalu ce se igrati 4 cetvrtine umesto dva poluvremena, u basketu ce ubaciti liniju za pet poena..
Ovo bi dalo sansu samo teniserima koji nisu ni priblizno dobri kao ovi najbolji.. plus ovo da nema dobijanja na razliku.. Zesca glupost..

Koma

pre 8 godina

Ako hocete da ubrzate igru, izbacite peskire tokom gema (imaju znojnice), dajte im 2 loptice prilikom servisa (pa nek biraju izmedju te 2) i striktno se pridrzavajte 20 sekundi izmedju poena (ko probije 2-3 puta gubi poen). I bolje izbaciti drugi servis nego nec, tj. svesti ga na nesto tipa 1 servis greska po gemu ili 5 po setu.
Taj brejk u petom obavezno, a to ce verovatno i usvojiti. Ovo ostalo su komercijalne nebuloze.

Vladislav

pre 8 godina

Tenis je odavno zreo za drastičnu promenu pravila, prvenstveno zbog smanjenja opterećenja igrača, kao i skraćivanja dužine mečeva. Izbacio bih nec prilikom servisa, ukinuo drugi servis, uveo odlučujući poen nakon 40:40 u gejmu i naravno taj brejk u petom setu. Format seta bi bio kao i do sada, ne bi bilo potrebe za smanjenjem broja gejmova.
(daganic, 05. septembar 2015 15:56)

bravo slazem se u potpunosti , nista tu ne bih dodao niti oduzeo , slicnu promenu je pretrpela odbojka pre 10 i vise god , kada su se igrali maratonski mecevi , sada je to prepolovljeno...i igra se atomska odbojka

znam te,znas me..

pre 8 godina

samo cu da primetim da u eri Novaka dolaze do fantasticnih ideja,do kojih nisu dolazili u erama drugih tenisera! i promene koje sam procitao su bljak!

Senka velikog brata.

pre 8 godina

Sve postaje instant pa i tenis. Meni to zvuči kao da lovac koristi kalasnjikov, nema borbe ni viteštva . Samo kokaj i eto sporta.

Jim Courier

pre 8 godina

Ne bih voleo ovo! Navikao sam da tokom dugog Grand Slam meča napravim pauzu od gledanja, spremim klopu, odem po pivo,... Često sam i išao na turnire i tu volim da prosetam okolo i pogledam ostale terene!

Sve ovo govorim iz ugla gledaoca, naravno pitaju se i oni koji igraju!

milos

pre 8 godina

Jedino sto treba da se uvede je samo prvi servis onda ne bi bilo ovih smaraca kao sto su izner, karlovic, raonic, lopez, kveri, kirjos i ostala boranija...

Shone

pre 8 godina

Glupost! Ali za nas i nije mnogo bitno, dok se donesu ova pravila Novak će već završiti karijeru i više nikoga u Srbiji neće biti briga za tenis (kao i pre njega).

Nemanja

pre 8 godina

(milos, 5. septembar 2015 14:12)
Dal je moguce da poredis tenis sa odbojkom samo zbog mreze?Ukidanje drugog servisa bi unistilo tenis, trenutno su na 70% ubacenog prvog servisa znaci to je 30% duplih greski.Drugi servis je inace sporiji zbog straha od duple greske.Sto znaci da bi se duple greske odnosno greske popele na 40 mozda i 50% ili bi ostalo na 30% al bi se zato nagledali ritern vinera.

MP

pre 8 godina

Neka od ovih pravila su OK za, na primer, IPTL. Takmičenje je zaista uzbudljivo i nadam se da će trajati i narednih godina. Čini mi se dobrim uvođenje taj brejka u poslednjem setu na ostala tri GS-a, jer ga na US Openu već ima. Druge promene mogu samo upropastiti tenis.

Andjela

pre 8 godina

Ovo za nec je totalna glupost, cak i veca od skracivanja setova. Zamislite situaciju da igrac servira, zakaci vrh mreze i padne na manje od metra u servis polje protivnika. Sta bi to bilo as ili servis greska? Nepravedno i prema jednom i prema drugom. Da se sudi kao as, iako protivnik nije imao ni teoretske sanse da stigne loptu ili da se oduzme prvi servis iako je loptica pala u polje.

daganic

pre 8 godina

Tenis je odavno zreo za drastičnu promenu pravila, prvenstveno zbog smanjenja opterećenja igrača, kao i skraćivanja dužine mečeva. Izbacio bih nec prilikom servisa, ukinuo drugi servis, uveo odlučujući poen nakon 40:40 u gejmu i naravno taj brejk u petom setu. Format seta bi bio kao i do sada, ne bi bilo potrebe za smanjenjem broja gejmova.

kraja

pre 8 godina

...znaci badvajzeru malo para...
...svako ko ne kupi tri piva u pola sata izbacuje se sa terena...
...igraci su u malo povoljnijoj situaciji...
...ne moraju da popiju vise od dva ako se igra na dva dobijena seta...
...opet ROLLERBALL...
...treci deo...

Bozidar

pre 8 godina

Mislim da ne treba uvesti taj brejk u petom setu,vec da bude razlika na gemovima.
Naprimer ako su igraci 4 seta igrali 3 sata i vise,nezahvalno je da se mec resi pucanjem servisa igrajuci taj-brejk.Nego lepo na razliku u gemovima gde ce igraci imati priliku za pobedu sa kompletnijom igrom i sansama ukljucujuci i servis i razmene.
A da se ceo mec "prokocka" na neki nacin,ispucavanjem dva,tri servisa i necijom greskom..nije realno.
Zar nisu dovoljni taj-brejkovi u svakom od seta 1,2,3,4..
Da se ukine nec i drugi servis:Ovako...igraci npr. ulaze nekada u lose serije i ne pogadjaju prvi servis sto je i vrlo cesto a promasaj bi onda znacio gubitak poena.
Zamislite gde igrac tri puta ne pogodi servis i izgubi gem,pa onda servira drugi gde uradi to isto.
Gledali bi serije promasaja i gubljenje gemova..u igri ne bi imalo konstantnosti.
A nec takodje..ako nema neca pod broj jedan udarac ne bi izgledao cisto i estetski.
Tenis je sport gde se loptica prebacuje preko mreze,servis je pocetni udarac koji treba biti cist,a nakon toga iz igre neka kaci mrezu
Nec servisu npr. menja pravac loptice,sto znaci da je moze ubaciti i u polje ali je isto tako moze prebaciti u aut sto takodje utice...
A kretanje i galama u toku poena je neprimereno,valjda je ta publika dosla zbog tenisa i igraca da ispostuje sport.To igrace i dekoncetrise.
A hrana ako je neprimetno i diskretno moze,pice je u redu,to ne smeta.Ali opet,za hranu imaju vremena u pauzi izmedju gemova i setova..tako da organizatori zele malo vise profita.

charlotte sometimes

pre 8 godina

Jedina stvar koja mi se ovde cini razumnom jeste eventualno uvodjenje taj brejka u petom setu. Mada i igranje na razliku po mom misljenju donosi veliku tenziju i pre svega uzbudjenje za navijace, jer se pitate ko ce prvi popustiti, narocito ako dodju do 5:5. Za igrace je to verovatno pakao jer ne samo da moraju da cuvaju svoj servis, nego moraju i da odigraju dobro na servis protivnika i uzmu brejk. Igraci ce verovatno biti za uvidjenje taj brejka, jer tako stede sami sebe, znas da je to to, da nema dalje, pa sta bude. Bar ce agonija brzo biti zavrsena.

Sto se tice skracivanja setova, to je nebuloza. To bi bio totalno drugi sport.

Sto se tice ukidanja neca....ne znam. Cudno mi je sve to. Svako ko prima poen ima pravo na neku normalniju putanju lopte, dovoljno je sto vec mora da se bori sa brzinom i da ima dobru anticipaciju.

Uvek jesam za promene, ali neke od ovih stvari bi upropastile sport.

bojan

pre 8 godina

(Ratko, 05. septembar 2015 13:13)
da li ti stvarno mislis da ova pravila imaju veze sa Rodzerom
covek sledece godine ide u penziju, kakve god promene da se dese na njegovu karijeru nece imati vise nimalo uticaja.

ironicno, nole sad ulazi u neke poznije teniske godine (ne osecaju se jos u njegovoj igri, ali vec od 2017 ce biti primetno) pa ce ova pravila ici njemu na ruku
da nije sve Noletov lobi :)

milos

pre 8 godina

Od svih ovih najavljenih promena - najvise mi se svidja ukidanje drugog servisa. Tenis je jedina igra na mrezi (odbojka, stoni tenis, badminton) u kojoj igrac ima dva servisa. To favorizuje bombardere (danas Karlovic, Isner, Raonic itd., ranije mnogi drugi) koji nemaju sta da traze kada se igra razvije. Ukidanje drugog servisa bi i skratilo meceve. Slazem se za nec, slazem se za taj brejk u petom setu. Ne slazem se sa skracenjem gemova. Trebalo bi razmisliti i o tome da se gemovi ne igraju na razliku, vec da posle djusa igrac koji osvoji poen uzima gem. I to bi znatno skratilo vreme trajanja meca...

dasa

pre 8 godina

Ovo je pokušaj da se tenis prilagodi Federeru koji prednjači po broju fanova, kako bi on mogao da igra i da ima šanse da osvaja turnire još dugo... Kraći poeni, nema neca i kraći setovi su sve stvari koje odgovaraju starijim ljudima... E sad još da se uvede da svakom kome pada da igra sa Federerom bude vezana jedna ruka i jedna noga jedna za drugu i onda će tenis da cveta

karma

pre 8 godina

Molim vas ne lupajte. Nije amerika centar sveta a i da nije tenis toliko popularan ne bi na tlu amerike bilo toliko turnira. Najveci stadion teniski je na americkom kontinentu. Ameri su slicni kao i mi kada im ide prave od njih bogove da li mislite da Agasi, Sampras nisu zvezde u Americi? A i Serena je crna tako da..Jedan Federe ima lajkova, pratilaca na tviteru i facebook-u kao Majami Hit, San Antonio, Klivlend zajedno. Postoje liste po kojima je tenis cetvrti najpopularniji sport na svetu posle fudbala, kriketa, kosarke. Toliko.

Jumko

pre 8 godina

@sasa jokic Biseru, da se igra do 4 gema ne bi se ukljucivali na 3-3 nego od pocetka meca. Nisi bas skont'o, a i pismenost ti je na niskom nivou.

Goran.B

pre 8 godina

"Međutim, iako je ovaj sport jedan od najpopularnijih na svetu i trenutno se nalazi u zlatnoj eri,"

Pa sutra ako nekim slucajem neki srbin bude prvi u svetu u kriketu, i kriket ce biti jedan od najpopularniji sportova u svetu i u zlatnoj eri. U americi je na primer tenis popularan koliko i kod nas macevanje. Imate bejsbol,americki fudbal,basket,hokej,golf,nas fudbal,atletika pa tek onda razno. Kada Serena osvoji GS, samo se pomene na cetvrtinu stranice i to je to. Slicno je i u evropi,fudbal,basket,rukomet,odbojka,vaterpolo, pa tek onda razno.

Serdjo

pre 8 godina

Aman ostavite tenis na miru jer teniska pravila su najsavrsenija pravila od svih sportova koji postoje.
Promenite pravila u fudbalu koji je realno postao jako dosadan za gledaoce. Dosta nam je fudbala bez golova i bez uzbudjenja kada klubovi kalkulisu.

Nova pravila koja predlazem:

1. Neresen rezultat od 0:0 ne donosi timovima podelu bodova, vec samo nereseni rezultati 1:1, 2:2 itd. No goal, no points!

2. Ako lopta udje u 16m kao i u 16m izvan sesnaesterca levo i desno do aut linije nema ofsajda ako se iz tih 16m uputi drugom igracu koji je sam ispred golmana.

3. Aut se izvodi nogom! (Iga se fudbal, a koriste se ruke za aut, svasta!)

4. Uvesti skraceni korner. Ako lopta ode u korner u okvirima sesnaesterca izvodi se skraceni korner levo ili desno iz ugla sesnaesterca.

5. Zuti karton ostaje plus vazi kao predlozeni beli, a to je da taj igrac trenutno mora da napusti igru na 10 min.

6. Ograniciti vremenski period zadrzavanja lopte u svojoj polovini na 10 sec, u suprotnom dosuditi pasivan napad i dodeliti loptu protivniku.

7. Penale izvoditi do 5 kao i do sada samo napraviti izvodjenje kao serviranje u tenisu u tie break-u, znaci 1,2,2..., igrati na razliku od dva gola od 5 pa na dalje.

идеја

pre 8 godina

хајде ви лепо измислите нови спорт и уређујте правила по својој вољи,а тенис оставите на миру!
коме је досадно може да игра и руски рулет!

bla bla truc

pre 8 godina

Promenjen je stoni tenis i promenjena odbojka ali iz korena i na slican nacin. Da doprinelo je intenzitetu igre i zanimljivosti. Ne razumem zasto izmisljaju toplu vodu kad jednostavno moze da se igraju obicni turniri na tri dobijena seta do 21 ili 25 poena, a na grend slemovima da se igra na cetiri ili pet dobijenih setova. Prosto ko pasulj. Naravno da se servira naizmenicno jer tako se sprecava dominacija superservera.

Vragolan

pre 8 godina

Tako su i stoni tenis skratili sa setova do 21 na setove do 11, i mislim da se ništa nije dobilo, čak se više izgubilo jer su igrači od starta pod stresom pa se igra uglavnom šablonski, sa manje atraktivnih poena nego nekad. Plus ja kao dugogodišnji igrač mogu da kažem da među rekreativcima to nikada nije zaživelo pa se stvara i neki jaz između publike i igrača što je loše za sport.
Isto bi bilo i sa tenisom, zašto menjati ono što je dobro ?

parz

pre 8 godina

Na primer mecevi Rafe i Novaka. Odes po pivo i vratis se , a ono i dalje isti poen, dok nekom ne pukne patika. Pa ko to moze da voli a da nije mazohista.

Ratko

pre 8 godina

Ma nego sta nego skratiti meceve do 3:3 kako bi veliki Roger mogao da igra do 60 godina zivota sa njegovim baletskim servis volejom. Znaci mec na mastersu da traje 15-20 minuta? Bas vam je super inovacija i ova glupost za nec treba da se ukine i tretira kao servis greska. Nikako da se priznaje poen. Pa i ovo oko zagrevanja mi ne ide u glavu? Gde da se igrac zagreva? Istrci na teren i odigra 15-20 minuta u punom tempu jel tako? To je ono sto Rogeru treba i onima sgo serviraju ko iz topa. Da onaj sa druge strane ne stigne ni da procita servis i uskladi igru. Lepo.

k

pre 8 godina

"... jedna od prvih stvari koje ćemo uvesti jeste dozvoljeno unošenje hrane i pića na stadion."
Ovo je kljuc. Hoce da iscede sto vise iz gledalaca na stadionu. Boli ih uvo sto ce napraviti cirkus od tenisa. Ko ce u takvim uslovima pobediti Karlovica, Andersona ili Iznera? Bum, bum gotovo...

sasa jokic

pre 8 godina

Ne razumem, svi turniri, barem mastersi i GS beleze rast gledanosti, prema tome ovi argumenti ne stoje. Da se ihra do 4 dobije a gema, to moze samo stariji teniserima da odgovara, pa mi malo mirise na Rodupzerov lobi. To je i suvise kratko da bi se ibra razvila.
Malo je nelogicno da se kaze da se publika u mec ukljucune tek pri rezultatu 3:3, @ onda kazu da se igra na 4 gema?
Sfo se neca tice, slazem se, ako se vazi u toku igre, zasto ne bi i na servisu?
Taj brek u 5 setu je takodje OK.

Nebojša

pre 8 godina

Nadam se da će se ovo desiti posle Novakove ere još jedan razlog da tenis više ne gledam nikad nisam razumeo maloumnike koje menjaju nešto što funkcioniše perfektno i našta su svi navikli nadam se ipak da od ovoga nema ništa i samo ukidanje neca bilo bi previše i favorizovalo bi samo one koji znaju da serviraju i ništa više da ne govorim o ostalim glupostima.

14-9

pre 8 godina

Samo taj tie- break uvesti u 5. set i maknut nec, to se i slažem jer mi nema smisla da kad je nec i ponavlja se prvi servis da igrač ponovo traži 2 nove lopte i prođe 15 sekundi do novog servisa. Također ja bi maknuo ručnike iza terena, nema mi smisla da se poslije svakog poena brišu, dobro neki se znoje, ali neki su suhi i to više nije do toga jer su mokri nego iz navike to rade.

Zlatko

pre 8 godina

Svaka lopta poen kao u odbojci ili stonom tenisu. Svaki igrac ima po X servisa, a menjaju strane posle Y poena. Mogu da uvedu manji broj poena na vise dobijenih setova (npr 15 poena, 5 setova) ili obrnuto (25 poena, 3 seta). To nije nerealna prica jer po sadasnjim pravilima i da svaki teniser svoj servis gem uzme sa nulom 15 poena bi bilo 4:3, a 25 poena bi bilo 6:6 plus taj brejk. Na taj nacin ce se ubrzati igra, bice lakse da se planira raspored na turniru kao i tv satnica. Usled ubrzanog meca, mecevi ce relativno na vreme pocinjati. Sta vredi sto ce da smanje broj poena za osvojeni set, ako ce poen da traje po 10 minuta kao sto je trenutno. Odbojka je procvetala uvodjenjem pravila da je svaka lopta poen i ukidanjem promena.

идеја

pre 8 godina

хајде ви лепо измислите нови спорт и уређујте правила по својој вољи,а тенис оставите на миру!
коме је досадно може да игра и руски рулет!

Ratko

pre 8 godina

Ma nego sta nego skratiti meceve do 3:3 kako bi veliki Roger mogao da igra do 60 godina zivota sa njegovim baletskim servis volejom. Znaci mec na mastersu da traje 15-20 minuta? Bas vam je super inovacija i ova glupost za nec treba da se ukine i tretira kao servis greska. Nikako da se priznaje poen. Pa i ovo oko zagrevanja mi ne ide u glavu? Gde da se igrac zagreva? Istrci na teren i odigra 15-20 minuta u punom tempu jel tako? To je ono sto Rogeru treba i onima sgo serviraju ko iz topa. Da onaj sa druge strane ne stigne ni da procita servis i uskladi igru. Lepo.

sasa jokic

pre 8 godina

Ne razumem, svi turniri, barem mastersi i GS beleze rast gledanosti, prema tome ovi argumenti ne stoje. Da se ihra do 4 dobije a gema, to moze samo stariji teniserima da odgovara, pa mi malo mirise na Rodupzerov lobi. To je i suvise kratko da bi se ibra razvila.
Malo je nelogicno da se kaze da se publika u mec ukljucune tek pri rezultatu 3:3, @ onda kazu da se igra na 4 gema?
Sfo se neca tice, slazem se, ako se vazi u toku igre, zasto ne bi i na servisu?
Taj brek u 5 setu je takodje OK.

Vragolan

pre 8 godina

Tako su i stoni tenis skratili sa setova do 21 na setove do 11, i mislim da se ništa nije dobilo, čak se više izgubilo jer su igrači od starta pod stresom pa se igra uglavnom šablonski, sa manje atraktivnih poena nego nekad. Plus ja kao dugogodišnji igrač mogu da kažem da među rekreativcima to nikada nije zaživelo pa se stvara i neki jaz između publike i igrača što je loše za sport.
Isto bi bilo i sa tenisom, zašto menjati ono što je dobro ?

goni to napolje

pre 8 godina

Ovi prtedlozi ne dolaze od tenisera i ljubitelja tenisa, vec od prodavaca zubne paste i svakolikih cevabdzija i buregdzija americkog tipa.
Ako im se bas ne svidja sto ne izmisle novi sport pa nek ga i zovu "brzi tenis" ili nekako drugacije a ostave ostale da gledaju i igraju ovaj kakav je. Naravno nece jer ih tenis i ne zanima, zanima ih samo koliko su boze i djevreka utopili tokom turnira.

charlotte sometimes

pre 8 godina

Jedina stvar koja mi se ovde cini razumnom jeste eventualno uvodjenje taj brejka u petom setu. Mada i igranje na razliku po mom misljenju donosi veliku tenziju i pre svega uzbudjenje za navijace, jer se pitate ko ce prvi popustiti, narocito ako dodju do 5:5. Za igrace je to verovatno pakao jer ne samo da moraju da cuvaju svoj servis, nego moraju i da odigraju dobro na servis protivnika i uzmu brejk. Igraci ce verovatno biti za uvidjenje taj brejka, jer tako stede sami sebe, znas da je to to, da nema dalje, pa sta bude. Bar ce agonija brzo biti zavrsena.

Sto se tice skracivanja setova, to je nebuloza. To bi bio totalno drugi sport.

Sto se tice ukidanja neca....ne znam. Cudno mi je sve to. Svako ko prima poen ima pravo na neku normalniju putanju lopte, dovoljno je sto vec mora da se bori sa brzinom i da ima dobru anticipaciju.

Uvek jesam za promene, ali neke od ovih stvari bi upropastile sport.

Serdjo

pre 8 godina

Aman ostavite tenis na miru jer teniska pravila su najsavrsenija pravila od svih sportova koji postoje.
Promenite pravila u fudbalu koji je realno postao jako dosadan za gledaoce. Dosta nam je fudbala bez golova i bez uzbudjenja kada klubovi kalkulisu.

Nova pravila koja predlazem:

1. Neresen rezultat od 0:0 ne donosi timovima podelu bodova, vec samo nereseni rezultati 1:1, 2:2 itd. No goal, no points!

2. Ako lopta udje u 16m kao i u 16m izvan sesnaesterca levo i desno do aut linije nema ofsajda ako se iz tih 16m uputi drugom igracu koji je sam ispred golmana.

3. Aut se izvodi nogom! (Iga se fudbal, a koriste se ruke za aut, svasta!)

4. Uvesti skraceni korner. Ako lopta ode u korner u okvirima sesnaesterca izvodi se skraceni korner levo ili desno iz ugla sesnaesterca.

5. Zuti karton ostaje plus vazi kao predlozeni beli, a to je da taj igrac trenutno mora da napusti igru na 10 min.

6. Ograniciti vremenski period zadrzavanja lopte u svojoj polovini na 10 sec, u suprotnom dosuditi pasivan napad i dodeliti loptu protivniku.

7. Penale izvoditi do 5 kao i do sada samo napraviti izvodjenje kao serviranje u tenisu u tie break-u, znaci 1,2,2..., igrati na razliku od dva gola od 5 pa na dalje.

k

pre 8 godina

"... jedna od prvih stvari koje ćemo uvesti jeste dozvoljeno unošenje hrane i pića na stadion."
Ovo je kljuc. Hoce da iscede sto vise iz gledalaca na stadionu. Boli ih uvo sto ce napraviti cirkus od tenisa. Ko ce u takvim uslovima pobediti Karlovica, Andersona ili Iznera? Bum, bum gotovo...

dasa

pre 8 godina

Ovo je pokušaj da se tenis prilagodi Federeru koji prednjači po broju fanova, kako bi on mogao da igra i da ima šanse da osvaja turnire još dugo... Kraći poeni, nema neca i kraći setovi su sve stvari koje odgovaraju starijim ljudima... E sad još da se uvede da svakom kome pada da igra sa Federerom bude vezana jedna ruka i jedna noga jedna za drugu i onda će tenis da cveta

parz

pre 8 godina

Na primer mecevi Rafe i Novaka. Odes po pivo i vratis se , a ono i dalje isti poen, dok nekom ne pukne patika. Pa ko to moze da voli a da nije mazohista.

Senka velikog brata.

pre 8 godina

Sve postaje instant pa i tenis. Meni to zvuči kao da lovac koristi kalasnjikov, nema borbe ni viteštva . Samo kokaj i eto sporta.

14-9

pre 8 godina

Samo taj tie- break uvesti u 5. set i maknut nec, to se i slažem jer mi nema smisla da kad je nec i ponavlja se prvi servis da igrač ponovo traži 2 nove lopte i prođe 15 sekundi do novog servisa. Također ja bi maknuo ručnike iza terena, nema mi smisla da se poslije svakog poena brišu, dobro neki se znoje, ali neki su suhi i to više nije do toga jer su mokri nego iz navike to rade.

Nebojša

pre 8 godina

Nadam se da će se ovo desiti posle Novakove ere još jedan razlog da tenis više ne gledam nikad nisam razumeo maloumnike koje menjaju nešto što funkcioniše perfektno i našta su svi navikli nadam se ipak da od ovoga nema ništa i samo ukidanje neca bilo bi previše i favorizovalo bi samo one koji znaju da serviraju i ništa više da ne govorim o ostalim glupostima.

Jim Courier

pre 8 godina

Ne bih voleo ovo! Navikao sam da tokom dugog Grand Slam meča napravim pauzu od gledanja, spremim klopu, odem po pivo,... Često sam i išao na turnire i tu volim da prosetam okolo i pogledam ostale terene!

Sve ovo govorim iz ugla gledaoca, naravno pitaju se i oni koji igraju!

Scholes

pre 8 godina

Wooow...
Stvarno da se zapitas da li ti "genijalci" uopste i znaju nesto o tenisu..
Sta je sledece, i fudbalu ce se igrati 4 cetvrtine umesto dva poluvremena, u basketu ce ubaciti liniju za pet poena..
Ovo bi dalo sansu samo teniserima koji nisu ni priblizno dobri kao ovi najbolji.. plus ovo da nema dobijanja na razliku.. Zesca glupost..

Koma

pre 8 godina

Ako hocete da ubrzate igru, izbacite peskire tokom gema (imaju znojnice), dajte im 2 loptice prilikom servisa (pa nek biraju izmedju te 2) i striktno se pridrzavajte 20 sekundi izmedju poena (ko probije 2-3 puta gubi poen). I bolje izbaciti drugi servis nego nec, tj. svesti ga na nesto tipa 1 servis greska po gemu ili 5 po setu.
Taj brejk u petom obavezno, a to ce verovatno i usvojiti. Ovo ostalo su komercijalne nebuloze.

znam te,znas me..

pre 8 godina

samo cu da primetim da u eri Novaka dolaze do fantasticnih ideja,do kojih nisu dolazili u erama drugih tenisera! i promene koje sam procitao su bljak!

Nemanja

pre 8 godina

(milos, 5. septembar 2015 14:12)
Dal je moguce da poredis tenis sa odbojkom samo zbog mreze?Ukidanje drugog servisa bi unistilo tenis, trenutno su na 70% ubacenog prvog servisa znaci to je 30% duplih greski.Drugi servis je inace sporiji zbog straha od duple greske.Sto znaci da bi se duple greske odnosno greske popele na 40 mozda i 50% ili bi ostalo na 30% al bi se zato nagledali ritern vinera.

kraja

pre 8 godina

...znaci badvajzeru malo para...
...svako ko ne kupi tri piva u pola sata izbacuje se sa terena...
...igraci su u malo povoljnijoj situaciji...
...ne moraju da popiju vise od dva ako se igra na dva dobijena seta...
...opet ROLLERBALL...
...treci deo...

Mirko

pre 8 godina

Pa da, instant kultura, instant civilizacija, instant hrana, instant razmišljanje, instant muzika, verovatno tako i u sexu rade, a sad će da naprave novi turbo-tenis! Nisu pomislili da treba ljudsku svest da malo prevaspitaju i da je oslobode jurnjave za vremenom i instant svesti gde svaki drugi čovek ima ADHD?
Neka ga skrate, i to više puta, neka bude 5 minuta, da se ne mučimo da gledamo dva sata, pošto elem imamo mnogo preča posla, jer moramo da radimo više da bi zaradili manje i platili skuplje ono što mnogo manje vredi nego nekada.
Super bi bilo: Krene meč, okreneš se - op, Đoković dobio, milina! Ideš dalje, 5 minuta, Troicki dobio - vrh! Ostane ti ceo dan slobodan da blejiš...
Naravno, televizija će naplaćivati isto ko i za 2 sata, turniri će plaćati isto ili više, a i prava za prenos će im isto biti plaćena, samo što će biti manji troškovi. Ma idealno! Još kad bi Novak mogao za 15 sekundi da podeli loptice, potpiše se, baci peškir publici i istrči sa sve torbom - to bi bila prva liga!
Sledeći! Ko na traci - samo štancuj!

Ne znam i ja što ovol'ko pišem kad sam mogao da to sažmem u tri slova, odnosno pet - S...E, jel te?

Shone

pre 8 godina

Glupost! Ali za nas i nije mnogo bitno, dok se donesu ova pravila Novak će već završiti karijeru i više nikoga u Srbiji neće biti briga za tenis (kao i pre njega).

Bozidar

pre 8 godina

Mislim da ne treba uvesti taj brejk u petom setu,vec da bude razlika na gemovima.
Naprimer ako su igraci 4 seta igrali 3 sata i vise,nezahvalno je da se mec resi pucanjem servisa igrajuci taj-brejk.Nego lepo na razliku u gemovima gde ce igraci imati priliku za pobedu sa kompletnijom igrom i sansama ukljucujuci i servis i razmene.
A da se ceo mec "prokocka" na neki nacin,ispucavanjem dva,tri servisa i necijom greskom..nije realno.
Zar nisu dovoljni taj-brejkovi u svakom od seta 1,2,3,4..
Da se ukine nec i drugi servis:Ovako...igraci npr. ulaze nekada u lose serije i ne pogadjaju prvi servis sto je i vrlo cesto a promasaj bi onda znacio gubitak poena.
Zamislite gde igrac tri puta ne pogodi servis i izgubi gem,pa onda servira drugi gde uradi to isto.
Gledali bi serije promasaja i gubljenje gemova..u igri ne bi imalo konstantnosti.
A nec takodje..ako nema neca pod broj jedan udarac ne bi izgledao cisto i estetski.
Tenis je sport gde se loptica prebacuje preko mreze,servis je pocetni udarac koji treba biti cist,a nakon toga iz igre neka kaci mrezu
Nec servisu npr. menja pravac loptice,sto znaci da je moze ubaciti i u polje ali je isto tako moze prebaciti u aut sto takodje utice...
A kretanje i galama u toku poena je neprimereno,valjda je ta publika dosla zbog tenisa i igraca da ispostuje sport.To igrace i dekoncetrise.
A hrana ako je neprimetno i diskretno moze,pice je u redu,to ne smeta.Ali opet,za hranu imaju vremena u pauzi izmedju gemova i setova..tako da organizatori zele malo vise profita.

Andjela

pre 8 godina

Ovo za nec je totalna glupost, cak i veca od skracivanja setova. Zamislite situaciju da igrac servira, zakaci vrh mreze i padne na manje od metra u servis polje protivnika. Sta bi to bilo as ili servis greska? Nepravedno i prema jednom i prema drugom. Da se sudi kao as, iako protivnik nije imao ni teoretske sanse da stigne loptu ili da se oduzme prvi servis iako je loptica pala u polje.

MP

pre 8 godina

Neka od ovih pravila su OK za, na primer, IPTL. Takmičenje je zaista uzbudljivo i nadam se da će trajati i narednih godina. Čini mi se dobrim uvođenje taj brejka u poslednjem setu na ostala tri GS-a, jer ga na US Openu već ima. Druge promene mogu samo upropastiti tenis.

VUK

pre 8 godina

spustite mrežu za 30cm..skratite teren za 2metra.. da poeni budu servis -volej.. da nema dugih razmena.. da meč na GS u pet setova traje manje od dva sata.. da reklame traju jedan sat.. i da tako Federer igra do 50 godina.. uzme još 20GS titula i dokaže da pripadnici rase koja vodi zapadnu civilizaciju ne mogu da pogreše i da su u pravu kad predlože ovakve imbecilne promene..dajte mu taj GS više i dogodine Wimbldon da se oprosti i ostavi tenis na miru, da novi momci mogu da razviju svoj talenat.. a ne da FEDERER uz svoje obozavatelje iz svetske teniske federacije menja pravila i od takmicarskog tenisa pravi rekreativno -penzionersku varijantu tenisa. Malo mu bilo! a nagrade? one ostaju.. da veterani serveri uzimaju pare..Ivanisevic bi mogao početi da trenira.

milos

pre 8 godina

Od svih ovih najavljenih promena - najvise mi se svidja ukidanje drugog servisa. Tenis je jedina igra na mrezi (odbojka, stoni tenis, badminton) u kojoj igrac ima dva servisa. To favorizuje bombardere (danas Karlovic, Isner, Raonic itd., ranije mnogi drugi) koji nemaju sta da traze kada se igra razvije. Ukidanje drugog servisa bi i skratilo meceve. Slazem se za nec, slazem se za taj brejk u petom setu. Ne slazem se sa skracenjem gemova. Trebalo bi razmisliti i o tome da se gemovi ne igraju na razliku, vec da posle djusa igrac koji osvoji poen uzima gem. I to bi znatno skratilo vreme trajanja meca...

daganic

pre 8 godina

Tenis je odavno zreo za drastičnu promenu pravila, prvenstveno zbog smanjenja opterećenja igrača, kao i skraćivanja dužine mečeva. Izbacio bih nec prilikom servisa, ukinuo drugi servis, uveo odlučujući poen nakon 40:40 u gejmu i naravno taj brejk u petom setu. Format seta bi bio kao i do sada, ne bi bilo potrebe za smanjenjem broja gejmova.

bojan

pre 8 godina

(Ratko, 05. septembar 2015 13:13)
da li ti stvarno mislis da ova pravila imaju veze sa Rodzerom
covek sledece godine ide u penziju, kakve god promene da se dese na njegovu karijeru nece imati vise nimalo uticaja.

ironicno, nole sad ulazi u neke poznije teniske godine (ne osecaju se jos u njegovoj igri, ali vec od 2017 ce biti primetno) pa ce ova pravila ici njemu na ruku
da nije sve Noletov lobi :)

Vladislav

pre 8 godina

Tenis je odavno zreo za drastičnu promenu pravila, prvenstveno zbog smanjenja opterećenja igrača, kao i skraćivanja dužine mečeva. Izbacio bih nec prilikom servisa, ukinuo drugi servis, uveo odlučujući poen nakon 40:40 u gejmu i naravno taj brejk u petom setu. Format seta bi bio kao i do sada, ne bi bilo potrebe za smanjenjem broja gejmova.
(daganic, 05. septembar 2015 15:56)

bravo slazem se u potpunosti , nista tu ne bih dodao niti oduzeo , slicnu promenu je pretrpela odbojka pre 10 i vise god , kada su se igrali maratonski mecevi , sada je to prepolovljeno...i igra se atomska odbojka

karma

pre 8 godina

Molim vas ne lupajte. Nije amerika centar sveta a i da nije tenis toliko popularan ne bi na tlu amerike bilo toliko turnira. Najveci stadion teniski je na americkom kontinentu. Ameri su slicni kao i mi kada im ide prave od njih bogove da li mislite da Agasi, Sampras nisu zvezde u Americi? A i Serena je crna tako da..Jedan Federe ima lajkova, pratilaca na tviteru i facebook-u kao Majami Hit, San Antonio, Klivlend zajedno. Postoje liste po kojima je tenis cetvrti najpopularniji sport na svetu posle fudbala, kriketa, kosarke. Toliko.

teniscg

pre 8 godina

Pa nije ni fudbal zanimljiv tokom cijele utakmice.Ova pravila su najveca glupost i upropastila bi ovaj sport totalno.Igram tenis rekreativno i svi kazu da tenis ne bi vise nikad pogledali da se uvedu ova pravila.Jedino sto su dobro uradili je da su usporili prebrze podloge..tipa Wimbldon i tereni na betonu zbog brze igre i kratkih poena.Tako aj neka probaju,pao bi taj 'tenis'ako se moze tako nazvati na nivo bocanja :D

student

pre 8 godina

Увео бих игру за треће место на ГС после изгубљеног полуфинала, као на Олимпијади, то ме одувек нервирало што нема :)
Мада, ако већ нешто мењам, дао бих Нолу још десет ГС титула, а Феџи одузео пар. Па нек пукну душмани! :)

bla bla truc

pre 8 godina

Promenjen je stoni tenis i promenjena odbojka ali iz korena i na slican nacin. Da doprinelo je intenzitetu igre i zanimljivosti. Ne razumem zasto izmisljaju toplu vodu kad jednostavno moze da se igraju obicni turniri na tri dobijena seta do 21 ili 25 poena, a na grend slemovima da se igra na cetiri ili pet dobijenih setova. Prosto ko pasulj. Naravno da se servira naizmenicno jer tako se sprecava dominacija superservera.

Jumko

pre 8 godina

@sasa jokic Biseru, da se igra do 4 gema ne bi se ukljucivali na 3-3 nego od pocetka meca. Nisi bas skont'o, a i pismenost ti je na niskom nivou.

milos

pre 8 godina

Jedino sto treba da se uvede je samo prvi servis onda ne bi bilo ovih smaraca kao sto su izner, karlovic, raonic, lopez, kveri, kirjos i ostala boranija...

Čovke Legenda Neroja

pre 8 godina

samo cu da primetim da u eri Novaka dolaze do fantasticnih ideja,do kojih nisu dolazili u erama drugih tenisera! i promene koje sam procitao su bljak!
(znam te,znas me.., 05. septembar 2015 16:55)

Jaka era, Fedex 100 godina a Nadal se raspada od povreda...

Nik

pre 8 godina

Trenutno da bi jedan igrac osvojio "game" na svoj servis treba da skupi 4 poena a da bi dobio set treba mu 6x4 sto je 24 poena, eventualno dodati 1 poen i da se igra do 25 a da se serveri menjaju kao u "tiebreak-u" po sistemu 1-2-2... Automatski se ukida razlika u svakom game-u, jedino na kraju ako je 25:25 onda se igra na razliku a to bi se desavalo jako retko, osim ako su dva igraca bas identicnog kvaliteta... Zasto kazem ovo, zato sto po danasnjem formatu neko moze da odigra savrseno par game-ova na svoj servis a protivnik da jedva dobija svoje game-ove a da je rezultat i dalje neresen i da ovom prvom padne koncentracija u jednom game-u i da izgubi svoj servis... Znaci ovo racunanje nikoga ne bi ostetilo samo se ne bi igralo svaki cas na razliku nego eventualno na kraju seta... Automatski nema tibreak-a... E sad taj nec prilikom servisa i drugi servis je pitanje da li bi trebalo da se ukine ili ne... Ima gomile razloga i za i protiv a ovo sto sam gore naveo kao primer nikoga ne bi ostetilo samo bi krace trajao set a samim tim i mecevi ne bi trajali vise od 2-3 sata sto bi i tebao da bude cilj... Znaci kvalitet a ne fizicka sprema pa ko moze duze da izdrzi...

Goran.B

pre 8 godina

"Međutim, iako je ovaj sport jedan od najpopularnijih na svetu i trenutno se nalazi u zlatnoj eri,"

Pa sutra ako nekim slucajem neki srbin bude prvi u svetu u kriketu, i kriket ce biti jedan od najpopularniji sportova u svetu i u zlatnoj eri. U americi je na primer tenis popularan koliko i kod nas macevanje. Imate bejsbol,americki fudbal,basket,hokej,golf,nas fudbal,atletika pa tek onda razno. Kada Serena osvoji GS, samo se pomene na cetvrtinu stranice i to je to. Slicno je i u evropi,fudbal,basket,rukomet,odbojka,vaterpolo, pa tek onda razno.

pavle korcagin

pre 8 godina

a sve u cilju da federer traje sto duze i ne igra duge meceva. onda ce i sa 43 godine moci da igra jer onda tenis postaje manje fizicki zahtevan sport

Sasa-TO

pre 8 godina

Sto ljudi ima razlog da komentarise sport a da pritom nezna ni osnovne pojmove. Vazno je da ste coveku koji je pokusao da vam objasni da nije 'nec' nego 'let' uredno podelili minuse. Kako bi bilo da malo proverite na internetu da li je on u pravu.
O uobicajenim teorijama zavere je glupo trositi reci. Da ste bar procitali clanak do kraja videli bi da Federer nije za promene a Nole jeste za skracenje igre u 5. setu. No sve to nije vazno, vazno je svuda videti neprijatelje i zavere i komentarisati nesto o cemu ni osnovne pojmove neznamo.

neko iz gomile

pre 8 godina

@ federer podesava tenis kako mu odgovara
(pavle korcagin, 06. septembar 2015 01:47)

Pa naravno,nece valjda da podesava kako mu ne odgovara. Inace i nisam fan RF

Vladan R

pre 8 godina

@ znam te znas me

Bas me intresuje, sta bi ti, i slicni tebi rekli, tj koliko bioste kukali, na usporavanje brzih terena, i betona i trave, tokom prosle decenije, pre svega njenog drugog dela, tj bas nekakao u vereme Federerove dominacije, da to nije bio Federer, vec Novak kojim slucajem. Ove promene su svakako olaksale, Nadalu da osvoji i druge GS osim RG, a ni Novaku svakako nisu odmogle.

ludi milojko

pre 8 godina

A šta će im pa dva servisa... Pogrešiš i ćao, poen protivniku. Nigde nema dva servisa (odbojka, st.tenis), dva penala, dva starta (ukinuto), pobeda sa dva razlike (rukomet, fudbal, vatrpolo, košarka....)

Nenadovic

pre 8 godina

@Vuk, To sto Fed traje ovoliko dugo je jedno, a neko dalje razvijanje tenisa nesto sasvim drugo. Ja govorim iz ugla gledaoca koji voli tenis, ali mi ne pada na pamet da gledam mec od 4,5 sati, kako je uzivo ne znam, ali ne mogu da zamislim da je na stadionu bolje, imas zedj, glad, zov prirode, dosadi ti, na kraju krajeva imas svoj zivot, tek na zapadu kako razmisljaju o mogucnosti da provedu pola radnog vremena, il' jos vise od toga, na tenis. Pominjes da bi se ovim eventualnim promenama poceo igrao penzionerski tenis, pa znas kako nesto nema mladih igraca previse danas, zato sto poeni predugo traju, mislis da to odgovara klincima, ne bas. Igrali su se sa podlogama ovoliko dugo, i dobili to da je igra postala skoro ista svugde, negde sporija, negde brza, tek dobili smo igru sa osnovne linije gde su poeni od 20, 30 udaraca redovna pojava, kao i setovi od preko sat vremena i mecevi od 5 sati. Poenta je da sljaka treba da ostane spora a ostale podloge ubrzati, i to nece biti zato sto se eto sada nasao neko pametan, nego zato sto ce to biti potreba jednom kada se jos uvek aktivne legende povuku: Sta mislis kad ne bude ovih igraca, mogucnost da neki novi Simon sa onim gnjavatorskim tenisom uzme par slemova, kako ti to zvuci? Kvalitet nekoliko najboljih igraca poslednjih 10-ak god je dobro sakrio cinjenicu koliko je tenis danas dosadan zbog usporenih uslova (povecali su lopticu i usporili terene, na to mogu da uticu, (kad vec reketi postaju bolji a teniseri fizicki spremniji)

Neko iz Banata

pre 8 godina

Jedini nacin da se skrati mec je da se setovi igraju do 25 poena tj . da se ukinu gemovi,smene servisa na svakih 5(ili do 21,smene na 3),pa ukoliko bude nereseno da se igra na razliku od 2 poena kao u odbojci a smene servisa posle svakog poena,da se nec racuna kao drugi servis ,bez obzira da li je lopta pala u polje ,ili ne(mada mi se ovo sad cini najpravednije).Mozda bi bilo i zanimljivije,posto bi se izbeglo taktiziranje tenisera kad uzmu brejk,pa cekaju svoj servis.Mada cilj je jasan,da se ne ponovi ovakva dominacija Djokovica ,ili nekog u buducnosti i da sansa penzosima i koje-kakvim napaljenim loderima,a ne briga o publici.

Zlatko

pre 8 godina

Svaka lopta poen kao u odbojci ili stonom tenisu. Svaki igrac ima po X servisa, a menjaju strane posle Y poena. Mogu da uvedu manji broj poena na vise dobijenih setova (npr 15 poena, 5 setova) ili obrnuto (25 poena, 3 seta). To nije nerealna prica jer po sadasnjim pravilima i da svaki teniser svoj servis gem uzme sa nulom 15 poena bi bilo 4:3, a 25 poena bi bilo 6:6 plus taj brejk. Na taj nacin ce se ubrzati igra, bice lakse da se planira raspored na turniru kao i tv satnica. Usled ubrzanog meca, mecevi ce relativno na vreme pocinjati. Sta vredi sto ce da smanje broj poena za osvojeni set, ako ce poen da traje po 10 minuta kao sto je trenutno. Odbojka je procvetala uvodjenjem pravila da je svaka lopta poen i ukidanjem promena.

Scholes

pre 8 godina

Nec mozda i da izbace, neka ubace tie break petog seta, da povecaju pripremu na 30 sekundi, da se uvede finalni mec ponovo na tri dobijena seta..

Luka

pre 8 godina

A šta će im pa dva servisa... Pogrešiš i ćao, poen protivniku. Nigde nema dva servisa (odbojka, st.tenis), dva penala, dva starta (ukinuto), pobeda sa dva razlike (rukomet, fudbal, vatrpolo, košarka....)
(ludi milojko, 6. septembar 2015 01:27)

Eto najprostijeg rešenja koje bi donelo sjajan tenis, a ovamo kao godinama razbijaju glavu kako da smanje broj as servisa i (pre)kratkih poena na superbrzim podlogama.

teniscg

pre 8 godina

Pa nije ni fudbal zanimljiv tokom cijele utakmice.Ova pravila su najveca glupost i upropastila bi ovaj sport totalno.Igram tenis rekreativno i svi kazu da tenis ne bi vise nikad pogledali da se uvedu ova pravila.Jedino sto su dobro uradili je da su usporili prebrze podloge..tipa Wimbldon i tereni na betonu zbog brze igre i kratkih poena.Tako aj neka probaju,pao bi taj 'tenis'ako se moze tako nazvati na nivo bocanja :D

Muss der Ball über das Netz gespielt werden?

pre 8 godina

"Nec" nije nepravilno izgovoreno nego je u pitanju nemačka reč za mrežu- "NETZ". Na engleskom je "Nett"

Sale

pre 8 godina

Gluposti! Kako RF stari, tako se njegov lobi angazuje na sve moguce nacine da mu omoguci jos koji triumf. Najbolje da se igra par gemova i gotovo! SVASTA! Nadam se da ce igraci imati vazan udeo u odlucivanju i da se najmanje pola od predlozenih promena nece usvojiti. Po meni, tenis bez igre na razliku i bez neca nikada nece biti isti. Favorizovace one koji se oslanjaju na servis, one slabije pripremjene, i izgubice car prednosti i izjednacenja. Nadam se da sve to nece "proci"...

Šavija Alonso

pre 8 godina

Obavezno i odmah promene.
Prvo: Isti format mečeva na svim turnirima. Ne može negde do dva dobijena, negde do tri. To nema ni u jednom sportu.
Drugo: Još više skratiti vreme između poena, i rigorozno kažnjavati odugovlačenje. Brisanje peškirom nakon svakog poena je smešno.
Treće: Taj brejk u odlučujućem setu, bez ikakvog odlaganja.
Prazan hod ubija tenis, a mečevi od četiri sata isto tako.

gigatrend

pre 8 godina

I dok se nije na zvaničnim mestima razmišljalo o tome, pisao sam o potrebnim promenama pravila u tenisu. Sasvim bi dovoljno bilo sledeće:
- Ukinuti 2. servis (manje asova, više tenisa, a kraći mečevi)
- Uvesti taj brejk u odlučujućem setu na svim turnirima,
Pored toga, da se izbegne pravljenje cirkusa od tenisa, postaviti jednu "tepsiju" za loptice (pored sudije na T liniji), i pored nje zakucati jedan ekser za peškir, kako bi se izbegle neprijatne scene sa skuplačima i nervoznim igrači(ca)ma.

ZG TOM-šrauba

pre 8 godina

U redu je bez drugog servisa i tiebreak u petom, možda i ukidanje neca, čisto sumnjam da igrači mogu uvježbati gađanje neca i da dobiju poen.
Međutim ja bi u vaterpolu uveo da gol sa više od 5 metara vrijedi 2 gola, bilo bi više atraktivnih udaraca prema golu iz daljine (ko trica u košarci). U košarci bi apsolutno izmjenio pravilo konstantnih izmjena igrača, zatim bonus bi se trebao povećati, i manje timeout-ova od strane trenera. Jer pre prepuno je igra isprekidana i tekme traju i preko 2 sata.

parz

pre 8 godina

Na primer mecevi Rafe i Novaka. Odes po pivo i vratis se , a ono i dalje isti poen, dok nekom ne pukne patika. Pa ko to moze da voli a da nije mazohista.

Goran.B

pre 8 godina

"Međutim, iako je ovaj sport jedan od najpopularnijih na svetu i trenutno se nalazi u zlatnoj eri,"

Pa sutra ako nekim slucajem neki srbin bude prvi u svetu u kriketu, i kriket ce biti jedan od najpopularniji sportova u svetu i u zlatnoj eri. U americi je na primer tenis popularan koliko i kod nas macevanje. Imate bejsbol,americki fudbal,basket,hokej,golf,nas fudbal,atletika pa tek onda razno. Kada Serena osvoji GS, samo se pomene na cetvrtinu stranice i to je to. Slicno je i u evropi,fudbal,basket,rukomet,odbojka,vaterpolo, pa tek onda razno.

Ratko

pre 8 godina

Ma nego sta nego skratiti meceve do 3:3 kako bi veliki Roger mogao da igra do 60 godina zivota sa njegovim baletskim servis volejom. Znaci mec na mastersu da traje 15-20 minuta? Bas vam je super inovacija i ova glupost za nec treba da se ukine i tretira kao servis greska. Nikako da se priznaje poen. Pa i ovo oko zagrevanja mi ne ide u glavu? Gde da se igrac zagreva? Istrci na teren i odigra 15-20 minuta u punom tempu jel tako? To je ono sto Rogeru treba i onima sgo serviraju ko iz topa. Da onaj sa druge strane ne stigne ni da procita servis i uskladi igru. Lepo.

Čovke Legenda Neroja

pre 8 godina

samo cu da primetim da u eri Novaka dolaze do fantasticnih ideja,do kojih nisu dolazili u erama drugih tenisera! i promene koje sam procitao su bljak!
(znam te,znas me.., 05. septembar 2015 16:55)

Jaka era, Fedex 100 godina a Nadal se raspada od povreda...

bojan

pre 8 godina

(Ratko, 05. septembar 2015 13:13)
da li ti stvarno mislis da ova pravila imaju veze sa Rodzerom
covek sledece godine ide u penziju, kakve god promene da se dese na njegovu karijeru nece imati vise nimalo uticaja.

ironicno, nole sad ulazi u neke poznije teniske godine (ne osecaju se jos u njegovoj igri, ali vec od 2017 ce biti primetno) pa ce ova pravila ici njemu na ruku
da nije sve Noletov lobi :)

Vladislav

pre 8 godina

Tenis je odavno zreo za drastičnu promenu pravila, prvenstveno zbog smanjenja opterećenja igrača, kao i skraćivanja dužine mečeva. Izbacio bih nec prilikom servisa, ukinuo drugi servis, uveo odlučujući poen nakon 40:40 u gejmu i naravno taj brejk u petom setu. Format seta bi bio kao i do sada, ne bi bilo potrebe za smanjenjem broja gejmova.
(daganic, 05. septembar 2015 15:56)

bravo slazem se u potpunosti , nista tu ne bih dodao niti oduzeo , slicnu promenu je pretrpela odbojka pre 10 i vise god , kada su se igrali maratonski mecevi , sada je to prepolovljeno...i igra se atomska odbojka

sasa jokic

pre 8 godina

Ne razumem, svi turniri, barem mastersi i GS beleze rast gledanosti, prema tome ovi argumenti ne stoje. Da se ihra do 4 dobije a gema, to moze samo stariji teniserima da odgovara, pa mi malo mirise na Rodupzerov lobi. To je i suvise kratko da bi se ibra razvila.
Malo je nelogicno da se kaze da se publika u mec ukljucune tek pri rezultatu 3:3, @ onda kazu da se igra na 4 gema?
Sfo se neca tice, slazem se, ako se vazi u toku igre, zasto ne bi i na servisu?
Taj brek u 5 setu je takodje OK.

dasa

pre 8 godina

Ovo je pokušaj da se tenis prilagodi Federeru koji prednjači po broju fanova, kako bi on mogao da igra i da ima šanse da osvaja turnire još dugo... Kraći poeni, nema neca i kraći setovi su sve stvari koje odgovaraju starijim ljudima... E sad još da se uvede da svakom kome pada da igra sa Federerom bude vezana jedna ruka i jedna noga jedna za drugu i onda će tenis da cveta

daganic

pre 8 godina

Tenis je odavno zreo za drastičnu promenu pravila, prvenstveno zbog smanjenja opterećenja igrača, kao i skraćivanja dužine mečeva. Izbacio bih nec prilikom servisa, ukinuo drugi servis, uveo odlučujući poen nakon 40:40 u gejmu i naravno taj brejk u petom setu. Format seta bi bio kao i do sada, ne bi bilo potrebe za smanjenjem broja gejmova.

Serdjo

pre 8 godina

Aman ostavite tenis na miru jer teniska pravila su najsavrsenija pravila od svih sportova koji postoje.
Promenite pravila u fudbalu koji je realno postao jako dosadan za gledaoce. Dosta nam je fudbala bez golova i bez uzbudjenja kada klubovi kalkulisu.

Nova pravila koja predlazem:

1. Neresen rezultat od 0:0 ne donosi timovima podelu bodova, vec samo nereseni rezultati 1:1, 2:2 itd. No goal, no points!

2. Ako lopta udje u 16m kao i u 16m izvan sesnaesterca levo i desno do aut linije nema ofsajda ako se iz tih 16m uputi drugom igracu koji je sam ispred golmana.

3. Aut se izvodi nogom! (Iga se fudbal, a koriste se ruke za aut, svasta!)

4. Uvesti skraceni korner. Ako lopta ode u korner u okvirima sesnaesterca izvodi se skraceni korner levo ili desno iz ugla sesnaesterca.

5. Zuti karton ostaje plus vazi kao predlozeni beli, a to je da taj igrac trenutno mora da napusti igru na 10 min.

6. Ograniciti vremenski period zadrzavanja lopte u svojoj polovini na 10 sec, u suprotnom dosuditi pasivan napad i dodeliti loptu protivniku.

7. Penale izvoditi do 5 kao i do sada samo napraviti izvodjenje kao serviranje u tenisu u tie break-u, znaci 1,2,2..., igrati na razliku od dva gola od 5 pa na dalje.

Jumko

pre 8 godina

@sasa jokic Biseru, da se igra do 4 gema ne bi se ukljucivali na 3-3 nego od pocetka meca. Nisi bas skont'o, a i pismenost ti je na niskom nivou.

идеја

pre 8 godina

хајде ви лепо измислите нови спорт и уређујте правила по својој вољи,а тенис оставите на миру!
коме је досадно може да игра и руски рулет!

milos

pre 8 godina

Od svih ovih najavljenih promena - najvise mi se svidja ukidanje drugog servisa. Tenis je jedina igra na mrezi (odbojka, stoni tenis, badminton) u kojoj igrac ima dva servisa. To favorizuje bombardere (danas Karlovic, Isner, Raonic itd., ranije mnogi drugi) koji nemaju sta da traze kada se igra razvije. Ukidanje drugog servisa bi i skratilo meceve. Slazem se za nec, slazem se za taj brejk u petom setu. Ne slazem se sa skracenjem gemova. Trebalo bi razmisliti i o tome da se gemovi ne igraju na razliku, vec da posle djusa igrac koji osvoji poen uzima gem. I to bi znatno skratilo vreme trajanja meca...

Zlatko

pre 8 godina

Svaka lopta poen kao u odbojci ili stonom tenisu. Svaki igrac ima po X servisa, a menjaju strane posle Y poena. Mogu da uvedu manji broj poena na vise dobijenih setova (npr 15 poena, 5 setova) ili obrnuto (25 poena, 3 seta). To nije nerealna prica jer po sadasnjim pravilima i da svaki teniser svoj servis gem uzme sa nulom 15 poena bi bilo 4:3, a 25 poena bi bilo 6:6 plus taj brejk. Na taj nacin ce se ubrzati igra, bice lakse da se planira raspored na turniru kao i tv satnica. Usled ubrzanog meca, mecevi ce relativno na vreme pocinjati. Sta vredi sto ce da smanje broj poena za osvojeni set, ako ce poen da traje po 10 minuta kao sto je trenutno. Odbojka je procvetala uvodjenjem pravila da je svaka lopta poen i ukidanjem promena.

milos

pre 8 godina

Jedino sto treba da se uvede je samo prvi servis onda ne bi bilo ovih smaraca kao sto su izner, karlovic, raonic, lopez, kveri, kirjos i ostala boranija...

Andjela

pre 8 godina

Ovo za nec je totalna glupost, cak i veca od skracivanja setova. Zamislite situaciju da igrac servira, zakaci vrh mreze i padne na manje od metra u servis polje protivnika. Sta bi to bilo as ili servis greska? Nepravedno i prema jednom i prema drugom. Da se sudi kao as, iako protivnik nije imao ni teoretske sanse da stigne loptu ili da se oduzme prvi servis iako je loptica pala u polje.

Nik

pre 8 godina

Trenutno da bi jedan igrac osvojio "game" na svoj servis treba da skupi 4 poena a da bi dobio set treba mu 6x4 sto je 24 poena, eventualno dodati 1 poen i da se igra do 25 a da se serveri menjaju kao u "tiebreak-u" po sistemu 1-2-2... Automatski se ukida razlika u svakom game-u, jedino na kraju ako je 25:25 onda se igra na razliku a to bi se desavalo jako retko, osim ako su dva igraca bas identicnog kvaliteta... Zasto kazem ovo, zato sto po danasnjem formatu neko moze da odigra savrseno par game-ova na svoj servis a protivnik da jedva dobija svoje game-ove a da je rezultat i dalje neresen i da ovom prvom padne koncentracija u jednom game-u i da izgubi svoj servis... Znaci ovo racunanje nikoga ne bi ostetilo samo se ne bi igralo svaki cas na razliku nego eventualno na kraju seta... Automatski nema tibreak-a... E sad taj nec prilikom servisa i drugi servis je pitanje da li bi trebalo da se ukine ili ne... Ima gomile razloga i za i protiv a ovo sto sam gore naveo kao primer nikoga ne bi ostetilo samo bi krace trajao set a samim tim i mecevi ne bi trajali vise od 2-3 sata sto bi i tebao da bude cilj... Znaci kvalitet a ne fizicka sprema pa ko moze duze da izdrzi...

Šavija Alonso

pre 8 godina

Obavezno i odmah promene.
Prvo: Isti format mečeva na svim turnirima. Ne može negde do dva dobijena, negde do tri. To nema ni u jednom sportu.
Drugo: Još više skratiti vreme između poena, i rigorozno kažnjavati odugovlačenje. Brisanje peškirom nakon svakog poena je smešno.
Treće: Taj brejk u odlučujućem setu, bez ikakvog odlaganja.
Prazan hod ubija tenis, a mečevi od četiri sata isto tako.

Shone

pre 8 godina

Glupost! Ali za nas i nije mnogo bitno, dok se donesu ova pravila Novak će već završiti karijeru i više nikoga u Srbiji neće biti briga za tenis (kao i pre njega).

znam te,znas me..

pre 8 godina

samo cu da primetim da u eri Novaka dolaze do fantasticnih ideja,do kojih nisu dolazili u erama drugih tenisera! i promene koje sam procitao su bljak!

Neko iz Banata

pre 8 godina

Jedini nacin da se skrati mec je da se setovi igraju do 25 poena tj . da se ukinu gemovi,smene servisa na svakih 5(ili do 21,smene na 3),pa ukoliko bude nereseno da se igra na razliku od 2 poena kao u odbojci a smene servisa posle svakog poena,da se nec racuna kao drugi servis ,bez obzira da li je lopta pala u polje ,ili ne(mada mi se ovo sad cini najpravednije).Mozda bi bilo i zanimljivije,posto bi se izbeglo taktiziranje tenisera kad uzmu brejk,pa cekaju svoj servis.Mada cilj je jasan,da se ne ponovi ovakva dominacija Djokovica ,ili nekog u buducnosti i da sansa penzosima i koje-kakvim napaljenim loderima,a ne briga o publici.

14-9

pre 8 godina

Samo taj tie- break uvesti u 5. set i maknut nec, to se i slažem jer mi nema smisla da kad je nec i ponavlja se prvi servis da igrač ponovo traži 2 nove lopte i prođe 15 sekundi do novog servisa. Također ja bi maknuo ručnike iza terena, nema mi smisla da se poslije svakog poena brišu, dobro neki se znoje, ali neki su suhi i to više nije do toga jer su mokri nego iz navike to rade.

charlotte sometimes

pre 8 godina

Jedina stvar koja mi se ovde cini razumnom jeste eventualno uvodjenje taj brejka u petom setu. Mada i igranje na razliku po mom misljenju donosi veliku tenziju i pre svega uzbudjenje za navijace, jer se pitate ko ce prvi popustiti, narocito ako dodju do 5:5. Za igrace je to verovatno pakao jer ne samo da moraju da cuvaju svoj servis, nego moraju i da odigraju dobro na servis protivnika i uzmu brejk. Igraci ce verovatno biti za uvidjenje taj brejka, jer tako stede sami sebe, znas da je to to, da nema dalje, pa sta bude. Bar ce agonija brzo biti zavrsena.

Sto se tice skracivanja setova, to je nebuloza. To bi bio totalno drugi sport.

Sto se tice ukidanja neca....ne znam. Cudno mi je sve to. Svako ko prima poen ima pravo na neku normalniju putanju lopte, dovoljno je sto vec mora da se bori sa brzinom i da ima dobru anticipaciju.

Uvek jesam za promene, ali neke od ovih stvari bi upropastile sport.

Nemanja

pre 8 godina

(milos, 5. septembar 2015 14:12)
Dal je moguce da poredis tenis sa odbojkom samo zbog mreze?Ukidanje drugog servisa bi unistilo tenis, trenutno su na 70% ubacenog prvog servisa znaci to je 30% duplih greski.Drugi servis je inace sporiji zbog straha od duple greske.Sto znaci da bi se duple greske odnosno greske popele na 40 mozda i 50% ili bi ostalo na 30% al bi se zato nagledali ritern vinera.

k

pre 8 godina

"... jedna od prvih stvari koje ćemo uvesti jeste dozvoljeno unošenje hrane i pića na stadion."
Ovo je kljuc. Hoce da iscede sto vise iz gledalaca na stadionu. Boli ih uvo sto ce napraviti cirkus od tenisa. Ko ce u takvim uslovima pobediti Karlovica, Andersona ili Iznera? Bum, bum gotovo...

ludi milojko

pre 8 godina

A šta će im pa dva servisa... Pogrešiš i ćao, poen protivniku. Nigde nema dva servisa (odbojka, st.tenis), dva penala, dva starta (ukinuto), pobeda sa dva razlike (rukomet, fudbal, vatrpolo, košarka....)

VUK

pre 8 godina

spustite mrežu za 30cm..skratite teren za 2metra.. da poeni budu servis -volej.. da nema dugih razmena.. da meč na GS u pet setova traje manje od dva sata.. da reklame traju jedan sat.. i da tako Federer igra do 50 godina.. uzme još 20GS titula i dokaže da pripadnici rase koja vodi zapadnu civilizaciju ne mogu da pogreše i da su u pravu kad predlože ovakve imbecilne promene..dajte mu taj GS više i dogodine Wimbldon da se oprosti i ostavi tenis na miru, da novi momci mogu da razviju svoj talenat.. a ne da FEDERER uz svoje obozavatelje iz svetske teniske federacije menja pravila i od takmicarskog tenisa pravi rekreativno -penzionersku varijantu tenisa. Malo mu bilo! a nagrade? one ostaju.. da veterani serveri uzimaju pare..Ivanisevic bi mogao početi da trenira.

bla bla truc

pre 8 godina

Promenjen je stoni tenis i promenjena odbojka ali iz korena i na slican nacin. Da doprinelo je intenzitetu igre i zanimljivosti. Ne razumem zasto izmisljaju toplu vodu kad jednostavno moze da se igraju obicni turniri na tri dobijena seta do 21 ili 25 poena, a na grend slemovima da se igra na cetiri ili pet dobijenih setova. Prosto ko pasulj. Naravno da se servira naizmenicno jer tako se sprecava dominacija superservera.

Bozidar

pre 8 godina

Mislim da ne treba uvesti taj brejk u petom setu,vec da bude razlika na gemovima.
Naprimer ako su igraci 4 seta igrali 3 sata i vise,nezahvalno je da se mec resi pucanjem servisa igrajuci taj-brejk.Nego lepo na razliku u gemovima gde ce igraci imati priliku za pobedu sa kompletnijom igrom i sansama ukljucujuci i servis i razmene.
A da se ceo mec "prokocka" na neki nacin,ispucavanjem dva,tri servisa i necijom greskom..nije realno.
Zar nisu dovoljni taj-brejkovi u svakom od seta 1,2,3,4..
Da se ukine nec i drugi servis:Ovako...igraci npr. ulaze nekada u lose serije i ne pogadjaju prvi servis sto je i vrlo cesto a promasaj bi onda znacio gubitak poena.
Zamislite gde igrac tri puta ne pogodi servis i izgubi gem,pa onda servira drugi gde uradi to isto.
Gledali bi serije promasaja i gubljenje gemova..u igri ne bi imalo konstantnosti.
A nec takodje..ako nema neca pod broj jedan udarac ne bi izgledao cisto i estetski.
Tenis je sport gde se loptica prebacuje preko mreze,servis je pocetni udarac koji treba biti cist,a nakon toga iz igre neka kaci mrezu
Nec servisu npr. menja pravac loptice,sto znaci da je moze ubaciti i u polje ali je isto tako moze prebaciti u aut sto takodje utice...
A kretanje i galama u toku poena je neprimereno,valjda je ta publika dosla zbog tenisa i igraca da ispostuje sport.To igrace i dekoncetrise.
A hrana ako je neprimetno i diskretno moze,pice je u redu,to ne smeta.Ali opet,za hranu imaju vremena u pauzi izmedju gemova i setova..tako da organizatori zele malo vise profita.

Scholes

pre 8 godina

Wooow...
Stvarno da se zapitas da li ti "genijalci" uopste i znaju nesto o tenisu..
Sta je sledece, i fudbalu ce se igrati 4 cetvrtine umesto dva poluvremena, u basketu ce ubaciti liniju za pet poena..
Ovo bi dalo sansu samo teniserima koji nisu ni priblizno dobri kao ovi najbolji.. plus ovo da nema dobijanja na razliku.. Zesca glupost..

Koma

pre 8 godina

Ako hocete da ubrzate igru, izbacite peskire tokom gema (imaju znojnice), dajte im 2 loptice prilikom servisa (pa nek biraju izmedju te 2) i striktno se pridrzavajte 20 sekundi izmedju poena (ko probije 2-3 puta gubi poen). I bolje izbaciti drugi servis nego nec, tj. svesti ga na nesto tipa 1 servis greska po gemu ili 5 po setu.
Taj brejk u petom obavezno, a to ce verovatno i usvojiti. Ovo ostalo su komercijalne nebuloze.

pavle korcagin

pre 8 godina

a sve u cilju da federer traje sto duze i ne igra duge meceva. onda ce i sa 43 godine moci da igra jer onda tenis postaje manje fizicki zahtevan sport

Nebojša

pre 8 godina

Nadam se da će se ovo desiti posle Novakove ere još jedan razlog da tenis više ne gledam nikad nisam razumeo maloumnike koje menjaju nešto što funkcioniše perfektno i našta su svi navikli nadam se ipak da od ovoga nema ništa i samo ukidanje neca bilo bi previše i favorizovalo bi samo one koji znaju da serviraju i ništa više da ne govorim o ostalim glupostima.

Vragolan

pre 8 godina

Tako su i stoni tenis skratili sa setova do 21 na setove do 11, i mislim da se ništa nije dobilo, čak se više izgubilo jer su igrači od starta pod stresom pa se igra uglavnom šablonski, sa manje atraktivnih poena nego nekad. Plus ja kao dugogodišnji igrač mogu da kažem da među rekreativcima to nikada nije zaživelo pa se stvara i neki jaz između publike i igrača što je loše za sport.
Isto bi bilo i sa tenisom, zašto menjati ono što je dobro ?

MP

pre 8 godina

Neka od ovih pravila su OK za, na primer, IPTL. Takmičenje je zaista uzbudljivo i nadam se da će trajati i narednih godina. Čini mi se dobrim uvođenje taj brejka u poslednjem setu na ostala tri GS-a, jer ga na US Openu već ima. Druge promene mogu samo upropastiti tenis.

Jim Courier

pre 8 godina

Ne bih voleo ovo! Navikao sam da tokom dugog Grand Slam meča napravim pauzu od gledanja, spremim klopu, odem po pivo,... Često sam i išao na turnire i tu volim da prosetam okolo i pogledam ostale terene!

Sve ovo govorim iz ugla gledaoca, naravno pitaju se i oni koji igraju!

student

pre 8 godina

Увео бих игру за треће место на ГС после изгубљеног полуфинала, као на Олимпијади, то ме одувек нервирало што нема :)
Мада, ако већ нешто мењам, дао бих Нолу још десет ГС титула, а Феџи одузео пар. Па нек пукну душмани! :)

neko iz gomile

pre 8 godina

@ federer podesava tenis kako mu odgovara
(pavle korcagin, 06. septembar 2015 01:47)

Pa naravno,nece valjda da podesava kako mu ne odgovara. Inace i nisam fan RF

Luka

pre 8 godina

A šta će im pa dva servisa... Pogrešiš i ćao, poen protivniku. Nigde nema dva servisa (odbojka, st.tenis), dva penala, dva starta (ukinuto), pobeda sa dva razlike (rukomet, fudbal, vatrpolo, košarka....)
(ludi milojko, 6. septembar 2015 01:27)

Eto najprostijeg rešenja koje bi donelo sjajan tenis, a ovamo kao godinama razbijaju glavu kako da smanje broj as servisa i (pre)kratkih poena na superbrzim podlogama.

goni to napolje

pre 8 godina

Ovi prtedlozi ne dolaze od tenisera i ljubitelja tenisa, vec od prodavaca zubne paste i svakolikih cevabdzija i buregdzija americkog tipa.
Ako im se bas ne svidja sto ne izmisle novi sport pa nek ga i zovu "brzi tenis" ili nekako drugacije a ostave ostale da gledaju i igraju ovaj kakav je. Naravno nece jer ih tenis i ne zanima, zanima ih samo koliko su boze i djevreka utopili tokom turnira.

Nenadovic

pre 8 godina

@Vuk, To sto Fed traje ovoliko dugo je jedno, a neko dalje razvijanje tenisa nesto sasvim drugo. Ja govorim iz ugla gledaoca koji voli tenis, ali mi ne pada na pamet da gledam mec od 4,5 sati, kako je uzivo ne znam, ali ne mogu da zamislim da je na stadionu bolje, imas zedj, glad, zov prirode, dosadi ti, na kraju krajeva imas svoj zivot, tek na zapadu kako razmisljaju o mogucnosti da provedu pola radnog vremena, il' jos vise od toga, na tenis. Pominjes da bi se ovim eventualnim promenama poceo igrao penzionerski tenis, pa znas kako nesto nema mladih igraca previse danas, zato sto poeni predugo traju, mislis da to odgovara klincima, ne bas. Igrali su se sa podlogama ovoliko dugo, i dobili to da je igra postala skoro ista svugde, negde sporija, negde brza, tek dobili smo igru sa osnovne linije gde su poeni od 20, 30 udaraca redovna pojava, kao i setovi od preko sat vremena i mecevi od 5 sati. Poenta je da sljaka treba da ostane spora a ostale podloge ubrzati, i to nece biti zato sto se eto sada nasao neko pametan, nego zato sto ce to biti potreba jednom kada se jos uvek aktivne legende povuku: Sta mislis kad ne bude ovih igraca, mogucnost da neki novi Simon sa onim gnjavatorskim tenisom uzme par slemova, kako ti to zvuci? Kvalitet nekoliko najboljih igraca poslednjih 10-ak god je dobro sakrio cinjenicu koliko je tenis danas dosadan zbog usporenih uslova (povecali su lopticu i usporili terene, na to mogu da uticu, (kad vec reketi postaju bolji a teniseri fizicki spremniji)

Sasa-TO

pre 8 godina

Sto ljudi ima razlog da komentarise sport a da pritom nezna ni osnovne pojmove. Vazno je da ste coveku koji je pokusao da vam objasni da nije 'nec' nego 'let' uredno podelili minuse. Kako bi bilo da malo proverite na internetu da li je on u pravu.
O uobicajenim teorijama zavere je glupo trositi reci. Da ste bar procitali clanak do kraja videli bi da Federer nije za promene a Nole jeste za skracenje igre u 5. setu. No sve to nije vazno, vazno je svuda videti neprijatelje i zavere i komentarisati nesto o cemu ni osnovne pojmove neznamo.

Muss der Ball über das Netz gespielt werden?

pre 8 godina

"Nec" nije nepravilno izgovoreno nego je u pitanju nemačka reč za mrežu- "NETZ". Na engleskom je "Nett"

gigatrend

pre 8 godina

I dok se nije na zvaničnim mestima razmišljalo o tome, pisao sam o potrebnim promenama pravila u tenisu. Sasvim bi dovoljno bilo sledeće:
- Ukinuti 2. servis (manje asova, više tenisa, a kraći mečevi)
- Uvesti taj brejk u odlučujućem setu na svim turnirima,
Pored toga, da se izbegne pravljenje cirkusa od tenisa, postaviti jednu "tepsiju" za loptice (pored sudije na T liniji), i pored nje zakucati jedan ekser za peškir, kako bi se izbegle neprijatne scene sa skuplačima i nervoznim igrači(ca)ma.

karma

pre 8 godina

Molim vas ne lupajte. Nije amerika centar sveta a i da nije tenis toliko popularan ne bi na tlu amerike bilo toliko turnira. Najveci stadion teniski je na americkom kontinentu. Ameri su slicni kao i mi kada im ide prave od njih bogove da li mislite da Agasi, Sampras nisu zvezde u Americi? A i Serena je crna tako da..Jedan Federe ima lajkova, pratilaca na tviteru i facebook-u kao Majami Hit, San Antonio, Klivlend zajedno. Postoje liste po kojima je tenis cetvrti najpopularniji sport na svetu posle fudbala, kriketa, kosarke. Toliko.

kraja

pre 8 godina

...znaci badvajzeru malo para...
...svako ko ne kupi tri piva u pola sata izbacuje se sa terena...
...igraci su u malo povoljnijoj situaciji...
...ne moraju da popiju vise od dva ako se igra na dva dobijena seta...
...opet ROLLERBALL...
...treci deo...

Senka velikog brata.

pre 8 godina

Sve postaje instant pa i tenis. Meni to zvuči kao da lovac koristi kalasnjikov, nema borbe ni viteštva . Samo kokaj i eto sporta.

teniscg

pre 8 godina

Pa nije ni fudbal zanimljiv tokom cijele utakmice.Ova pravila su najveca glupost i upropastila bi ovaj sport totalno.Igram tenis rekreativno i svi kazu da tenis ne bi vise nikad pogledali da se uvedu ova pravila.Jedino sto su dobro uradili je da su usporili prebrze podloge..tipa Wimbldon i tereni na betonu zbog brze igre i kratkih poena.Tako aj neka probaju,pao bi taj 'tenis'ako se moze tako nazvati na nivo bocanja :D

ZG TOM-šrauba

pre 8 godina

U redu je bez drugog servisa i tiebreak u petom, možda i ukidanje neca, čisto sumnjam da igrači mogu uvježbati gađanje neca i da dobiju poen.
Međutim ja bi u vaterpolu uveo da gol sa više od 5 metara vrijedi 2 gola, bilo bi više atraktivnih udaraca prema golu iz daljine (ko trica u košarci). U košarci bi apsolutno izmjenio pravilo konstantnih izmjena igrača, zatim bonus bi se trebao povećati, i manje timeout-ova od strane trenera. Jer pre prepuno je igra isprekidana i tekme traju i preko 2 sata.

Mirko

pre 8 godina

Pa da, instant kultura, instant civilizacija, instant hrana, instant razmišljanje, instant muzika, verovatno tako i u sexu rade, a sad će da naprave novi turbo-tenis! Nisu pomislili da treba ljudsku svest da malo prevaspitaju i da je oslobode jurnjave za vremenom i instant svesti gde svaki drugi čovek ima ADHD?
Neka ga skrate, i to više puta, neka bude 5 minuta, da se ne mučimo da gledamo dva sata, pošto elem imamo mnogo preča posla, jer moramo da radimo više da bi zaradili manje i platili skuplje ono što mnogo manje vredi nego nekada.
Super bi bilo: Krene meč, okreneš se - op, Đoković dobio, milina! Ideš dalje, 5 minuta, Troicki dobio - vrh! Ostane ti ceo dan slobodan da blejiš...
Naravno, televizija će naplaćivati isto ko i za 2 sata, turniri će plaćati isto ili više, a i prava za prenos će im isto biti plaćena, samo što će biti manji troškovi. Ma idealno! Još kad bi Novak mogao za 15 sekundi da podeli loptice, potpiše se, baci peškir publici i istrči sa sve torbom - to bi bila prva liga!
Sledeći! Ko na traci - samo štancuj!

Ne znam i ja što ovol'ko pišem kad sam mogao da to sažmem u tri slova, odnosno pet - S...E, jel te?

teniscg

pre 8 godina

Pa nije ni fudbal zanimljiv tokom cijele utakmice.Ova pravila su najveca glupost i upropastila bi ovaj sport totalno.Igram tenis rekreativno i svi kazu da tenis ne bi vise nikad pogledali da se uvedu ova pravila.Jedino sto su dobro uradili je da su usporili prebrze podloge..tipa Wimbldon i tereni na betonu zbog brze igre i kratkih poena.Tako aj neka probaju,pao bi taj 'tenis'ako se moze tako nazvati na nivo bocanja :D

Scholes

pre 8 godina

Nec mozda i da izbace, neka ubace tie break petog seta, da povecaju pripremu na 30 sekundi, da se uvede finalni mec ponovo na tri dobijena seta..

Vladan R

pre 8 godina

@ znam te znas me

Bas me intresuje, sta bi ti, i slicni tebi rekli, tj koliko bioste kukali, na usporavanje brzih terena, i betona i trave, tokom prosle decenije, pre svega njenog drugog dela, tj bas nekakao u vereme Federerove dominacije, da to nije bio Federer, vec Novak kojim slucajem. Ove promene su svakako olaksale, Nadalu da osvoji i druge GS osim RG, a ni Novaku svakako nisu odmogle.

Sale

pre 8 godina

Gluposti! Kako RF stari, tako se njegov lobi angazuje na sve moguce nacine da mu omoguci jos koji triumf. Najbolje da se igra par gemova i gotovo! SVASTA! Nadam se da ce igraci imati vazan udeo u odlucivanju i da se najmanje pola od predlozenih promena nece usvojiti. Po meni, tenis bez igre na razliku i bez neca nikada nece biti isti. Favorizovace one koji se oslanjaju na servis, one slabije pripremjene, i izgubice car prednosti i izjednacenja. Nadam se da sve to nece "proci"...